Istraživanje pokazalo: U novinama se najviše piše o Vučiću

Izvor: B92, 26.Sep.2017, 14:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraživanje pokazalo: U novinama se najviše piše o Vučiću

Beograd -- Analiza štampanih medija koju je sproveo Medijametar pokazuje da je najveći broj političkih tekstova od aprila do juna bio posvećen Aleksandru Vučiću.

O predsedniku Srbije bilo je 843 teksta od 2.091 analiziranog, navodi Medijametar. Na drugom mestu po zastupljenosti je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić (258), a na trećem premijerka Ana Brnabić (189).

Istraživanje je sprovedeno od aprila do juna 2017. godine, na uzorku od 2.091 teksta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa naslovnih strana dnevnih listova Politika, Večernje novosti, Blic, Danas, Kurir, Alo i Informer.

Vučić je kao akter najzastupljeniji u listovima Danas i Kurir i u tim dnevnim listovima ima najviše negativnih tekstova o njemu, dok o Vučiću najmanje piše Politika.

Najviiše negativno konotiranih tekstova napisano je o Vučiću (41), Tomislavu Nikoliću (22) i Ivici Dačiću (14), dok je najpozitivnije pisano o premijerki Brnabić (4,23 odsto tekstova).

Kada je reč o opozicionim predsedničkim kandidatima najzastupljeniji su bili lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković (183 teksta), Vuk Jeremić (101) i predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj (94). Najviše negativnih tekstova o opozicionim liderima napisano je o Jankoviću i Jeremiću.

U velikom broju tekstova, oko 500, pojavljuju se i politički akteri sa Kosova, među kojima je najzastupljeniji lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj (119), o kojem je u 56 odsto slučajeva pisano u negativnom kontekstu, i predsednik Kosova Hašim Tači, o kojem je u 40 odsto pisano u negativnom kontekstu.

U tom periodu mediji u Srbiji pisali su i o krizi u Makedoniji, a negativno se u 42,86 odsto slučajeva pisalo o predsedniku makedonskog parlamenta Talatu Džaferiju i premijeru Zoranu Zaevu (oko 30 odsto), dok se o predsedniku Đorđu Ivanovu pisalo neutralno. Kada je reč o Bosni i Hercegovini najveći broj tekstova je negativan, dok je 87,5 odsto tekstova u kojima se pominje sintagma "hrvatske vlasti" u negativnoj konotaciji.

Na naslovnim stranama dnevnih novina najviše pozitivnih tekstova napisano je o Rusiji (45,95 odsto), dok je o Evropskoj uniji napisano 5,45 odsto. Kada je reč o inostranim liderima najviše tekstova je posvećeno predsednicima Rusije Vladimiru Putinu (128) i SAD Donaldu Trampu (114), kao i nemačkoj kancelarki Angeli Merkel (66).

Medijska analitičarka Danica Laban rekla je da iako u periodu istraživanja nije bilo napretka u istrazi, tema ubistva pevačice Jelene Marjanović bila je zastupljena u 54 teksta i to najviše u Kuriru, koji je u negativnom kontekstu pisao o njenoj porodici.

Kada je reč o strukturi tekstova, Labanova je rekla da broj vesti na naslovnim stranama vidljivo opada, dok tri četvrtine tekstova na naslovnicama čine izveštaji, od kojih je 65 odsto neutralno.

Ona je dodala da je samo 19,37 odsto tekstova u svim medijima izbalansirano, odnosno prikazuje dve strane priče, da najmanje balansa ima u Informeru (manje od dva odsto), a najviše u Večernjim novostima 28 odsto. Prisutan je i veliki broj tekstova sa neimenovanim izvorima, kojih ima najviše u Informeru (44 odsto), a najmanje u Politici (15 odsto).

Analizom su obuhvaćeni i nedeljnici Vreme, NIN, Novi magazin, Nedeljnik i Pečat, koji su, prema rečima autora analize Dejana Vuka Stankovića, "dominantno kritički nastrojeni prema vlasti". On je rekao da se kao radikalni izdvajaju Vreme i NIN, koji su "od korica do korica" kritički prema vlasti, da su Novi magazin i Nedeljnik umereni, a da je Pečat specifičan po tome što kritikuje politiku vlasti prema EU i evroreformsku opoziciju.

On je rekao da je u periodu analize bilo dominantno osporavanje pobede Vučića na predsedničkim izborima, potenciranje neravnopravnih uslova za kandidate, potenciranje uspeha Saše Jankovića i pisanje o protestima.

Stanković je rekao da nedeljnici Vučića osporavaju moralno, politički i kulturno, tvrde da je nedemokrata, manipulator i "nesklon istini", ali i da slika opozicije nije "baš pozitivna". On je dodao da su mediji Brnabićevu doživeli kao nekoga ko Srbiji ne može nešto pozitivno da donese.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.