Hjundai ulaže 400 miliona dolara u Srbiju

Izvor: RTS, 16.Avg.2013, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Hjundai" ulaže 400 miliona dolara u Srbiju

Južnokorejska kompanija "Hjundai" spremna da uloži 400 miliona dolara u zaštitu životne sredine i preradu otpada u Srbiji, istakli predstavnici kompanije u razgovoru sa premijerom Ivicom Dačićem.

Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić razgovarao je sa predstavnicima kompanije "Hjundai", koji su zainteresovani za uspostavljanje strateške saradnje sa Srbijom u oblasti zaštite životne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sredine i prerade otpada u Srbiji.

Predstavnici ove južnokorejske kompanije, kako se navodi u saopštenju vlade, izrazili su spremnost da ulože oko 400 miliona dolara u izgradnju postrojenja za preradu komunalnog otpada, kao i investiranje u izgradnju fabrike za proizvodnju opreme za preradu otpada.

Takođe je izraženo interesovanje za saradnju u oblasti poljoprivrede, posebno proizvodnja zdrave hrane i prerada povrća.

Premijer Ivica Dačić je istakao da je Srbija otvorena za strane investicije koje pomažu razvoj privrede. Unapređenje ekonomije i zapošljavanje mladih su najvažniji zadaci Vlade Srbije, istakao je premijer Dačić u razgovoru sa predstavnicima kompanije "Hjundai", navodi se u saopštenju.

Južnokorejski "Hjundaji", koji je peti po veličini proizvođač automobila u svetu, po svemu sudeći dolazi sa namerom da razgovara o mogućnostima za saradnju sa srpskom privredom, a prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić nagovestio je čak mogućnost da "Hjundai" u Srbiji otvori fabriku za proizvodnju rezervnih delova za automobile.

Vučić je u februaru ove godine nagovestio da bi ne samo "Hjundai", već i KIA (takođe južnokorejski proizvođač automobila) mogli da dođu u Srbiju, ukoliko Srbija dobije datum za pregovore sa EU, jer je to uvek dobar signal stranim investitorima.

"Hjundai" je u Srbiji prisutan od oktobra 2002. godine sa prodajnom i servisnom mrežom za svoje automobile i do danas je povećao svoju prodaju za više od 10 puta i nalazi se na trećem mestu po prodaji motornih vozila u našoj zemlji, a na globalnom nivou zauzima petu poziciju među proizvođačima automobila.

Saradnja kompanija iz Srbije i "Hjundaija" već uveliko postoji, jer kompanija "Jura" iz Južne Koreje, koja u našoj zemlji ima četiri fabrike, bavi se proizvodnjom elektro-instalacija za južnokorejske automobile KIA i "Hjundai" i njima isporučuje više od 60 odsto ukupne proizvodnje elektro - instalacija.

"Jura" je u Srbiji investirala do sada više od 60 miliona evra i zaposlila više od 5.000 radnika i u 2012. je realizovala izvoz vredan iznad 120 miliona evra. "Hjundai", za koga "Jura" iz Srbije proizvodi delove, je čak uvećao proizvodnju u Evropi, koja i dalje raste, bez obzira na ekonomsku krizu.

Kruševački "Trajal" je, takođe", poslovni partner "Hjundajija", jer ima sklopljen zajednički aražman sa beloruskom firmom "Belšina" za isporuku 5.000 guma fabrici Hjundaija u Ruskoj Federaciji i planira godišnju proizvodnju od 120.000 guma korejskom gigantu, koje će se prodavati pod imenom "Trajal".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.