Državni vrh: Definisana strategija

Izvor: B92, 01.Mar.2013, 01:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Državni vrh: Definisana strategija

Beograd -- Srbija traži od međunarodne zajednice da izvrši pritisak na Prištinu kako bi i ona pristala na ustupke radi uspeha dijaloga, kaže Marko Đurić u Predsedništvu.

Na sastanku državnog vrha u Predsedništvu bilo je reči o nastavku dijaloga s Prištinom 4. marta u Briselu.

Savetnik predsednika Marko Đurić rekao je novinarima da državni vrh ponavlja da je Srbija spremna da ispuni sve obaveze iz zaključaka Evropske komisije da bi dobila datum za početak pregovora >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa Evropskom unijom.

Nakon sastanka državnog vrha u Predsedništvu Srbije u Beogradu, Đurić je novinarima rekao da Srbija neće odustati od dijaloga ali da traži formiranje zajednice srpskih opština i da smatra i da Priština mora da pristane na "teške ustupke" radi postizanja trajnog i održivog rešenja.

"Sada je ključan trenutak da međunarodna zajednica ohrabreni Prištinu da bude spremnija na otvorene razgovore koji podrazumevaju teške ustupke, ali koji vode ostvarivanju dugoročenih interesa obeju strana. Ne može se doći do održivog rešenja, ako je jedna strana potpuno nezadovoljna", rekao je Đurić posle sastanka predsednika Srbije Tomislava Nikolića, predsednika i potpredsednika Vlade, Ivice Dačića i Aleksandra Vučića i ministra ekonomije Mlađana Dinkića.

On je istakao da Srbija u ponedeljak ide na petu rundu razgovora sa spremnom strategijom, ali i sa porukom da je spremna na "razumne ustupke" u okviru plana ostvarivanja zajednice srpskih opština koja će srpskoj zajednici garantovati sva prava u pokrajini.

Na pitanje da li postoji opasnost da se dijalog prekine, Đurić je istakao da "ne postoji opasnost da Srbija odustane od nastojanja da se postigne kompromis, ali u okviru osnivanja zajednice sprskih opština".

Prema njegovim rečima, i Prištini odgovara da pristane na ustupke ukoliko "neće da bude talac svoje politike".

"Zato apelujemo na drugu stranu i na one koji imaju uticaj da im ubedljivo prenesu poruku. Bez spremnosti Prištine da i ona bude fleksibilna u ovim razgovorima, nema kompromisnog rešenja", ocenio je Đurić.

Savetnik predsednika rekao je novinarima i da nema nikakvih prepreka da Srbija 16. aprila dobije pozitivnu ocenu Evropske komisije.

"Srbija je sprovela najveći broj zaključaka koji je Evropski savet naložio prošle godine i zato u aprilu neće postojati nijedan politički ni formalni razlog za nedobijanje podrške evropske zajednice", kazao je Đurić.

Dačić je u četvrtak izjavio da je Beograd zainteresovan da se u dijalogu ostvari napredak, ne zbog Evropske unije i datuma za pregovore sa EU, nego zato što je potrebno rešiti te probleme.

Sastanku, koji je trajao oko sat i po, prisustvovali su predsednik Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, prvi potpredsednik Aleksanar Vučić, direktor kancelarije za KiM Aleksandar Vulin i ministar finansija i privrade Mlađan Dinkić. Ranije je bilo najavljeno da će na sastanku biti govora o predstojećem nastavku dijaloga s Prištinom u Briselu zakazanim za 4. mart.

Iako je bilo najavljeno, savetnik predsednika Srbije kaže da nije bilo razgovora o Železari.

Dačić: Za dijalog je potrebno dvoje

Premijer Ivica Dačić izjavio je da ne zna u kom se smeru dalje uopšte mogu voditi razgovori s Prištinom, jer njeni predstavnici ne žele ni da razgovaraju o davanju izvršnih ovlašćenja zajednici srpskih opština na Kosovu i Metohiji.

Dačić je rekao da je Beograd zainteresovan za to da se u dijalogu ostvari napredak, ne zbog Evropske unije i datuma za pregovore sa EU, nego zato što je potrebno rešiti te probleme.

"S druge strane, ako neko računa da ćemo zbog datuma da popustimo i prihvatimo nešto što nije u našem državnom i nacionalnom interesu, onda mislim da je to takođe pogrešan pristup", rekao je on.

Dačić je ocenio da je Srbija u pregovorima pokazala korektnost i da ostaje verna dijalogu kao jedinom rešenju, ali kako je dodao, za taj dijalog "potrebno je dvoje, odnosno, u ovom slučaju: troje".

"Ne znam šta više mi možemo da predložimo, osim da priznamo nezavisnost Kosova i da kažemo 'nama se ništa ne uvažava, radite šta hoćete'", rekao je Dačić.

Dačić ponavlja da i dalje smatra da su podela Kosova i razgraničenje s kosovskim Albancima najbolje rešenje.

"Vlast u Srbiji je prelomila, napravila kompromis. Ne daju mi više da pričam ni o podeli, ni o razgraničenju, iako i dalje smatram da je to najbolje i jedino moguće rešenje, odnosno jedino koje je prihvatljivo i za Srbe i za Albance", rekao je Dačić.

Naredna runda dijaloga Dačića i Tačija uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton u Briselu zakazana je za ponedeljak, 4. mart.

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, rekao je za Radio B92 da je ovo presudna runda pregovora, pošto će posle njih sve ići daleko lakše. Popov navodi da Dačić izjavama o podeli Kosova šalje poruku Ketrin Ešton da izvrši pritisak na Hašima Tačija da dopusti veća ovlašćenja za srpske opštine na Kosovu. Međutim, i Tači je pod pritiskom domaće javnosti, tako da postoji šansa da ova runda pregovora doživi debakl, što će se odraziti na dobijanje datuma za početak pregovora sa EU, navodi Popov.


Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.