Dobri odnosi Srbije i Hrvatske ključni za region

Izvor: Mondo, 13.Sep.2014, 17:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobri odnosi Srbije i Hrvatske ključni za region

Prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić je, na ustoličenju episkopa slavonskog Jovana u Sabornoj crkvi Svete Trojice u Pakracu, rekao da se među spoljnopolitičkim prioritetima Srbije posebna važnost pridaje unapređenju odnosa sa susedima.

Foto: Beta, Emil Vaš

"Odnosi Srbije i Hrvatske treba da budu zasnovani na poverenju i zajedničkim interesima i vrednostima koje možemo da delimo. Izgradnja dobrih odnosa Srbije i Hrvatske je ključni faktor za stabilizaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << i razvoj čitavog regiona", rekao je na svečanoj arhijerejskoj liturgiji Dačić, koji je i ministar sproljnih poslova.

Dačić je naveo i da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) jedan od najznačajnijih oslonaca i centara okupljanja srpskog naroda svuda u svetu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

"Veliki je značaj SPC za očuvanje duhovnog, nacionalnog, kulturnog nasleđa i identiteta Srba u Hrvatskoj", istakao je Dačić na svečanosti na kojoj je liturgiju služio patrijarh srpski Irinej, u prisustvu političkih ličnosti Hrvatske, Srbije, Republike Srpske, visokih crkvenih zvaničnika katoličke i drugih crkava i verskih zajednica.

Patrijarh Irinej je na ustoličenju episkopa Jovana poručio da ga ustoličuje na prostoru gde su velika stradanja hramova i drugih građevina i stradanja srpskog naroda.

Episkop Jovan dolazi na tron mučeničke eparhije s malo sveštenika i vernika, na tron područja gde su stradali sveštenici i vernici, rekao je Irinej.

"Oni nisu na zemlji nego u zemlji i pod zemljom", rekao je patrijarh srpski dodajući da Jovan postaje episkop ne samo živih, nego i hiljada i hiljada onih koju su veru i ime posvetili svojom krvlju, prenosi Hina.

On je dodao da je na gubilištima u Jasenovcu, Mlaki i drugim mestima stradalo 19 hiljada nevine dece i dodao da je tragedija tim veća što im je hrišćanska ruka odrubila glave.

Na ustoličenju su prisustvovali predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac i drugi.

Izabrani episkop slavonski Jovan (Ćulibrk) rođen je 16.aprila 1965.godine u Zenici. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u (Bosanskoj) Gradišci. Južnoslovenske jezike i književnosti studirao je na univerzitetima u Banjaluci i Zagrebu.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.