Ambasador Srbije odbio da primi notu crnogorskog MSP

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jan.2020, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasador Srbije odbio da primi notu crnogorskog MSP

Ambasador Srbije u Podgorici, Vladimir Božović, odbio je da primi protestnu notu Crne Gore, a povodom pokušaja paljenja crnogorske zastave.

Kako je saopštilo crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova, Božović je pozvan u taj resor da bi mu bila uručena protestna nota zbog, kako se navodi, nedavnih dešavanja ispred prostorija Ambasade Crne Gore u Beogradu i sinoćnjeg pokušaja paljenja crnogorske zastave.

Generalni sekretar Miodrag Kankaraš uložio je, kako je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << saopšteno, protest Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore, "najoštrije osuđujući višestruke pokušaje paljenja crnogorske zastave i nasrtaja na prostorije Ambasade", pri čemu su, kako se navodi, izostale reakcije državnih zvaničnika Srbije.

"Pojedinim istupima javnih ličnosti u prethodnom periodu dovodi se u opasnost bezbednost naših diplomata", naglasio je Kankaraš, izrazivši očekivanje da će zvanični Beograd odmah reagovati u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima u cilju obezbeđenja nepovredivosti prostorija Ambasade Crne Gore u Srbiji, kao i nepovredivosti državnog znamenja Crne Gore.

Portal RTCG je preneo da je Božović osudio paljenje zastave kao neprimeren čin, i, kako se navodi, naglasio da on ni u kom slučaju ne podražava zvaničan stav ni države Srbije, niti njenih građana.

"Republika Srbija osuđuje gađanje i pokušaj spaljivanja crnogorske zastave, što će danas zvanično saopštiti i Ministarstvo spoljnih poslova", rekao je ambasador Božović, koji je istovremeno preneo "žaljenje ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića zbog navedenog akta".

Navodi se da je Božović istakao da se u komunikaciji sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem preduzimaju sve mere u cilju zaštite prostorija i osoblja Ambasade Crne Gore.

Dodaje se da je ambasador Srbije izrazio poštovanje prema Crnoj Gori kao susedu, nezavisnoj i samostalnoj državi, istakao da Srbija ne želi da se meša u unutrašnje stvari Crne Gore.

"Ambasador Božović je, shodno instrukciji Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, odbio da primi protestnu notu", saopšteno je iz crnogorskog MSP.

Prethodno je srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio da to ministarstvo osuđuje pokušaj paljenja zastave.

Dačić je rekao da sinoćnji incident ide na ruku onima koji odgovornost za krizu u Crnoj Gori pokušavaju da prebace na Srbiju.

Mihajlović: Srbija se ponaša odgovorno, nastojeći da bude uz svoj narod

Potpredsednica vlade Zorana Mihajlović izjavila je danas da je, i pored napada na Beograd i predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog tenzija u Crnoj Gori, upravo Srbija ta koja se u ozbiljnoj situaciji, kojoj nije doprinela, ponaša odgovorno, nastojeći da bude uz svoj narod, a da poštuje suverenost svojih suseda.

Mihajlović je istakla da su srpskom narodu, i u Srbiji i u celom regionu, potrebni mir, jedinstvo i odgovornost, a ne raspirivanje mržnje i podela.

"Veoma dobro znamo kolika je odgovornost Srbije za stabilnost celog regiona kao i za dobrobit srpskog naroda koji živi u Crnoj Gori, u BiH, Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji", navela je Mihajlović i pisanoj izjavi za medije.

Zato se, ističe, od predsednika Srbije, ma koliko ga napadali sa svih strana, nije mogla čuti nijedna uvredljiva ili neodgovorna reč koja bi podigla tenzije ili doprinela produbljivanju podela i sukoba, posebno unutar srpskog naroda.

"Ma koliko histerično napadali Beograd i predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog tenzija u Crnoj Gori, istina je da je upravo Srbija ta koja se u ozbiljnoj situaciji, kojoj ničim nije doprinela, ponaša odgovorno, nastojeći da bude uz svoj narod, a da istovremeno poštuje suverenost svojih suseda, iako se oni nisu uvek s jednakim poštovanjem odnosili prema suverenosti Srbije", poručila je Mihajlović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Ambasador Srbije u CG pozvan na razgovor zbog paljenja crnogorske zastave

Izvor: Danas, 03.Jan.2020

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore saopštilo je da najoštrije osuđuje sinoćnji pokušaj paljenja crnogorske zastave ispred zgrade Ambasade Crne Gore u Srbiji kao i da je ambasador Vladimir Božović pozvan na razgovor u MVP.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.