Dačić uručio ikonu Bogorodice trojeručice Ketrin Ešton

Izvor: Beta, 21.Okt.2014, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić uručio ikonu Bogorodice trojeručice Ketrin Ešton

BRISEL, 21. oktobra 2014. (Beta) - Šef srpske diplomatije Ivica Dačić uručio je u utorak u Briselu visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton repliku ikone "Bogorodica trojeručica" iz Hilandara, ocenivši tom prilikom da je "ona bila najobjektivniji posrednik u svim krizama kroz koje je Srbija prošla na Zapadnom Balkanu".

Dačičh je posle oproštajnog susreta sa Eštonovom, rekao novinarima da je zahvaljujući dogovorima Beograda s Prištinom i izveštaju koji je o tome >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << podnela visoka predstavnica EU, Savet ministara Unije u januaru ove godine doneo odluku o pokretanju pregovora u članstvu sa Srbijom.

Ketrin Ešton, kojoj u novembru prestaje dužnost visoke predstavnice za spoljnu i bezbednosnu politiku EU, istakla je da je Dačić uložio veliki napor da se nadju rešenja za izazove s kojima se sučeljavala Srbija.

Ona je podsetila da su Dačić, kosovski premijer Hašim Tači i ona proveli 230 sati u pregovorima, naglasivši da Dačiću odaje priznanje, a preko njega i premijeru Aleksandru Vučiću "za hrabrost i rešenost da ulože trud kako bi svojoj zemlji otvorili put napred".

"Srbija je opredeljena da nastavi putem ka EU koji je nepovratan", naglasio je Dačić, rekavši da će Beograd ispuniti sve što je dogovoreno s Prištinom.

"Mislimo da je to u interesu srpskog naroda na Kosovu, naročito kad je reč o stvaranju zajednice srpskih opština", stavio je do znanja šef srpske diplomatije.

Ketrin Ešton je dodala da je Dačić istrajno radio na tome da Srbija bude predvodnik u razvoju u regionu i postane u budućnosti članica EU.

Ona je navela da je dala i svoj mali udeo u tome da Srbija počne pregovore i krene ka članstvu u EU.

Nastavak na Beta...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.