Principi nesvrstanih danas još potrebniji u postizanju mira

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Sep.2018, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Principi nesvrstanih danas još potrebniji u postizanju mira

Ciljevi i načela UN definisani Poveljom naš su važan oslonac u borbi za mir i bolji svet, a suverena jednakost država, odricanje od upotrebe sile, nemešanje u unutrašnje stvari drugih država, poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, mirno rešavanje sporova i uvažavanje različitosti principi su čija vrednost ne slabi, rekao je danas šef srpske diplomatije u Njujorku.

On je na ministarskom sastanku Pokreta nesvrstanih zemalja primetio da su u uslovima krupnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << promena na međunarodnom planu principi Nesvrstanih još aktuelniji i potrebniji u neprekidnom angažmanu na postizanju mira.

Kako je rekao, Srbija, kao jedna od naslednica Jugoslavije, nastoji da u današnjem svetu i dalje razvija odnose sa državama članicama Pokreta nesvrstanih i nastavlja sa negovanjem bliskih veza sa njihovim narodima, rekao je Dačić, koji je obraćanje počeo konstatacijom da je Srbija ponosna na ulogu SFRJ i Josipa Broza Tita u osnivanju Pokreta nesvrstanih zemalja.

"Ciljevi i principi Pokreta su aktuelni i danas, posebno kada je reč o potrebi jačanja multilateralizma i efektivne uloge Ujedinjenih nacija, što je i osnovna poruka današnjeg sastanka. Suočeni smo sa brojnim izazovima, krize su danas međusobno povezane, njihove posledice u globalnom svetu su svuda prisutne, što traži i pojačan rad na traženju zajedničkih, globalnih odgovora", rekao je Dačić.

On je naveo da je Srbija duboko uverena da je multilateralizam jedini pristup koji vodi napretku u svetu rastuće međuzavisnosti. Smatramo da jačanje kulture mira i dijaloga, politike kompromisa i miroljubive koegzistencije naroda predstavljaju pravi način za postizanje konkretnih rezultata.

"Složenost sukoba i jačanje ekstremizma sa kojima se danas suočavamo, traže jačanje sposobnosti UN, zajednički rad na ostvarivanju preduslova za održivi mir i razvoj", naveo je šef srpske diplomatije.

U tom smislu dodao je da smo svesni uloge koju ima Pokret, posebno u demokratizaciji međunarodnih odnosa i rešavanju problema političke, ekonomske, socijalne, kulturne i humanitarne prirode.

"Posebno je važna aktivnost Pokreta u kontinuiranoj borbi za ravnopravnost zemalja i promovisanje različitih potreba država članica na međunarodnom planu, traženja konkretnih odgovora na društveno-ekonomske izazove zemalja u razvoju", rekao je Dačić.

Ocenivši da je usvajanje Agende održivog razvoja do 2030. godine istorijski događaj i jedinstvena prilika za bolju budućnost čovečanstva, Dačić je rekao da Pokret nesvrstanih prirodno deli tu viziju, a da nju jasno podržava i Srbija.

A kao nacionalni prioritet Srbije označio je postizanje političkog rešenja za pitanje Kosova i Metohije, jer, kako je pojasnio, "braneći svoj suverenitet i teritorijalni integritet, Srbija istovremeno brani i međunarodno pravo, Povelju UN-a, očuvanje međunarodnog mira i bezbednosti".

"Srbija je u potpunosti posvećena miru i dijalogu koji se, uz posredovanje Evropske Unije, vodi između Beograda i Prištine, kao i implementaciji postignutih dogovora. Naša politika je odgovorna, činimo sve da interesi našeg naroda, ali i regionalni mir i stabilnost budu zaštićeni", preneo je učesnicima konferencije.

Dačić je naveo i da Vlada Srbije od 2010. podstiče jačanje odnosa s članicama Pokreta, da uspešno sprovodi projekat "Svet u Srbiji", te da nastavlja programe stipendiranja mladih iz zemalja članica i posmatrača Pokreta nesvrstanih, čijim je predstavnicima na konferenciji u Nujorku poručio da iskreno mogu da računaju na prijateljstvo, dobronamernost, njegovu ličnu podršku i partnerstvo Srbije.

Dačić sa šefom diplomatije Ugande o unapređenju saradnje

Dačić se sastao, u okviru 73. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, sa ministrom inostranih poslova Ugande Samom Kutesom.

Razgovor je rezultirao konkretizacijom dogovora o narednim koracima za unapređenje sveopšte bilateralne saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Ministar Kutesa istakao je veliku ulogu SFRJ i Beograda u pomoći narodu Ugande u godinama nakon sticanja nezavisnosti, kao i veliko prijateljstvo Tita sa liderima Ugande.

On je ponovio da će se Uganda čvrsto držati stavove o nepriznavanju jednostranih akata - kao što je samoproglašena nezavisnost Kosova, te izrazio zadovoljstvo sve boljom privrednom saradnjom naše dve države.

Sagovornici su zaključili da je neophodno i da se nastavi razmenom poseta na svim nivoima, što će dodatno podstaći razvoj međudržavne saradnje.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Dačić sa šefom diplomatije Ugande o unapređenju saradnje

Izvor: Blic, 26.Sep.2018

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas, u okviru 73. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, sa ministrom inostranih poslova Ugande Samom Kutesom.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.