Dačić sa ministrima država crnomorskog regiona u Atini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Dec.2019, 05:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić sa ministrima država crnomorskog regiona u Atini

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić poručio je danas u Atini, na sastanku Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC), da je za Srbiju od posebnog interesa saradnja u oblasti energetike, trgovine, turizma i transporta, kao i da bi ta organizacija trebalo da izbegava politizaciju rada i sve ono što može da naškodi bilateralnim odnosima članica.

Na sastanku će države šireg crnomorskog regiona >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izneti svoja viđenja daljeg unapređenja saradnje u brojnim oblastima od značaja za ekonomiju zemalja članica Organizacije.

Dačić je u govoru na sednici Saveta ministara država članica BSEC rekao da Srbija zalaže da ta organizacija više posveti unapređenju konkretne i opipljive saradnje među članicama, uz kontinuirane napore na planu reforme i optimizacije rada.

On je izrazio žaljenje zbog toga što je ta organizacija značajan deo vremena i resursa iskoristila za pitanje interne reforme naročito u segmentu finansiranja, a ne na kreiranje novih projekata i realizaciju postojećih. Srbija, je kao i do sada, nastojala da bude konstruktivan partner i da podrži i pomogne svaku inicijativu koja bi unapređenje saradnje zemalja šireg crnomorskog regiona okupljenih u Organizaciji za crnomorsku ekonomsku saradnju, kaže Dačić, a prenosi ministarstvo u saopštenju.

Organizacija ima izrazit potencijal, kako u ekonomskoj sferi, tako i na planu unapređenja sveukupne saradnje među članicama, i tako bi trebalo i da je koristimo - maksimalno izbegavajući politizaciju rada i sve ono što može da naškodi bilateralnim odnosima članicama Organizacije, ponovio je Dačić stav Srbije. Prema njegovim rečima, za Srbiju je od posebnog interesa saradnja u oblasti energetike, trgovine, turizma i transporta, te zato najveću pažnju posvećuje upravo tim temama.

"To ne znači da su nam ostale oblasti kojima se Organizacija bavi manje bitne, ali treba imati u vidu da preterano širenje tematike i nagomilavanje broja sastanaka ne doprinose ostvarivanju ciljeva i većini članica otežavaju angažman. Zbog toga, Srbija se uvek zalagala za racionalno planiranje predsedavanja i održavanje sastanaka radnih grupa i drugih tela, samo ukoliko postoji pomak i konkretan napredak u tematici kojom se bave", rekao je ministar.

Dačić je dodao da bi upravo na taj način, eksperti iz zemalja članica bi imali dovoljno prostora da se fokusiraju i maksimalno uključe u rad i konkretne projekte.

"Mislimo da je Grčka u velikoj meri uspela da ovaj princip integriše u svoje predsedavanje i na tome smo joj zahvalni", rekao je Dačić. U vezi sa finansiranjem konkretnih projekata, naglasio je da Srbija ne žali trošenje sredstava ako su usmerena na dobrobiti svih članica.

"U tom smislu, ne umanjujemo značaj Projektnog razvojnog fonda, međutim, nismo spremni da paušalno ulažemo sredstva u potencijalne projekte i ne podržavamo da se pomenuti fond finansira iz ionako preopterećenog redovnog budžeta Organizacije", rekao je Dačić i ponovio da je regionalna saradnja jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije,

Srbija je, kako je podsetio, aktivna u gotovo svim značajnijim regionalnim forumima, naročito imajući u vidu aktuelne međunarodno političke trendove u svetu, u kojima regionalni pristup sve više dobija na značaju, za šta je Evropa odličan primer. Saradnja Srbije sa BSEC i drugim međunarodnim organizacijama je, takođe, važan segment, kao i interakcija sa EU za šta je Srbija, kao država kandidat za članstvo u EU, posebno zainteresovana. Dačić je skup iskoristio i da Rumuniji, kao narednom predsedavajućem, zaželi puno uspeha u radu, uz poruku da mogu računati na puni angažman i podršku Srbije.

Grčkom kolegi Nikosu Dendiasu zahvalo je na odličnoj organizaciji sastanka i celokupnog predsedavanja Grčke BSEC-om.

Organizacija ima 12 država članica, među kojima su Azerbejdžan, Albanija, Bugarska, Gruzija, Grčka, Jermenija, Moldavija, Rumunija, Rusija, Turska, Ukrajina, Crna Gora i Srbija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Regionalna saradnja prioritet

Izvor: Danas, 13.Dec.2019

Ministar spoljnih poslova Ivice Dačića danas je u Atini, na 41. sastanku Saveta ministara država članica Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju, izjavio da je regionalna saradnja jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije, kako sa susednim državama, tako i u širem smislu,...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.