Dačić s Dimitrovim: O špijuniranju,ni reč o Kosovu

Izvor: Mondo, 25.Avg.2017, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić s Dimitrovim: O špijuniranju,ni reč o Kosovu

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, je ministru spoljnih poslova Makedonije Nikoli Dimitrovu preneo saznanja o ofanzivnom delovanju protiv interesa Srbije u celini. Ime Makedonija ostaje, ni reč o UNESCO.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

 "Ovde je reč o našim podacima kontraobaveštajnih službi o tome da postoji ofanzivno delovanje protiv interesa Srbije u celini uključujći ne samo predstavnike naše ambasade (u Skoplju) nego čak i visoke >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << državne funkcionere u Srbiji, s krajnjim ciljem da se Srbija zajedno sa nekim drugim državama optuži za izazivanje nestabilnosti u Makedoniji", kazao je Dačić posle sastanka sa Dimitrovim u Nišu.

Izvor: Tanjug

Makedonija ostaje Makedonija

"Nas boli to sto smo mi priznali Makedoniju pod ustavnim imenom iako je to nama Grčka zamerila koja nije priznala Kosovo, a sa druge strane prethodna (Makedonska) Vlada iz 2008. priznala je nezavisnost Kosova i imala je neke poteze koji su veoma teško pali Srbiji", kazao je Dačić. On je dodao da Srbija nije menjala svoju odluku o imenu Makedonije. "Ona je i dalje na snazi i nadam se da neće imati razloga da je i dalje menjamo", izjavio je Dačić.

Dačić je novinarima kazao da je povlačenje osoblja ambasade Srbije u Makedoniji u Beograd na konsultacije bila reakcija na ta saznanja.

On je kazao da Makedoniji ne preti nikakava opasnost od Srbije, dodajući da će biti potrebno da bezbednosne službe više komuniciraju i imaju redovnije sastanke.

Ponovio je više puta da su Srbija i Makedonija prijatelji, koji treba da se čuvaju od uključivanja u globalne političke igre.

Ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov rekao je da je svestan koliko je javnost bila željna informacija i zbunjena, ali da je obaveštajni sektor "delikatan" i da bi ulaženje u detalje odvelo Srbiju i Makedoniju u pogrešnom pravcu.

Izvor: Tanjug

NI REČ O UNESCO

Srpski ministar spoljnih poslova rekao je da na sastanku sa makedonskim kolegom nije razgovarao o prijemu Kosova u UNESCO, čemu se Srbija protivi, i dodao da će se o toj temi razgovarati na jesen.

Zaev: Probleme rešavaju lepa reč i prijateljstvo

Dimitrov je istakao da će svaka odluka Makedonije kada je u pitanju Kosovo biti doneta u interesu Makedonije.

On je podsetio da je Makedonija multietnička država (sa brojnim albanskim astanovništvom) što, kako je kazao, "utiče na donošenje takvih odluka".

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.