Izvor: Nezavisne Novine, 19.Jul.2018, 13:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić poručio Prištini: Vi ste čedo Klintonove administracije, sada je drugo vrijeme

BEOGRAD -Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da ukoliko Priština želi kompromis sa Beogradom, ne može da postavlja maksimalističke ciljeve kao što je nezavisnost Kosova i poručio da je Kosovo čedo bivše američke administracije — Klintonove administracije“.

„Ako žele da se ide na kompromis, svi treba da stvaramo atmosferu za kompromis, a ne da postavljaju maksimalističke >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << ciljeve i zahteve“, rekao je Dačić za TV Pink.

Komentarišući dijalog u Briselu i izjave Hašima Tačija, on je rekao da je to bila predstava za kosovsku javnost, imajući u vidu da je cijelo rukovodstvo iz Prištine došlo u Brisel.

“Postoji priča da Tači hoće dijalog i da se zalaže za kompromisno rešenje, ali ga ostali ne podržavaju. Sada je Federika Mogerini pozvala sve njih na sastanak da vidi da li hoće da učestvuju u procesu ili neće“, pojasnio je Dačić i dodao da je dobro da se dijalog odvija.

Komentarišući vijest da Amerika naoružava kosovske snage bezbjednosti, Dačić je rekao da ga to ne čudi jer je riječ o starim saveznicima i podsjeća da Rezolucijom 1244 nije predviđeno da Kosovo ima vojsku i da je jedina vojna sila KFOR.

Šef srpske diplomatije kaže da se takva vrsta pomoći Albancima na Kosovu ne može tumačiti u Srbiji kao prijateljska, i da će to biti tema na sastancima koje naredne nedjelje ima sa zvaničnicima američke administracije.

Vlastima u Prištini ipak poručuje da je „Kosovo čedo bivše američke administracije — Klintonove administracije“, a da Sjedinjene Američke Države sada izlaze iz uobičajenog klišea i nemaju poverenje u EU, NATO, UN.

Za predsjednika SAD kaže da je „vansistemski čovjek“ i da je tokom izbora imao kritičare i među demokratama, ali i među republikancima, ali da ga je narod podržao.

“Za nas je ključna stvar da dođemo do američke administracije i razgovaramo sa njenim članovima kao što se razgovaralo sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom, kako bi se došlo do kompromisa za kosovsko pitanje“, rekao je Dačić.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.