Dačić o predsedničkim izborima: Milošević i Tadić su se igrali, nadam se da neće i Vučić

Izvor: Blic, 12.Feb.2017, 16:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić o predsedničkim izborima: Milošević i Tadić su se igrali, nadam se da neće i Vučić

Potpredsednik Vlade i lider SPS Ivica Dačić pozvao je danas Aleksandra Vučića da donese racionalnu odluku o predsedničkom kandidatu vladajuće koalicije koja će doneti pobedu u prvom krugu izbora.

Dačić je rekao da postoje svi uslovi za pobedu u prvom krugu, ako predsednički kandidat bude Aleksandar Vučić.

On kaže da ne zna da li je bilo sastanaka Vučića i Tomislava Nikolića i da čeka sastanak sa premijerom Vučićem.

- Izneo sam svoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << stav i ostajem pri tome. Jedino kandidovanje Aleksandra Vučića obezbeđuje sigurnu pobedu u prvom krugu. Neću da moja sudbina zavisi od nečijih nerealnih ambicija. Vučić plus Dačić jednako je pobeda u prvom krugu - rekao je lider SPS.

Odgovarajući na pitanje zašto je Tomislav Nikolić za njega neprihvatljiv kao predsednički kandidat, Dačić je upitao zašto bi se išlo u drugi krug ako Vučić može da pobedi u prvom.

- Ovde nije reč o emocijama, reč je o politici. Neću da moja sudbina zavisi od toga da li neko ima ambiciju koja nije realna u ovom trenutku. Tako se igrao Milošević, Tadić, nadam se i siguran sam da neće i Vučić - rekao je Dačić i naveo da hoće pobedu na tim izborima.

Naveo je i da Nikolić može da se kandiduje i bez podrške SNS, ali da će SPS podržati Vučića kao kandidata.

- Na njima je da se dogovore. Ako je kandidat Vučić, podržaćemo ga, ako je neko drugi, ja sam kandidat za predsednika Srbije, a onda ćemo videti ko će koga podržati u drugom krugu - rekao je Dačić.

"Neprihvatljiva je rehabilitacija ustaštva"

On je istakao da je Srbija za dijalog sa Hrvatskom, ali naveo i da Hrvatska ne treba da očekuje da "ćemo aplaudirati podizanju spomenika Alojziju Stepincu i rehabilitovanju ustavša u toj državi".

- Hitler je za Nemce simbol zla, nemoguće da su Pavelić i Stepinac heroji mira. Ako je to uslov da vodimo dijalog sa Hrvatskom, nikoga za to neće naći u Srbiji - rekao je Dačić.

Navodeći da su naša vrata otvorena i da želimo razgovor sa Hrvatskom, Dačić kaže da svi treba da se usredsredimo na zajedništvo, ali da nas rehabilitacija povezana sa zločincima i genocidom sigurno ne može voditi ka tome.

Reagujući na izjavu hrvatskog ministra spoljnih poslova Davora Iva Štira, povodom Dačićeve kritike podizanja spomenika nadbiskupu Alojziju Stepincu, šef srpske diplomatije je rekao da razume njegovu reakciju i to što Štiru smeta što se on bori protiv rehabilitacije ratnih zločina i saradnika okupatora, a posebno protiv rehabilitacije Nezavisne države Hrvatske.

- U tome me neće sprečiti nikakav Štir. Ne mogu da pobegnem od svoje antifašističke prošlosti, ali moji su se borili protiv fašista, a njegov deda je bio ustaški pukovnik - rekao je Dačić.

Pokazujući novinarima fotografiju iz 1944, kada je Ante Pavelića odlikovao Stepinca, on je rekao da Stepinac nije to odlikovanje dobio zato što je bio "anđeo mira", nego zato što je pomagao genocid i zločine protiv Srba, Jevreja i drugih.

- Stepinac anđeo mira? Nemojte, molim vas. To je uvreda za sve koji su stradali u NDH - rekao je on i dodao da Hrvatska može da "podiže i spomenike Hitleru, Himleru, Gebelsu..., ali neka nas ne teraju da tome aplaudiramo".

- Imamo pruženu ruku - naveo je Dačić i istakao da ne želi da polemiše sa hrvatskim zvaničnicima, te da je obaveza Srbije da reaguje na rehabilitaciju ustaštva u Hrvatskoj što je, dodaje, i obaveza Hrvatske kao članice EU.

On je rekao da se protivi rehabilitaciji ratnih zločinaca i saradnika okupatora u Srbiji, ali još više rehabilitaciji NDH, navodeći da je danas postalo normalno rehabilitovati NDH i zločine protiv Srba i Jevreja, a proglašavati za ratno huškanje kada se neko tome usprotivi.

"Haradinaj možže i da bude puššten, ali je ratni zločinac"

Ministar spoljnih poslova je naveo da se Ramušu Haradinaju ne sudi kao političaru, već ga Srbija tuži zato što je počinio ratni zločin i ubio civilno stanovništvo.

- Može on i da bude pušten, ali za nas će ostati ratni zločinac - rekao je Dačić.

On je naveo da mnogi iz odbrane Haradinaja pokušavaju da predstave da je slučaj protiv njega politički što, kako je naglasio, nije tačno, a priče o tome da Srbija zloupotrebljava članstvo u Interpolu nazvao je smešnim.

- Optužnica se ne podiže iz političkih razloga. Da nije tako, francuski organi ne bi ni uhapsili Haradinaja. Ako je to tako, zašto Interpol ne ukine poternicu? Ne bih da ulazim u polemiku sa Haradinajem - kaže Dačić.

On je naveo da očekuje da se francuski sud bavi pravom, a ne politikom.

- Istraga ratnih zločina i kažnjavanje ratnih zločina nije politički proces. Svaka država na svetu može da podigne optužnicu protiv počinjenih teških zločina. I sama Francuska je podizala na stotine optužnica protiv onih koji su počinili ratne zločine i to ne na teritoriji Francuske - izjavio je Dačić.

Kako je rekao, Haradinaj će za Srbiju uvek ostati ratni zločinac, sve dok "naš sud ne utvrdi da je on u tom slučaju nevin".

- Kada Haški tribunal tuži, sudi i osudi nekog Srbina, onda je to "normalno", a kad god treba da se tuži i sudi Albancu, Bošnjaku ili Hrvatu, onda je to "politizacija". Valjda i srpske žrtve zaslužuju ravnopravost - naveo je Dačić.

"Neprihvatljivo je formiranje vojske Kosova"

Ministar spoljnih poslova je izjavio i da je formiranje Vojske Kosova neprihvatljivo, "navodeći da su ne samo Srbi protiv toga, nego i međunarodna zajednica, te da je Srbija i NATO-u i Evropskoj uniji jasno stavila do znanja da je to neprihvatljivo".

- Vojska Kosova je apsolutno suprotna Rezoluciji UN 1244. Jedine oružane snage na KiM mogu da budu Kfor, nikakve druge - rekao je Dačić.

Kaže da postoje zemlje koje su bilateralno priznale Kosovo i koje podržavaju takve zahteve.

- Mi smo to jasno stavili do znanja svima, uključujući NATO i EU da je za nas to neprihvatljivo. U slučaju da se formiraju oružane snage Kosova tada stupa na snagu mehanizam da oni ne mogu da dolaze na teritoriju gde većinsko stanovništvo čine Srbi, bez saglasnosti Kfora - rekao je Dačić.

Srbi, kaže, sigurno neće glasati za formiranje vojske Kosova, navodeći da bi to bio faktor dalje nestabilnosti.

- Policija i vojska treba da odražavaju strukturu stanovništva. Ako postoje policijske snage na Kosovu, gde su policijske snage gde su Srbi učestvovali? Koliko ima Srba koji su u specijalnim snagama - naveo je Dačić odgovarajući na pitanje o izjavi kosovskog predsednika Hašima Tačija da treba učiniti poslednji napor da se predstavnici Srpske liste ubede da podrže formiranje vojske Kosova.

"Revizija tužbe ne bi bila u interesu naših odnosa"

On je upozorio da Eeventualna revizija tužbe BiH protiv Srbije ne bi bila u interesu dobrih odnosa dve države.

- To bi izazvalo velike posledice po naše odnose. Tužba je već bila, doneta je presuda, nema nikakvih novih detalja - rekao je Dačić, dodavši da se oko toga sada vodi velika polemika u BiH.

Ako će tako da se radi, naveo je, onda će on "svaki dan samo da čita šta je ko rekao i da smišlja kako će da tuži Hrvatsku i BiH za ratnu odštetu jer su 1914. napale Srbiju".

- Jesu li ikad platili ratnu oštetu za to? Da li je ikad NDH platila ratnu odštetu za ono što je učinila Srbima. Da li je BiH bila pod Austroguraskom i pod NDH - upitao je Dačić i dodao da smo mi 1918. platili odštetu saveznicima za oslobađanje Hrvatske i Slovenije.

Svaka zemlja, kako je rekao, koja je oslobođena nije oslobođena za džabe, nego je morala da plati saveznicma.

- Mi smo platili za njih. Da li je to ikad neko smeo da spomene u bivšoj Jugoslaviji - upitao je Dačić.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Predsednički izbori,   Izbori

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.