Dačić ne očekuje teškoće u primeni sporazuma

Izvor: RTS, 28.Maj.2013, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić ne očekuje teškoće u primeni sporazuma

Do kraja juna predviđeno je nekoliko koraka, pre svega u definisanju planova i zakonskih rešenja koja treba menjati da bi se briselski sporazum implementirao, rekao premijer Ivica Dačić, navodeći da ne očekuje veće teškoće u primeni do tada.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da ne očekuje veće teškoće u implementaciji briselskog sporazuma do 27. juna, do kada je, dodao je, predviđeno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nekoliko faza u definisanju planova i zakonskih rešenja koja treba menjati da bi se sporazum primenio.

Premijer kaže da je siguran da će Kancelarija za Kosovo i Metohiju i njen direktor Aleksandar Vulin sprovoditi odluke vlade.

"Vlada nije imala primedbe na njegov rad, a ni ja kao šef pregovaračkog tima. Nema razloga da ne nastavi da radi, mislim da neće biti problema u sprovođenju odluka Vlade i siguran sam da će Kancelarija za KiM i Vulin te odluke i sprovoditi", rekao je Dačić.

Na pitanje može li se Vulinu verovati da će sprovoditi politiku vlade, s obzirom da je ranije podneo ostavku na tu funkciju zbog neslaganja sa briselskim sporazumom, Dačić je rekao da niko u vladi ne vodi ličnu politiku, pa ni Vulin, i da svako ima pravo na lični stav.

Vulin je, kako je dodao Dačić, bio korektan i podneo je ostavku, jer se nije slagao sa tadašnjom situacijom, a Srbi sa Kosova i Metohije imaju poverenja u Vulina.

Dačić je novinarima u Palati Srbije nakon otvaranja 95. sednice Izvršnog saveta Svetske turističke organizacije UN, rekao da očekuje dobre vesti iz Brisela, koji 27. ili 28. juna treba da se izjasni o tome da li će Srbija dobiti datum za početak pregovora o članstvu u EU.

Srbija je, kako je istakao, zaslužila datum zbog svega što je uradila, čak i bez svih planova i dogovora o implementaciji i dodao da svi članovi Vlade Srbije dele uverenje da apsolutno nema nikakvih razloga da ne dobijemo datum i da bi to bila potpuno nepravedna odluka.

"Do 27, odnosno 28. juna, predviđeno je nekoliko koraka, pre svega u definisanju planova i zakonskih rešenja koja treba menjati da bi se sporazum implementirao. Ne očekujem veće teškoće u implementaciji do tada", rekao je premijer Srbije i najavio da popodne putuje u Brisel, gde će se sutra obratiti Komitetu za spoljne poslove Evropskog parlamenta i sastati sa predsednikom tog parlamenta Martinom Šulcom.

Dačić je podsetio i da je ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić juče bio na skupu ministara inostranih poslova članica EU i zemalja kandidata, sa kojeg mu je preneo da je atmosfera bila veoma pozitivna i da niko nije imao nikakve primedbe u vezi sa Srbijom.

Govoreći o dijalogu sa Prištinom, Dačić je podsetio i da je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton jasno rekla da dijalog ne prejudicira status Kosova, što, dodao je, znači da su i dogovori koje je postigla i ova i prethodna vlada statusno neutralni.

"Stalno postoje pokušaji Prištine da neke dogovore o implementaciji dovede do toga da se nameću neka pitanja koja su van dogovorenog i statusnog karaktera", ukazao je Dačić i dodao da Srbija pristaje na dijalog u dobroj veri i sa željom da se postigne napredak i olakšaju problemi koji postoje, a pre svega u interesu ljudi na Kosovu.

Premijer je rekao i da je Beograd insistirao da se ne dozvoli manipulacija u primeni dogovorenog, za šta je kao primer naveo izdavanje novih vozačkih dozvola.

"Ako se želi dogovor o novim dozvolama ili tablicama, da bi se dobila tablica treba dozvola, a za dozvolu treba lična karta, odnosno to se praktično svodi na državljanstvo i tu moraju da se nađu rešenja koja neće biti nametnuta, gotova rešenja koja Priština ima i kojima se žele nametnuti statusna pitanja", ukazao je premijer Srbije.

Na pitanje od koga će tražiti garancije da će se poštovati dogovoreno, Dačić je odgovorio da Beograd nema od koga drugog da ih traži osim od međunarodne zajednice.

Zbog toga je, kako je rekao, bilo veoma mnogo razgovora, a on i potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić su o tome razgovarali sa više stranih zvaničnika.

"Pred sednicu vlade sa Ketrin Ešton sam razgovarao, a tu je bio prisutan i Vučić. Sa njom sam se dogovorio da to pitanje rešimo tako da ona u svojoj izjavi još jednom potvrdi da je dijalog statusno neutralan", rekao je Dačić, uz napomenu da je to veoma važno za dalje razgovore koji će se voditi u radnim grupama u Briselu.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.