Dačić i Tači zajedno kod Eštonove

Izvor: B92, 19.Okt.2012, 01:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić i Tači zajedno kod Eštonove

Beograd -- U Briselu, na jednosatnom sastanku, Dačić, Tači i Eštonova dogovorili nastavak dijaloga. Dačić i Tači se obavezali da rade zajedno, navodi Eštonova.

Sastanak je usledio nakon odvojenih susreta Dačića i Tačija s visokom predstavnicom EU.

Visoka predstavnica EU saopštila je da je na zajedničkom sastanku s predsednikom Vlade Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ivicom Dačićem i kosovskim premijerom Hašimom Tačijem postignuta saglasnost da se dijalog nastavi i da su se Dačić i Tači obavezali da rade zajedno.

Ketrin Ešton je najavila da će do narednog sastanka doći uskoro.

"Nakon odvojenih susreta, predsedavala sam zajedničkim sastankom u mojoj kancelariji, koji je protekao u dobroj i konstruktivnoj atmosferi. Složili smo se da se dijalog dve strane o normalizaciji nastavi i obojica su se obavezala da će raditi zajedno. Uskoro ćemo se ponovo sresti", navodi se u saopštenju visoke predstavnice.

Ona je, takođe, rekla da čvrsto veruje da je dijalog u interesu obe strane.

"Njegov cilj je da se poboljša život naroda i da im se pomogne da reše probleme, a to će i Srbiju i Kosovo približiti Evropi", ocenjuje Eštonova.

Predsednik vlade Srbije je izjavio za RTS da je na današnjim sastancima bilo reči o pitanju raseljenih na KiM, povratku srpske imovine, zaštiti kulturne baštine, zločinima i trgovini organima. Premijer Dačić je posle susreta s Tačijem najavio da će u novembru biti održan sledeći sastanak, do kada će Srbija spremiti svoju platformu za dijalog.

Prethodno su u Briselu odvojene susrete sa Ketrin Ešton imali prvo premijer Srbije Ivica Dačić, a zatim i kosovski premijer Hašim Tači.

Tema razgovora koje je Dačić vodio sa Eštonovom je nastavak dijaloga Beograda i Prištine. "Svrha sastanka je razgovor o unapređenju dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU", saopšteno je ranije iz kabineta visoke predstavnice.

Dačić je juče izjavio da će sa Eštonovom razgovarati o mogućnostima za nastavak dijaloga Beograda i Prištine ili o početku novog pregovaračkog procesa.

Beograd hoće da razgovara, ali neće razgovorima da verifikuje kosovsku nezavisnost, poručio je pred put predsednik Srbije.

On je novinarima rekao da Srbija ne beži od razgovora, da želi brzo rešenje kosovskog problema, ali da neće da dozvoli da se razgovorima verifikuje kosovska nezavisnost.

"Spremni smo na razgovore s predstavnicima EU, privremenim institucijama u Prštini, ali insistiramo na tome da nema tajnih sastanaka. Ne želim ništa da krijem, sve što radimo, radićemo javno", istakao je Dačić, uz ocenu da je to teška stvar i da su teški uslovi u kojima se nastavlja dijalog.

Predsednik vlade je izjavio da je zvanični Beograd spreman za početak procesa dogovora i političkog dijaloga s Prištinom "ako je potrebno već sutra". Dačić je izjavio da će razgovarati s Ketrin Ešton povodom „nastavka dijaloga ili novog pregovaračkog procesa podignutog na viši politički nivo".

On je rekao i da Srbija ne beži ni od jedne teme ni od jednog sagovornika niti od razgovora s bilo kojim predstavnikom prištinske vlasti.

"Priče da nećemo da razgovaramo zbog nekoga sa druge strane su deplasirane, naš interes je da se pitanje Kosova reši. S kim uostalom da vodimo dijalog ako oni nisu tu? Spremni smo da razgovaramo, ali ne želimo da nas optužuju da kočimo sve to", rekao je Dačić i podsetio da se Vlada Srbije pre nekoliko sedmica opredelila za nastavak dijaloga.

Dačić je rekao da treba pokušati da se dođe do rešenja.

"Želimo statusno neutralni dijalog, ne dolazi u obzir da Srbija prihvati da zbog dobijanja datuma za početak pregovora sa EU pristane na nezavisnost Kosova. O svim drugim pitanjima spremni smo da razgovaramo", poručio je Dačić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.