Dačić i Lajčak: Prijateljski odnosi Srbije i Slovačke prijateljski

Izvor: RTS, 09.Sep.2019, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić i Lajčak: Prijateljski odnosi Srbije i Slovačke prijateljski

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i njegov slovački kolega i predsedavajući OEBS-a Miroslav Lajčak saglasili su se u Bratislavi da su bilateralni odnosi dveju država prijateljski, kao i da ih karakteriše intenzivan politički dijalog. Takođe, pozitivno su ocenili multilateralnu saradnju.
Ministar Lajčak informisao je šefa srpske diplomatije o predsedavanju Slovačke >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << OEBS-u i zamolio da dve zemlje nastave usku saradnju i koordinaciju.

Pozvao je ministra Dačića na Ministarski sastanak OEBS-a koji će se u decembru održati u Bratislavi, saopšteno je iz MSP.
Ministar Dačić informisao je slovačkog kolegu o situaciji u regionu i aktuelnom stanju u dijalogu sa Prištinom. Preneo je spremnost za prenošenje iskustava, kao i pomoći Slovačkoj tokom predsedavanja OEBS-u.
Dvojica ministara potpisali su Sporazum između vlada Srbije i Slovačke o bavljenju plaćenim poslovima članova porodica zaposlenih u njihovim diplomatskim misijama, konzularnim predstavništvima ili misijama pri međunarodnim organizacijama.
Dačić položio vence na Srpskom groblju u Velikom Međeru
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić položio je vence na Srpskom groblju u Velikom Međeru, gde je sahranjeno oko 6.000 tragično nastradalih sunarodnika.

Srpsko groblje nalazi se na prostoru logora Nađmeđer iz Prvog svetskog rata kroz koji je prošlo preko 21.000 Srba i ovaj kompleks predstavlja jedno od najvećih mesta stradanja Srba u Prvom svetskom ratu.
Dačića je prilikom posete ovom kompleksu dočekao gradonačelnik Velikog Međera, kao i predstavnici i članovi više udruženja Srba u Slovačkoj.
Dačić danas i sutra boravi u poseti Slovačkoj gde će učestvovati na konferenciji "Prevencija konflikata, održavanje mira i promocija sveobuhvatne bezbednosti" koju organizuje slovačko predsedništvo OEBS-a.
On će uz Miroslava Lajčaka, ministra spoljnih poslova Slovačke i predsedavajućeg OEBS-a, biti glavni govornik na tom skupu.
Cilj konferencije OEBS-a jeste obezbeđivanje razmene iskustva u oblasti reforme sektora bezbednosti, kao i pokretanje aktuelnih tema iz ove oblasti.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.