Putin u Srbiji sredinom januara

Izvor: RTS, 09.Nov.2018, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin u Srbiji sredinom januara

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao sa potpredsednikom Vlade Rusije Jurijem Borisovim povodom zasedanja Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju. Naveli su da je jedna od tema bila i priprema posete ruskog predsednika Vladimira Putina u januaru sledeće godine. Dačić se osvrnuo i na odnose sa Prištinom, istakavši da njeni zvaničnici opstruiraju dijalog u Briselu. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Ivica Dačić je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da je za Srbiju poseta ruskog predsednika sredinom januara veoma važan politički događaj. 

"Srbija se sprema za posetu predsednika Putina. Ta poseta mora biti dobro organizovana i sadržajna", istakao je Dačić.
Dačić je nakon sednice Komiteta naveo da je bilo reči i o saradnji u oblasti energetike, što je, kako kaže, za Srbiju pre svega pitanje energetske bezbednosti, odnosno kako ćemo dolaziti do gasa u narednom periodu.
"To je za nas i političko pitanje, jer od toga zavisi i kvalitet života građana, ali i funkcionisanje privrede i zato smo veoma zainteresovani kako će se na kraju raspetljati Gordijev čvor u vezi s nekadašnjim Južnim tokom, sadašnjim Turskim, te da li Evropa daje dozvole ili ne, imajući u vidu da tu važe dvostruki aršini - kada je reč o Severnom toku sve može, a kada je reč o Južnom - ne može", kaže Dačić.
Dodao je da to znači da građani Nemačke, Skandinavije i tog dela Evrope mogu da se greju, a da mi u Srbiji ne možemo.
"Oni mogu da uzimaju ruski gas, a mi ne možemo. To su dvostruki aršini. Putin je jednom rekao, kada su govorili da Nemačka i drugi neće ruski gas iz političkih razloga, da ako neće da uzmu ruski gas, uzeće ruska drva. Eto sada šta radi Evropa, ona hoće ruski gas, a Srbija da uvozi ruska drva da bi se grejali", kaže Dačić.
Naveo je da su razgovarali i o saradnji u oblastima transporta, infrastrukture, železnice, kao i saradnji o daljoj liberalizaciji trgovine, odnosno o zaključivanju novog jedinstvenog sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom.
Dačić je političke odnose Rusije i Srbije ocenio najvišom ocenom i to ne samo kad je reč o nivou na kom se obavljaju razgovori, već su to, kako je rekao, odnosi prijateljstva na najvišem nivou, kakva je i međusobna podrška i razumevanje dve države i dva naroda.
"Robna razmena će premašiti prošlogodišnju"
Rekao je da su ekonomski odnosi u usponu i naveo da je robna razmena u ovoj godini, u prvih devet meseci već gotovo dostigla robnu razmenu iz prošle godine.
"Tokom prošle godine robna razmena je bila oko 2,6 milijardi dolara, a u prvih devet meseci ove godine je to već oko 2,3 milijarde dolara.
Očekuje se da to premaši prošlogodišnji rezultat", istakao je Dačić i dodao da je prošle godine izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u Rusiju bio oko 350 miliona dolara, što je 17 puta više u odnosu na 2005. godinu.
Dodao je da robna razmena može da bude još veća i da se teži da ona dostigne četiri milijarde dolara godišnje, te da smo, imajući u vidu probleme i sankcije Rusiji, sada na putu toj cifri. 
Borisov: Sporazumi koji bi mogli biti potpisani tokom posete Putina
Potpredsednik Vlade Rusije Jurij Borisov je naveo da su dogovarali sporazume koji bi mogli biti potpisani tokom posete predsednika Putina Srbiji i dodao da bi jedan od njih mogao da bude i u vezi sa "Turskim tokom".
Odnosi dve zemlje su tradicionalno dobri i postoji posebna saradnja sa Srbijom, rekao je Borisov i dodao da su zajedno konstatovali da ove godine robna razmena dinamično raste.
"Politički odnosi su na izuzetno visokom nivou, a danas smo razmotrili konkretne sporazume koji će biti potpisani tokom posete Vladimira Putina Srbiji. Mi delimo interesovanje Srbije u razvoju projekta Turski tok i na svaki način ćemo doprinosti realizaciji kao jednoj od mogućih varijanti izgradnju drugog kraka do Srbije, Mađarske i Austrije", rekao je Borisov.
Dodao je da to predviđa i izgradnju velikog gasnog skladišta od milijardu kubika i napomenuo da u oblasti elektroenergetike aktivno rade ruske kompanije na modernizaciji srpskog energetskog sistema, prvenstveno obnavljanje hidroelektrana i toplana.
Razmotrena su i pitanja o lokalizaciji ruskih industrijskih tehnologija u Srbiji, kaže Borisov i dodaje da tu veliku perspektivu imaju ruske kompanije, kao i da su se dotakli pitanje ruske avio-gradnje na srpskom tržištu.
"Nova stranica u našim odnosima je u sferi mirovnog atoma. Sada je u pripremi sporazum za koji se nadamo da će biti potpisan tokom posete Putina Srbiji, a taj sporazum se odnosi na različite aspekte saradnje u sferi mirovnog atoma za medicinske potrebe", istakao je Borisov.
Dodao je da su tokom današnjeg sastanka razgovarali i o sledećem zasedanju Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju između Rusije i Srbije u Beogradu, koje će se održati nakon posete predsednika Putina.
"Priština opstruira dijalog u Briselu"
Dačić je na konferenciji za medije rekao i da Priština sve što radi u poslednje vreme radi kako bi naterala EU da im da viznu liberalizaciju i da natera zapadne zemlje da prime takozvano Kosovo u Interpol.
Dodao je da izjave Haradinaja i Hodžaja, da ako ne dobiju viznu liberalizaciju u decembru treba da napuste dijalog, znači opstruiranje dijaloga od strane Prištine.
"Što se nas tiče, Kosovo ne može da uđe u Interpol, a što se tiče vizne liberalizacije, dajte im slobodno, neka svi odu kod njih. Oni su njihovo čedo, oni su ih formirali, a sada ih neće da dolaze bez viza. Mnogo su pametni", istakao je Dačić.
Dačić je rekao i da kosovski Albanci prete EU, ali da Srbiji ne mogu da prete i istakao da Srbija neće smetati dijalogu i praviti štete, ali da sa druge strane ne može stalno da bude žrtva neispunjavanja obaveza Prištine i predmet određenih incidenata koji se dešavaju po pravilu uoči nastavka dijaloga.
Podsetio je da je u poslednjih dve godine 10 zemalja povuklo priznanje Kosova i istakao da su se priznavanja dešavala pre deceniju pod velikim pritiskom zapadnih rukovodstava i islamskih zemalja.
"Prošlo je 10 godina, Kosovo nije uspelo da zaokruži svoju nezavisnost, niti da dobije međunarodno priznanje", navodi Dačić i dodaje da će sve više biti država koje će povući priznanje.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.