Dačić: Priština sabotira napore za postizanje kompromisa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Dec.2022, 06:52

Dačić: Priština sabotira napore za postizanje kompromisa

Srbija ostaje posvećena miru i stabilnosti u regionu, ali se do rešenja pitanja Kosova i Metohije mora doći kroz postizanje kompromisa, istakao je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u obraćanju na 29. Ministarskom savetu OEBS-a, koji se održava u poljskom gradu Lođu.

Dačić je naglasio da Priština sve radi kako bi sabotirala kompromisno rešenje i dodao da je region Jugoistočne Evrope opterećen nagomilanim i nerešenim problemima.

"Posebno je zabrinjavajuće >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << što albanski političari u pokrajini ne odbacuju samo dobru volju i opredeljenost Beograda za dijalog", kazao je Dačić i naveo da oni odbacuju i apele koji dolaze iz EU i međunarodne zajednice.

Šef srpske diplomatije ističe da je Priština problematizovanjem pitanja registarskih tablica htela da izbegne svoje obaveze, poput formiranja Zajednice srpskih opština.

Dačić je naveo da tzv. Kosovo nastavlja sa pritiscima na nealbansku, pogotovo srpsku zajednicu u pokrajini, sa krajnjim ciljem proterivanja nealbanaca sa Kosova I Metohije.

"Degutantni su pokušaji Prištine da politizuje rat u Ukrajini kako bi se pokazala kao žrtva i kako bi ispunila svoje političke ciljeve", napomenuo je Dačić.

Ministar se osvrnuo i na stanje u OEBS-u.

"Ovo je težak trenutak za OEBS usled rata u Ukrajini Čini se da nikada nismo bili udaljeniji u momentima kada kompleksni izazovi zahtevaju zajedništvo", istakao je šef srpske diplomatije.

Ocenio je da se toj međunarodnoj organizaciji urušava ugled zbog nedostatka političke volje i otvorenosti za uključivanje u konstruktivan i suštinski dijalog u rešavanju otvorenih pitanja.

Dačić kaže da OEBS mora da bude platforma otvorena za direktnu komunikaciju svih svojih članica, bez obira na okolnosti, jer u suprotnom, kako navodi, stvaramo klimu dubokog nepoverenja.

"Budućnost ove organizacije i globalni napredak zavisiće od naše spremnosti da pronađemo zajednički jezik," ocenio je Dačić.

Dodaje da se zalaže za upotrebu širokog spektra mehanizama OEBS-a, da se treba vratiti izvornim principima i da je potrebno maksimalno iskoristiti postojeće kapacitete ove organizacije.

Polako se gubi smisao postojanja OEBS-a

Polako se gubi smisao postojanja jedne ovakve organizacije kakva je OEBS, ocenio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić, koji u poljskom gradu Lođu učestvuje na 29. Ministarskom savetu OEBS-a.

Dačić je postavio pitanje svrhe postojanja ovakvi međunarodnih foruma kada na njemu ne učestvuju svi predstavnici, aludirajući na to da je Poljska zabranila dolazak ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

"OEBS nije isti bez svi država, od Vankuvera do Vladivostoka. Mislim da polako prelazimo granicu svrhe postojanja jedne ovakve organizacije, gde niko nikoga ne sluša i gde nijedna odluka nije obavezujuća, gde na kraju krajeva nikakve odluke i ne mogu da budu donete, jer je za to potreban konsenzus. To je jedna potpuna paraliza rada međunarodnih organizacija", istakao je Dačić.

Šef diplomatije Srbije je kazao da je spreman da aplaudira kada se sa samitu bude govorilo da su Krim i Donjeck deo Ukrajine i ističe da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine.

„Ja ću reći da je Kosovo Srbija, ali nisam siguran da ću dobiti isti aplauz. To dovoljno govori o dvostrukim standardima“, naglasio je Dačić.

Podsetio je da je bivša SFRJ bila zemlja osnivač OEBS-a i ocenio da bi govor, koji je u Helsinkiju 1975. godine održao Josip Broz Tito, i dalje bio aktuelan.

"Glavna poruka je detant ili popuštanje. Ili će doći do popuštanja ili će doći do svetskog sukoba. Tu nema nikakve dileme, najveća žrtva će biti građani", kazao je Dačić i dodaje da se Srbija trudi da ne bude deo tih svrstavanja i da "država vodi računa o svojim interesima“.

Sa šefom britanske diplomatije Kleverlijem: Pozitivni primeri savezništva iz zajedničke prošlosti

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, sastao se sa ministrom inostranih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Džejmsom Kleverlijem, na marginama Ministarskog sastanka OEBS u poljskom gradu Lođu.

Tokom otvorenog razgovora, istaknut je obostrani interes i spremnost za dalje produbljivanje i jačanje saradnje između Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva u svim oblastima od interesa za dve zemlje, stoji u saopštenju MSP Srbije.

Dodaje se da je, u kontekstu zajednički izražene želje za daljim intenziviranjem političkog dijaloga na najvišem nivou, ministar Dačić iskazao spremnost za nastavak razgovora sa britanskim zvaničnicima i unapređenje saradnje u različitim oblastima, između ostalog u multilateralnim organizacijama kao što je OEBS, koje su ključne za mir i stabilnost u Evropi.

Kako se navodi, razmotrena su i pitanja iz domena bilateralne političke i ekonomske saradnje, kao i aktuelna međunarodna pitanja.

Sagovornici su se složili u oceni da ima još dosta prostora za unapređenje i promovisanje bilateralne saradnje, naročito kroz promovisanje pozitivnih primera saveznistva iz zajedničke prošlosti.

Šef srpske diplomatije napomenuo je da se ove godine obeležava 185 godina od uspostavljanja bilateralnih odnosa sa Ujedinjenim Kraljevstvom, te iskoristio ovo kao povod da pozove šefa Forin ofisa Kleverlija u bilateralnu posetu Srbiji.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Dačić o viznoj liberalizaciji za KiM: Loša poruka za Beograd, vidi se da je Priština njihovo čedo

Izvor: RTS, 01.Dec.2022

Priština za svoju nekonstruktivnost i jednostrane poteze stalno bude nagrađivana, dok se preti onima koji su korektni kao Srbija, poručuje iz Poljske šef srpske diplomatije Ivica Dačić. Kaže da je spreman da aplaudira kada Ukrajina kaže da su Krim i Donbas Ukrajina, ali nije uveren da...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.