Dačić: Za dom spremni u Jasenovcu incident bez presedana

Izvor: N1 televizija, 22.Apr.2018, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: "Za dom spremni" u Jasenovcu incident bez presedana

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je incident sa zastavom na kojoj je ispisan ustaški pozdrav "Za dom spremni!" u Jasenovcu bez presedana u modernoj Evropi i očekuje da hrvatsko rukovodstvo to bezuslovno osudi.

Dačić je rekao da se nigde i nikad u Evropi nije desilo da se tako nešto dogodi.

"Zamislite da li je moguće da se prilikom komemoracija u Aušvicu >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << ili Mathauzenu pojavi transparent sa nacističkim pozdravom `Zig hajl`?! Očekujemo bezuslovnu osudu od hrvatskog rukovodstva, a ne relativizaciju događaja, koja u stvari znači relativizaciju zločina nad Srbima, Jevrejima i Romima. Takve osude nema, naprotiv, ustašama se podižu spomenici i nazivaju ulice i trgovi njihovim imenima", ukazao je Dačić.

On je rekao da sa ustašama i njihovim zločinima niko nije uporediv.

"Svako treba da osudi svoje zlo i samo tako se mogu graditi dobrosusedski odnosi. Zabrana ulaska u Hrvatsku ministru odbrane Aleksandru Vulinu je takođe čin bez presedana u Evropi. Srbija će odgovoriti, ali mi i dalje smatramo da je mnogo bolje tražiti zajedničke interese Srbije i Hrvatske, jer su naši odnosi od ključnog značaja za stabilnost celog regiona", poručio je Dačić u izjavi za Tanjug.

Uoči komemoracije u Spomen parku Jasenovac, dvojica muškaraca koji su se predstavili kao HOS-ovci, u mestu Jasenovac razvili su zastavu HOS-a sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni!".

Hrvatska policija: Nismo zabeležili da je razvijena zastava HOS-a

Iz Policijske uprave sisačko-moslavačke saopšteno je da policija nije zabiležila da je na području Jasenovca niti na području obeležavanja komemoracije razvijena zastava HOS-a.

"Policijski službenici nadležne policijske uprave sisačko-moslavačke nisu tokom današnjeg dana na području mesta Jasenovac niti na području obeležavanja komemoracije evidentirali događaj tokom kojeg bi bila razvijena zastava HOS-a. Takođe, napominjemo da takav događaj policiji nisu dojavili ni građani", navode u saopštenju.

Iz policije navode da će, tragom fotografije objavljene u medijima, proveriti sve okolnosti u kojima je fotografija nastala.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Dačić: "Za dom spremni" u Jasenovcu incident bez presedana

Izvor: Radio 021, 22.Apr.2018

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je incident sa zastavom na kojoj je ispisan ustaški pozdrav "Za dom spremni!" u Jasenovcu bez presedana u modernoj Evropi i očekuje da hrvatsko rukovodstvo to bezuslovno osudi...Dačić je rekao da se nigde i nikad u Evropi nije desilo...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.