Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Feb.2019, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Za Srbiju očuvanje stabilnosti od ključnog interesa

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ponovio je danas da je Srbija spremna na nastavak dijaloga sa Prištinom kada ona ukine takse na uvoz iz centralne Srbije i da je za Srbiju očuvanje stabilnosti u Jugoistočnoj Evropi od ključnog interesa.

"Sa svoje strane spremni smo, kada Priština ukine ovu nezamislivu meru da se onemogući protok robe u 21. veku, da nastavimo razgovore u najboljoj veri, sa ciljem iznalaženja trajnog i suštinski kompromisnog rešenja za >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << pitanje KiM", rekao je Dačič na otvaranju zasedanju Parlamentarne skupštine Mediterana u Beogradu.

On je zahvalio zemljama koje nisu priznale Kosovo kao nezavisnu državu i onima koje su to priznanje povuke, navodeći da su time uputili snažnu podršku stavu Srbije, ali i dijalogu kao principu na kojem moramo insistirati u procesima rešavanja spornih pitanja, na putu do kompromisnih i trajnih rešenja.

Takođe, prema njegovim rečima, Srbija je zahvalna Parlamentarnoj skupštini Mediterana na zadržavanju principijelne pozicije u pogledu podrške teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, poštovanju rezolucije SB UN 1244 i odbacivanju mogućnosti prijema Kosova u članstvo te organizacije.

Dačić je naveo i da je za Srbiju očuvanje stabilnosti u Jugoistočnoj Evropi i orijentacija svih zemalja ka što intenzivnijoj saradnji u svim oblastima od ključnog interesa, jer samo takav region omogućava održiv razvoj i same Srbije.

Dačič je kazao da važan podsticaj predstavlja i postojanje zajedničke vizije - integracija svih država regiona u EU I dodao da perspektiva članstva u EU suštinski je uticala na unapređenje saradnje i doprinela da se mnoga otvorena pitanja rešavaju dijalogom, sa ciljem pune stabilizacije prilika u regionu.

"Na tom putu smo ponekada suočeni i sa teškim preprekama, poput aktuelnog procesa dijaloga Beograda i Prištine, odnosno njegovog zastoja usled nerazumnih i iracionalnih poteza Prištine poput jedne u nizu jednostranih odluka da uvede stoprocentne carine na robu iz centralne Srbije", napomenuo je Dačić.

Potpredsednik Skupštine Srbije Veroljub Arsić ukazao je na značaj parlamentarnog dijaloga i značaj Parlamentarne skupštine Mediterana.

On je naveo je da je Beograd i ranije bio mesto dijaloga što govori o posvećenosti Srbije miru i stabilnosti i poštovanju ljduskih prava i sloboda, ali i njenom ugledu u međunarodnoj zajednici.

"Aktivno učešće delegacije Skupštine Srbije u svim oblicima saradnje u skupštini Mediterana jasno govori koliko je naša želja za saradnju u region jaka", rekao je Arsić.

On je kazao da će teme zasedanja Parlamentarne skupštine Mediterana biti borba protiv terorizma, politika bezbednosti, klimatske promene, podrška malim i srednjim preduzećima, pitanje migracije i ljudskim pravima.

Na zasednja u pročitano je i pismo generlanog sekretara UN Antonija Gutereša koji je ukazao značaj te parlamentarne organizacije i dijaloga o svim aktuelnim temama.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Stabilnost i saradnja u regionu ključni interes

Izvor: B92, 21.Feb.2019

Beograd -- Očuvanje stabilnosti u Jugoistočnoj Evropi i što bolja saradnja država od ključnog su interesa za Srbiju, iyjavio danas Ivica Dačić...Jer, kako je rekao, samo takav region omogućava održiv razvoj Srbije, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije na otvaranju plenarnog zasedanja...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.