Dačić: Za Kosovo sam ratovao, drugi ga mirno predavali

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Nov.2012, 10:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Za Kosovo sam ratovao, drugi ga mirno predavali

BEOGRAD -

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je sinoć da jedino ova vlada može da reši pitanje Kosova i Metohije i istakao da ukoliko se sada ne zašiti status Srba na Kosovu postoji velika opasnost da Srba na Kosovu i Metohiji neće biti.

Dačić je, gostujući na RTS-u, rekao da se ova šansa ne sme propustiti i da pitanje Kosova i Metohije mora da se reši u vreme mandata ove vlade.

"Srbija se vratila u igru. Srbija je opet igrač u ovoj utakmici", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kazao je premijer Dačić.

Možemo da doživimo sudbinu Srpske Krajine

On je naveo da je kosovskom premijeru Hašimu Tačiju u razgovoru poručio da se sada nalazi u situaciji u kojoj je nekada bio Slobodan Milošević, a to znači "ne daš ništa - e daćeš".

"Ono što nisi dao, što si tražio u Rambujeu od Srbije to sada mi tražimo od tebe, ne mi nego Srbi na Kosovu", preneo je Dačić šta je rekao Tačiju.

Dačić je upozorio i da, ako nismo pametni, možemo da doživimo sudbinu Srpske Krajine.

Premijer je rekao i da mi uvek kažemo na svakom pitanju istorijsko "ne", koje se posle pretvori u "da".

On je podsetio da je u vreme vlade Koštunice i Tadića proglašena nezavisnost Kosova.

"Šta su uradili, jel' su poveli rat možda - ako nećemo da vodimo rat, nemoj da pretimo, onda mi moramo sada da vodimo realnu politiku koja neće ostati da je rešavaju naša deca i unuci. Mi ovo moramo da rešimo inače Srba neće biti ako se ova šansa sada propusti", kazao je Dačić.

On je istakao da pitanje Kosova zato mora da se reši u vreme mandata ove vlade, zato što nijedna druga vlada neće to moći da reši.

"Zato što ne može niko ni Tomislava Nikolića, ni Aleksandra Vučića, ni Ivicu Dačića da optuži da je izdajnik, jer ja sam za Kosovo ratovao, za razliku od ovih drugih koji su ga mirno predavali", kazao je Dačić.

"Dokle drugi da odlučuju, ima mi da odlučujemo o Kosovu"

"Ovo je život i seobe Srba su bile sve s Kosova, nemoj i da ova sada bude takva... Daj Bože da smo ranije seli da porazgovaramo i da smo pre 10 godina vodili ove pregovore, jer bi uspeli da sačuvamo državni i nacionalni interes", naveo je Dačić.

Dačić je istakao da se Srbija sada vratila u igru i da treba da sačeka "herojski i junački trenutak", a ne da gine za uzaludne ciljeve.

"Mi smo sada vratili Srbiju u igru, ona je igrač, a nije na tribinama. Dokle drugi da odlučuju, ima mi da odlučujemo o Kosovu.

Uvek smo gubili, nije nam lako, al' sada nam treba pametna i mudra politika", rekao je Dačić.

Dačić je kazao da kritikuje i bivšeg predsednika Jugoslavije Slobodana Milošević, jer kako kaže, da je bio na njegovom mestu ne bi dozvolio Tačiju "sve ovo".

"Mi stalno sanjamo o jakim saveznicima, avionima koji nas brane, toga nema, već imamo surovu realnost da na Kosovu Srba ima sve manje... U Republici Srpskoj naroda nema više, vikali smo - izdržite, mi ćemo vas braniti, a kad su zapucali nas više nema", kazao je premijer i dodao da saveznici Srbiju nikad do kraja nisu podržali.

Srbija može da ne uđe u EU, ali šta je alternativa?

On je izjavio da u ovom trenutku niko, pa ni visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, ne zna da li će Srbije u decembru ili martu sledeće godine dobiti datum za početak pregovora, ali da je važno da je Srbija ušla na kolosek koji je vodi ka bržem dobijanju datuma.

Dačić je rekao da je to omogućeno pregovorima sa Hašimom Tačijem i, govoreći o rešavanju kosovskog pitanja, založio se za održavanje međunarodne konferencije posvećene Kosovu sa ciljem da se srpski ciljevi usklade sa ciljevima velikih sila.

"Dogovoreno je da se neke stvari (povodom datuma o pregovorima) ubrzaju, kako bismo do 10. decembra mogli da stignemo da dobijemo pozitivnu ocenu i da bismo omogućili brz ulazak u pregovore. Da li će to biti u decembru uslovno za mart ili jun, ili u martu uslovno za jun ne znamo. Trenutno mislim da ni Ketrin Ešton to ne zna", kazao je Dačić.

On je kazao da Srbija može i da ne uđe u EU, ali da on onda ne zna šta je alternativa.

"Mi treba da idemo ka EU i taj proces neće biti brz, a do tada treba preživeti", rekao je Dačić dodavši da ga raduju dobri odnosi sa Rusijom.

On je naglasio da je izuzetno pozitivno što je osam zemlja EU prošle nedelje održalo sastanak sa ciljem da se organizuju po pitanju Srbije jer, kako je rekao, smatraju da Srbija što pre treba da dobije datum zbog konstruktivnost.

Prema njegovim rečima, sledeći sastanak te zemlje bi trebalo da održe ove nedelje u Ambasadi Kipra.

"Predlažu da datum bude u martu, da li će uspeti videćemo, ali važno je da smo ušli u kolosek koji može da nas vodi ka tom putu", istakao je premijer.

Srbije ništa nije izgubila razgovorima sa Tačijem

Prema njegovim rečima, Srbije ništa nije izgubila razgovorima sa Tačijem u Briselu, već je vraćena u igru.

Srpski premijer se založio za održavanje međunarodne konferencije o Kosovu.

"Ja bih voleo da se organizuje međunarodna konferencija o Kosovu, da to pitanje skinemo s dnevnog reda i da uklopimo naše interese sa interesima velikih sila, inače ćemo izgubiti kao što smo uvek gubili. Potrebno je da vodimo mudru politiku. Treba sačekati trenutak kada je herojski udariti, ne treba ginuti za uzaludne ciljeve. Nisam za to da Srbi i dalje daju uzaludne žrtve", naglasio je Dačić.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"Srbija na brzom koloseku"

Izvor: Akter, 13.Nov.2012

Premijer Srbije Ivica Dačić ocenio je da samo ova Vlada Srbije može da reši pitanje Kosova i da je naša država "na brzom koloseku" ka Evropskoj uniji

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.