Dačić: Vučić dobro zastupao Srbiju u Mihnenu

Izvor: B92, 17.Feb.2019, 21:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Vučić dobro zastupao Srbiju u Mihnenu

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocenio je da je predsednik Aleksanar Vučić na Mihnenskoj bezbednosnoj konferenciji dobro zastupao Srbiju i srpske interese.

Upitan da prokomentariše da li je u Minhenu bilo više "sluha" za srpske probleme, Dačić je odgovorio da je najznačajniji segmet bio panel na kojem je Hašim Tači tvrdio da Srbija sprečava Kosovo da pristupi međunarodnim organizacijama, a da je Briselskim sporazumom dogovoreno drugačije, ali da ga je predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vučić dobro upitao da pokaže gde to piše.

"To nikada nije dogovoreno, ja sam potpisao Briselski sporazum. Svi su mogli da vide koliko su različiti stavovi i koliko smo udaljeni od rešenja", rekao je Dačić.

Koliku međunarodnu podršku danas Priština ima, ukazuje Dačić, pokazuje to što je obeležavanju jednostrano proglašene nezavisnosti u Prištini danas jedino prisutvovao Edi Rama.

Upitan da prokomentariše šta znači potpuna normalizacija odnosa Beograd i Prištine, koja se često pominje u američkim pismima, Dačić misli da čak ni autori tog pisma ne znaju šta to tačno znači.

"Amerika ne ulazi u to šta će se Beograd i Priština dogovoriti. O tome tek treba da se razgovara, a razgovori na tu temu o tome šta je prihvatljivo kao kompromis nisu još započeti", rekao je Dačić.

Kaže da to svakako nije platforma poput one koju je Priština nedavno predstavila i u kojoj se navodi da se ukine Rezolucija 1244, Srbija prizna Kosovo i da se osnuje sud za zločine Srba, jer da je tako, navodi Dačić, i Srbija ima platformu koja glasi da je Kosovo pokrajina u sastavu Srbije.

"Šta ćemo sada, da ratujemo sa platformama? To su potezi koji vraćaju ko zna koliko koraka unazad i udaljavaju nas od rešenja", zaključio je Dačić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.