Konferencija o ženskom liderstvu: Da su svi muškarci hrabri, posvećeni i verni kao žene

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Okt.2019, 11:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konferencija o ženskom liderstvu: "Da su svi muškarci hrabri, posvećeni i verni kao žene"

Ministarsvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja organizuje u beogradskom hotelu Hajat dvodnevnu Međunarodnu konferenciju "Žene lideri i održivi razvoj – istinski ravnopravne", sa ciljem afirmacije doprinosa koji žene na rukovodećim položajima u društvu pružaju u ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih Nacija. Učesnice su brojne liderke i uspešne žene iz sveta politike i biznisa, kako u Srbiji, tako i u inostranstvu.

Otvarajući danas međunarodnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << konferenciju "Žene lideri i održiv razvoj - istinski ravnopravne" ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je da bi voleo da su svi muškarci hrabri, posvećeni, verni kao što su to žene.

"Obično se ranije, a i sada, često govori za neku ženu koja je jaka i hrabra da je kao muškarac, jer su žene jače od muškaraca i posvećenije, rekao je Dačić napominjući da je jedna od važnih političkih tema svih ovih godina u Evropi ravnopravnost žena i muškaraca u različitim domenima, a u okviru koje se raspravlja između ostalog i o tome da li su za svoj rad plaćene isto kao muškarci.

Jer, kako je naveo, statistika pokazuje da žene imaju manje plate za 10 odsto od muškaraca u EU, a u Srbiji, prema podacima, žene sa istim kvalifikacijama imaju 11 odsto manje plate od muškaraca.

"To je nešto protiv čega moramo da se borimo", kazao je Dačić i dodao da je velika razlika između deklarativnog zalaganja i onoga što se dešava u praksi.

Prvi potpredsednik Vlade je naveo i da rodna ravnopravnost nije samo osnovno ljudsko pravo, već i neophodnost za stvaranje mirnog, prosperitetnog i održivog sveta.

"Jednak pristup obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, dostojanstvenom radu i zastupanju u političkim i ekonomskim procesima donošenja odluka preduslov je za stvaranje povoljnijeg ambijenta za dostizanje punih ličnih i profesionalnih potencijala celokupnog stanovništva", kazao je Dačić.

On je istakao da je Vlada Srbije posvećena ostvarenju rodne ravnopravnosti, a da je potvrda za to činjenica da se prisustvo žena u javno-političkom životu iz godine u godinu povećava.

Tako, naveo je, od 250 narodnih poslanika i poslanica, 38 odsto su žene, četiri su ministarke u Vladi Srbije, a i na čelu vlade i skupštine su žene.

Pomenuo je i izazove sa kojima se susreću žene koje svoj život organizuju i žive manje ili više udaljene od gradske vreve, a koje su takođe liderke promena u svojim sredinama.

"Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je broj muškaraca i žena koje žive na selu prilično izjednačen, ali i da su žene vrlo posvećene i angažovane na seoskim domaćinstvima, iako je u odnosu na muškarce tek svaka peta žena vlasnica poljoprivrednog gazdinstva, neretko kao jedina moguća naslednica", naveo je ministar.

Šef srpske diplomatije je istakao da je zato zadatak celog društva da podignemo svest o njihovim potrebama i povećamo njihovu vidljivost u našem društvu, jer te žene zavređuju jednaku pažnju, podršku i šansu.

"Rad na dostizanju rodne ravnopravnosti i osnaživanju žena prepoznat je od strane Vlade Srbije kao preduslov za uspeh u ukupnom razvoju naše zemlje", kazao je Dačić i dodao da ukoliko ne osiguramo da devojčice i žene imaju istovetna prava i uslove za ostvarenje ličnih i profesionalnih aspiracija kao i muškarci, ne možemo ostvariti pun razvojni potencijal bilo koje zajednice niti sredine.

Neophodnost pristupa kvalitetnom obrazovanju za sve prepoznata je ciljem 4 Agende 2030, rekao je Dačić i dodao da nas ona podseća na da je neophodno postići jednakost između devojčica i dečaka, ne samo kod osnovnog, već i viših nivoa obrazovanja.

"Prema zvaničnoj statistici u našoj zemlji visoke škole i fakultete češće upisuju i završavaju žene. Poslednjih godina se povećava broj žena doktora nauka, a podaci govore da većinu korisnika interneta, takođe čine žene", ukazao je Dačić.

On je pomenuo i Cilj 5 Agende 2030 koji ukazuje na potrebu dostizanja rodne ravnopravnosti i osnaživanja svih žena i devojčica u okončanju svih oblika diskriminacije, eliminacije nasilja, kako u javnoj, tako i u privatnoj sferi.

"Osnaživanje žena utkano je u Agendu 2030 kao njen neizostavni deo. Deo globalnih napora za dostizanje održivog društva jednakih u kome niko nije ostavljen iza kolone, obuhvata i žene koje žive na selu, u gradu, izbeglice, žene koje su doživele neki oblik diskriminacije: Romkinje, starije žene, žene sa invaliditetom ili žene koje se nisu povinovale rodnim normama", rekao je Dačić.

Naveo je i da Srbija može da bude ponosna na hrabre žene u svojoj istoriji i to u vremenima kada nije bilo tako jednostavno biti hrabar.

"Takva vremena iznedrila su Milunku Savić, srpsku heroinu. Istorija je zabeležila i Jelisavetu Načić, prvu ženu diplomiranog arhitektu, prvu srpsku slikarku Katarinu Ivanović, prvu ženu doktorku nauka Kseniju Atanasijević. Danas u svakoj od vas živi deo njih. U vašim doprinosima, inovacijama, dostignućima, u svim istinskim vrednostima koje nosite u sebi", zaključio je Dačić.

Đorđević: ŽŽelimo da Srbija bude primer drugima

"Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja aktivno radi na unapređenju položaja žena i svesni smo činjenice da trgovinu ljudima, gde su najčešće žrtve žene i deca, moramo iskoreniti u potpunosti", izjavio je ministar Zoran Đorđević.

Đorđević je kazao da se kao društvo moramo boriti i protiv stereotipa koji se pripisuju ženama, ali i protiv nasilja nad njima.

"Radimo na izmeni Zakona o rodnoj ravnopravnosti, želimo da u tom segment unapredimo naše društvo, želimo da Srbija bude primer drugima", rekao je Đorđević.

On je naveo da Srbija već može da bude primer drugim zemljima, uzimajući u obzir činjenicu da su žene kod nas na visokim položajima, predsednika Vlade i Skupštine, na mestu guvernera.

Đorđević je izlaganje završio rečima Margaret Tačer: "Kada želiš da se nešto kaže poveriš muškarcu, a kada želiš da se nešto učini onda to poveriš ženi".

Nakon zvaničnog otvaranja konferencije, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar Đorđević obišli su izložbu fotografija znamenitih Srpkinja uz kratku biografiju kako su menjale svet.

Na izložbi su, između ostalih, fotografije Desanke Maksimović, Draginje Ružić, Milice Stojadinović Srpkinje, Mileve Marić Ajnštajn, Jelisavete Načić, Vukoslave Velimirović, Milene Pavlović Barili, Ksenije Atanasijević...

Cvijanović: Moramo nastaviti da se borimo protiv stereotipa

Važno je da žene i muškarci imaju isti pristup obrazovanju, radnim mestima, da su jednako plaćeni za poslove koje obavljaju, te da žene jednako ravnopravno učestvuju u donošenju važnih odluka, izjavila je danas predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Ona je nakon obilaska izložbe "Znamenite Srpkinje" koja je otvorena u Beogradu u izjavi novinarima kazala da je potrebno raditi na dodatnom jačanju ekonomske nezavisnosti žena.

"Može se reći da smo daleko odmakli u odnosu na ranija vremena, ali isto tako moramo razbijati postojeće barijere", kazala je Cvijanović.

Ona je rekla da u Republici Srpskoj na važnim mestima u politici i javnom sektoru ima dosta žena, ali da i dalje postoje stereotipi.

"Ako pogledamo broj žena koje su aktivne u politici, broj žena koje su poslanici u Republici Srpskoj, koje su gradonačelnice ili načelnice, koje su ministarke, direktorke, kao i predsednicu Republike Srpske, žene su zastupljene", kazala je Cvijanović, ali i primetila da je upečatljivo što gotovo sve te žene dolaze iz jedne političke partije.

On smatra da to treba da bude trend koji će biti rasprostranjen i da postane politika i drugih političkih partija.

Cvijanović kaže da ne postoje podaci za privatni sektor u Republici Srpskoj o tome da li su žene i muškarci izjednačeni u primanjima, ali tvrdi da u javnom sektoru apsolutno nema razlike u platama.

"Izražavam sumnju da bi moglo da se dešava i da se dešava da u okviru privatnog sektora postoji određena diskriminacija, što se može opravdati složenošću posla", kazala je Cvijanović.

Ona je dodala da Vlada Republike Srpske već godinama radi na ekonomskom jačanju žena, jer jedno od strateških opredeljenja je da jačaju položaj žena sa posebnim naglaskom na žene na selu.

"Ne mislim da postoji nejednakost muškaraca i žena u formalnom smislu, ali ono na čemu treba da radimo jesu mentalne barijere. Svi zajedno moramo da razbijamo stereotipe", kazala je Cvijanović.

Poručila je da s obzirom da su žene zapostavljenije u ruralnim područjima, Vlada RS mora biti usmerena na tu grupaciju, zbog čega razvijaju programe koje to predviđaju i to uz podršku Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Vlada Srbije posvećena ostvarivanju rodne ravnopravnosti

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Okt.2019

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je rad na dostizanju rodne ravnopravnosti i osnaživanju žena jedan od preduslova za ukupan razvoj Srbije..."Rodna ravnopravnost nije samo osnovno ljudsko pravo, već i neophodnost za stvaranje mirnog, prosperitetnog...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.