Dačić: Upozorenje SPC nepotrebno, nije došlo iz Peći nego iz Beograda

Izvor: Blic, 07.Apr.2013, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Upozorenje SPC nepotrebno, nije došlo iz Peći nego iz Beograda

Premijer Srbije obavio je danas konsultacije o sporazumu s Prištinom s predstavnicima stranaka vladajuće koalicije i opozicionih partija, a o tome će danas razgovarati državni vrh Srbije i Republike Srpske. Premijer je izjavio da će stav državnog vrha o ponuđenom sporazumu sa Prištinom biti jedinstven i naglasio da će odluka biti doneta sutra.

16:10 - Dinkić: Vlada će biti jedinstvena

Predsednik URS Mlađan Dinkić, saopštio je danas d je ubeđen kako će >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Vlada Srbije na sutrašnjoj sednici zauzeti jedinstven stav kada je reč o pregovorima sa

Prištinom.

"Srbija se nalazi u Evropi, najviše investicija dolazi iz Evrope, najviše naše robe plasiramo u Evropu. Nema alternative, mi moramo da održimo najbolje moguće odnose sa EU", izjavio je Dinkić.

16:08 - Nastaviti razgovore

- Bez obzira na datum vezan za izveštaj Eštonove nije korisno baciti u vodu postignuto, već nastaviti razgovore - rekao je premijer.

16:06 - Nema razmimoilaženja

Dačić je izjavio i da je siguran da neće biti razmimoilaženja državnog vrha po ovom pitanju.

16:04 - Đilas, Pajtić, Čanak, Kostreš i Petrović bez komentara

Predstavnici DS, predsednik Dragan Đilas, šef poslanika Borislav Stefanović i potpredsednik stranke Bojan Pajtić, nisu davali izjave nakon sastanka, kao ni Dušan Petrović (Zajedno za Srbiju), Nenad Čanak i Bojan Kostreš (LSV) nisu davali izjave nakon razgovora kod Dačića.

15:59 - Upozorenje SPC nepotrebno

- Pismo SPC je bilo nepotrebno i nije došlo iz Peći nego iz Beograda. Srpski patrijarh je Kosovo napustio još 1690. godine, što dovoljno govori o tome - rekao je Dačić.

“Nedeljnik” je juče objavio navodni tajni memorandum SPC u osam tačaka koji je sa propratnim pismom patrijarh Irinej uručio predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću.

15:49 - Dačić: Očekujem da će narednih dana doći do kompromisa

- Vlada Srbije će na sutrašnjoj sednici doneti odluku o stavu koji će zauzeti prema ponudi iz Brisela. Mi smo čvrsto opredeljeni za nastavak dijaloga. Niko ne dovodi u pitanje naš put ka EU - rekao je premijer Dačić, posle sastanaka sa predstavnicima političkih stranaka. On je naveo da očekuje da će narednih dana doći do kompromisa po pitanju policije i pravosuđa za Zajednicu srpskih opština.

- I juče i jutros su vođene diplomatske aktivnosti kako bi popravili ponudu Brisela. Nastavićemo i sutra - rekao je Dačić.

Premijer je naveo da je državni vrh upoznao predsednike stranaka i šefove poslaničkih grupa sa svojim viđenjem situacije i dodao da su razgovori vođeni u konstruktivnoj atmosferi.

- Mi nismo ove sastanke vodili kako bismo tražili pomoć, niti podršku potpisivanju sporazuma koji nam je ponuđen. Pitanje KiM je trenutno najvažnije državno pitanje i važno je postići jedinstvo. Razgovaraćemo sa predstavnicima svih političkih stranaka i narednih dana - kaže on.

15:12 - Premijer razgovara sa liderom SPO Vukom Draškovićem

14:50 - Počeo sastanak sa Čankom

Čanak: Jače vezivanje za Rusiju ne bi vratilo Kosovo.

14:46 - Pastor: SVM bira evropsku putanju Srbije

Predsednik SVM Ištvan Pastor rekao je da je stav te stranke nepromenjen i da ako treba da bira ta stranka je za evropski put Srbije.

"Premijer nas je informisao o onom što manje-više svi znamo i mi smo ponovili stav SVM-a koji je kao što je poznato nepromenjen - ako treba da biramo onda se opredeljujemo za evropsku putanju Srbije", rekao je Pastor nakon sastanka da Dačićem.

14:38 - Pročitajte još i...

Koštunica: Odbiti sporazum, pregovore vratiti pod okrilje UNJovanović: Neka preseku Gordijev čvor ili neka se povukuDačić za "Blic": Ne potpisujemo ovakav sporazumAntić: Možda da direktno pregovaramo sa SAD i EU?Počeo izbor za najvećeg "izdajnika": Plakati protiv Vučića i Nikolića izlepljeni po NišuUloga Rusije u kosovskoj kriziDačić: Tražio sam od Francuske da razgovara sa SAD i EU pre nego što nas udaveVučić u najvećem riziku, Nikolić najtvrđi

14:05 - Počeo sastanak sa predstavnicima SVM

14:04 - Podrška sa severa Kosova da se odbije sporazum

Predsednici četiri opštine sa severa Kosova očekuju od državnog rukovodstva "da se istraje u stavu" i da se sporazum ponuđen u Briselu odbije.

"Ovim putem upućujemo punu podršku državnom pregovaračkom timu u stavu da odbije ponuđeni sporazum u Briselu" navodi se u saopštenju četiri predsednika u kojem se podvlači da srpski narod na Kosovu i Metohiji daje punu podršku Vladi Srbije i Kancelariji za KiM u istrajnom stavu u vezi sporazuma.

13:45 - Jeremić postavio "vremeplov": Snimak njegove izjave iz 2010. godine

Vremeplov: Pre par godina, u Budimpesti.... youtube.com/watch?v=LbLVnI… — Vuk Jeremic (@jeremic_vuk) April 7, 2013

13:33 - Koštunica: Odbiti sporazum, pregovore vratiti pod okrilje UN

Koštunica je izjavio je da je sporazum koji je ponuđen Srbiji apsolutno neprihvatljiv i da se mora odbaciti i naveo da je neophodno insitrati na novom formatu pregovarnja, odnosno na povratku dijaloga pod okrilje Saveta bezbednosti UN.

"Stvari će se razrešiti ovih nekoliko dana, a reagovanje javnosti, Srba na Kosovu i Metohiji, rukovodstva Republike Srpske i poruke Srpske pravoslavne crkve govore u zbiru da sporazum treba da bude odbačen", ponovio je Koštunica.

Opširnije možete čitati OVDE.

13:16 - Počeo sastanak Dačića i Koštunice

Najčitanije SADA: Dačić za "Blic": Ne potpisujemo ovakav sporazum U nedelju ponovo sastanak državnog vrha pred nastavak dijaloga SNS ima 41 odsto podrške, DS i SPS po 13, URS ispod cenzusa

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.