Dačić: Tražimo održivo rešenje za Kosmet

Izvor: RTS, 10.Mar.2013, 00:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Tražimo održivo rešenje za Kosmet

Još jednom ćemo ukazati da je predlog o zajednici srpskih opština prihvatljiv i da nema razloga da ga Priština odbije, rekao premijer Ivica Dačić uoči puta u Brisel. Dačić ne očekuje da bilo ko vrši pritisak na sastanku državnog vrha sa Ketrin Ešton, već da bude jasnije da li je moguće pronaći rešenje za sever Kosova.

Pred sastanak sržavnog vrha Sebije i Ketrin Ešton koji se u ponedeljak >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << održava u Briselu, premijer Ivica Dačić izjavio je da ne očekuje nikakve pritiske, već da se razjasni da li je moguće pronaći rešenje za sever Kosova.

"Na pretprošlom sastanku postojao je predlog da se dogovore neki opšti principi i da to parafiramo. Ti principi nisu predviđali izvršnu vlast za Srbe na severu. Nisam hteo da potpišem. Može da mi nudi bilo ko bilo šta, ali nikada neću potpisati ništa što nije dobro za Srbiju i što ne obezbeđuje funkcionisanje i opstanak srpske zajednice na Kosovu", rekao je Dačić u intervjuu za Blic.

Upitan koliko je realno da bude prihvaćen predlog Srbije po kojem bi zajednica srpskih opština trebalo da ima izvršnu vlast, Dačić je odgovorio da ukoliko ne žele da prihvate taj predlog, ni Srbija neće prihvatiti ništa ispod toga.

"U tom slučaju, jasno ćemo poručiti da ćemo ispunjavati deset zahteva EU iz decembra. U njima zajednica nije ni pomenuta. Naš predlog zajednice srpskih opština je model kojim bi se rešila sva otvorena pitanja, pa i iz decembarskih uslova, a prvenstveno paralelizam institucija na kome EU insistira", rekao je Dačić.

Srpski premijer je objasnio da dijalog ne znači da se od nas traži da prihvatimo kosovski ustav i da na to ne može da pristane, jer u tom slučaju srpskoj zajednici ne ostaju nikakve ingerencije, već samo kozmetička rešenja čija je primena, kako kaže Dačić, u praksi ne samo nedovoljna za funkcionisanje već i neodrživa na terenu.

Dačić je rekao da Priština ima podršku SAD za sve što temelji na svojim zakonima, i upitao zašto onda uopšte vodimo pregovore i zašto Srbija učestvuje u tome.

"Onda neka sednu sa Srbima sa KiM i rešavaju pitanje zakona. Ali ako hoće sa nama, onda je to poseban politički dogovor, a ne da se pregovori vode u pravcu da mi nateramo Srbe sa KiM da prihvate ono što piše u tamošnjim zakonima. To nije konstruktivan pristup pregovorima i ne vodi nigde", rekao je Dačić.

Otvoreni razgovori o daljim evropskim integracijama

Prema njegovim rečima, državni vrh ide na razgovore u Brisel da čuje da li je moguće naći održivo rešenje.

"Ne očekujem da bilo ko vrši pritisak na bilo koga, navikli su da pritiskaju samo Srbiju. Međutim, ne očekujem isto tako ni da se igraju igre, jer ja u Briselu nisam tražio nemoguće, niti su u platformi Beograda neodržive stvari. Naprotiv, nudimo održivo rešenje i nama je bitno da građani severa imaju ovlašćenja, a ne samo tamo neka ovlašćenja sa kojima mogu jedino da organizuju priredbe i izdaju biltene", rekao je srpski premijer.

Dačić je istakao da smo došli do situacije kada sa evropskim partnerima moramo otvoreno da razgovaramo o pitanjima naših daljih evropskih integracija i pitanjima iz dijaloga.

Kako je istakao, Srbija neće promeniti stavove kako bi na leto dobila datum za početak pregovora o članstvu u EU, ali "to isto tako ne znači da odustajemo od evropskog puta Srbije".

"Ukazaćemo još jednom da je naš predlog prihvatljiv i nema razloga da ga Priština odbije, jer i u drugim državama Evrope postoje autonomne oblasti, regije, kantoni. Svima treba da je jasno stanje u kome Beograd nema vlast na velikom delu teritorije, kao ni da Priština ne kontroliše jedan deo teritorije koju smatra svojom", rekao je Dačić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.