Dačić: Tačka na priču da bi Vlada da ograniči autonomiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Okt.2012, 17:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Tačka na priču da bi Vlada da ograniči autonomiju

NOVI SAD -

Premijer Srbije Ivica Dačić poručio je danas da želi da stavi tačku na priče da nova Vlada želi da ograniči ili smanji autonomiju Vojvodine i naglasio da će se Vlada pridržavati svega sto je definisano Ustavom , zakonima i Statutom Vojvodine, bez obzira na činjenicu što je vlast na pokrajinskom i republičkom nivou različita.

"Mi nismo ti koji odlučuju ko će biti na vlasti, već građani. To što bi možda moja politička grupacija volela da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sruši (Bojana) Pajtića sa vlasti, a njegova mene kao premijera i republičku Vladu u celini, je odvojeno pitanje od pitanja saradnje institucija i organa na sprovođenju onoga što previđaju Ustav, zakoni i Statut", kazao je Dačić posle sastanka sa predsednikom vojvođanske vlade Pajtićem.

Sastanak je zakazan zbog nesuglasica republičke i pokrajinske vlasti po pitanju finansiranja Vojvodine. Istim povodom 4. oktobra u Novom Sadu Pajtić je razgovarao sa ministrom finansija i privrede u republičkoj vladi Mlađan Dinkić.

"Mi smo ovde da sarađujemo i nisu u pitanju lični i stranački odnosi", naglasio je Dačić, ističući da su autonomija i finansiranje Vojvodine ozbiljna pitanja, čija bi zloupotreba proizvela teške posledice i po državu i po Vojvodinu.

"Predsednik Vlade Vojvodine i ja delimo stav da je autonomija Vojvodine autonomija u Srbiji, a ne protiv Srbije", objasnio je premijer.

Dačić je rekao da je današnji susret pokazivanje državne odgovornosti i jedinstva u pristupu tim pitanjima, dok će o specifičnim pitanjima raspravljati ministri iz nadležnih pokrajinskih i republičkih institucija.

"Želim da stavimo tačku na priče da ova Vlada želi da ograniči ili smanji autonomiju Vojvodine. Neki političari su čak tražili internacionalizaciju ovog pitanja, a veoma je bitno da imamo pozitivnu atmosferu. Bilo bi kontraproduktivno da sami sebi dajemo auto- golove", kazao je Dačić.

On je dodao da će Vlada učiniti sve da se sporovi rešavaju mirno, a da je, da do njih ne bi ni dolazilo, važno da postoji red i zakon i da se donesu sva zakonska rešenja vezana za pokrajinu koja do sada nisu doneta.

Pajtić: Ustav i Statut primeniti i kod dimenzionisanja budžeta

Pajtić je rekao da je sa Dačićem postignuta saglasnost da bi postojeći nivo nadležnosti Vojvodine trebalo da bude sačuvan.

Prema njegovim rečima, Ustav Srbije i Statut Vojvodine trebalo bi da budu primenjeni i kada je u pitanju dimenzionisanje budžeta Vojvodine.

Pajtić je najavio da će pokrajinske vlasti raditi na Predlogu zakona o finansiranju Vojvodine, kako bi se ubuduće izbegli problemi oko visine pokrajinskog budžeta. Pajtić je objasnio da će na taj način biti definisani i izvorni prihodi Vojvodine.

Dačić i Pajtić su najavili da će ubuduće biti uspostavljena stalna komunikacija i koordinacija u rešavanju tehničkih i političkih problema između Beograda i Novog Sada.

Tom prilikom je dogovoreno da će nesuglasice koje su postojale oko budžeta, njegovog obima i ustavnih garancija i rebalansa budžeta, biti prevaziđene u narednom periodu kroz izradu Zakona o finansiranju Vojvodine.

Tim zakonom, kako je nakon pomenutog sastanka sa Dinkićem izjavio Pajtić, "konačno će biti definisano koji su to izvorni prihodi pokrajine", čime će biti "predupređeni svi budući eventualni nesporazumi".
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Tačka na priču da bi Vlada da ograniči autonomiju

Izvor: Nezavisne Novine, 13.Okt.2012

BEOGRAD - Premijer Srbije Ivica Dacić izjavio je danas da su želi da stavi tačku na priče da nova Vlada želi da ograniči ili smanji autonomiju Vojvodine i naglasio da ce se Vlada pridržavati svega sto je definisano Ustavom, zakonima i Statutom Vojvodine, bez obzira na činjenicu što je vlast...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Tačka na glasine o ugrožavanju autonomije

Izvor: RTS, 13.Okt.2012

Vlada Srbije ne želi da ograniči autonomiju Vojvodine, rekao premijer Ivica Dačić posle sastanka sa predsednikom vojvođanske vlade Bojanom Pajtićem. Ustav Srbije i Statut Vojvodine trebalo bi da budu primenjeni i kada je u pitanju budžet Vojvodine, kaže Pajtić. ..Premijer Srbije Ivica Dačić...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.