Dačić: Imamo garancije da KBS neće imati pristup severu KiM

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Sep.2018, 13:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Imamo garancije da KBS neće imati pristup severu KiM

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, izrazio je danas uverenje da će međunarodna zajednica uvažiti stav Srbije protiv transformacije Kosovskih bezbednosnih snaga u kosovsku vojsku.

"Posebno cenimo garancije koje nam je dao NATO da tzv. KBS neće imati pristup severu Kosova bez saglasnosti KFOR-a", rekao je Dačić na konferenciji "Bezbednosni izazovi Zapadnog Balkana i Srbija".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Istakao je da je to važno za sprovođenje sporazuma o normalizaciji odnosa sa Prištinom.

Kao posebno važno Dačić je istakao ulogu NATO misije na KiM i da očekuje da će KFOR ostati na Kosovu u nesmanjenom kapacitetu.

"Uveren sam da će biti uvažen naš stav protiv transfomracije Kosovskih bezbednostnih snaga u kosovsku vojsku", kazao je Dačić novinarima.

Svi će podržati sporazum zasnovan na kompromisu

Beograd i Priština mogu sami da se dogovore oko rešenja, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i dodao da nema dilemu da će svi podržati dogovor čak i ako se on bude odnosio na promenu granica.

"Beograd i Priština treba da rade na dogovoru, može nekome nešto da se ne sviđa, ali svi će podržati dogovor", rekao je Dačić i dodao da ga u svemu tome ne plaši međunarodna zajednica već Priština i to da li ona hoće dogovor.

"Velika Britanija i Nemačka ističi priču o nemenjanju granica, ali ako dođe do dogovora i ako je to jedino moguće rešenje nemam nikakvu dilemu da će ono biti prihvaćeno, a i da dodam da i velika EU koja moderira dijalog to prihvata", rekao je Dačić na konferenciji Bezbednosni izazovi zapadnog Balkana i Srbije u organizaciji Centra za spoljnu politiku.

Smatra da je pitanje razgraničenja i promene granice pogrešno postavljeno u početku jer se izjašnjavamo da li smo za promenu granica ili nismo.

"Možda je ipak reč o tome da li se želi da se dođe do dogovora, ako želimo moramo da dođemo do održivog, brzog rešenja, dobrog za sve", rekao je ministar i dodao da bi upravo to bilo "vin-vin" rešenje.

Upitan da li je promena granica upravo to dobro rešenje, Dačić je podsetio na stav predsednika Srbije, te dodao da ne zna da li je to jedino moguće i šta se još predlaže.

"Otvoren je dijalog da se nađe kompromis, sada je vreme da se pronađe rešenje, kada saberete šta je predloženo videćete da je to jedini predlog", rekao je ministar novinarima u pauzi konferencije.

Dačić je naveo da želi da čuje šta je kompromis ako se uzme u obzir da se stav Beograda bazira na Ustavu da je Kosovo autonomija unutar Srbije što je neprihvatljivo za Prištinu a prištinski da je je Kosovo nezavisno, „što mi nećemo da čujemo".

Srbija će, prema njegovim rečima, ako nema kompromisa nastaviti borbu za dokazivanjem da se jednostrani akt Prištine o proglašenju nezavisnosti poništi, i kako je dodao onda se postavlja pitanje šta je u interesu svih nas.

"Nije reč o ideji promena granica, već i Francuska, SAD, Rusija i EU, Italija Austrija svi su saglasni da se da šansa kompromisu i da se ne smatra da je pitanje rešeno da Srbija mora da prizna Kosovo već da tragamo za rešenjem", rekao je Dačić.

Ponovio je da se traga za rešenjem koje će biti prihvatljivo i dodao da Nemačka i Veliki Britanija iznose princip da nema promene granica sa čim se i Srbija slaže.

"I mi se slažemo sa tim principom ali ne i sa vremenom od kada je taj princip na snazi", poručio je Dačić.

Srbija je pokazala spremnost u suočavanju sa izazovima

Srbija je pokazala spremnost i sposobnost i na delu potvrđuje da deli odgovornost i teret u suočavanju sa svim bezbednosnim izazovima u regionu, izjavio je Dačić.

On je rekao da je bezbednost ključni preduslov za ekonomski i svaki drugi napredak i da ne nema stabilnog regiona, ako u bilo kom njegovom delu preovlađuju tenzije.

Ministar je istakao da se Srbija zalaže za i radi na rešavanju svih otvorenih pitanja koja mogu biti izvor destabilizacije, a da je bitno da takav pristup imaju svi naši susedi i partneri.

Srbija je bez sumnje oslonac ovom delu regiona već duži period i to je rezultat njenog strateškog opredeljenja i uverenja da bez stabilnosti, kako u Srbiji, tako i u regionu nije moguće ostvariti druge važne ciljeve, smatra ministar Dačić.

"Srbija zato podstiče i druge da teže zajedničkim interesima, a u cilju da regionalno povezivanje bude što čvršće", rekao je Dačić.

On je rekao da Srbija i Zapadni Balkan dele sudbinu ostatka sveta u vezi sa suočavanjem sa svim izazovima.

Direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović ukazala je da je svet danas manje bezbedan nego što je bio ranije i da postoje novi izazovi.

Ona je navela da mnoga pitanja ni danas nisu rešena i kao primer navela je da ne postoji zemlja na Zapadnom Balkanu koja nema granične sporove.

Prema njenim rečima, pitanje migrantske krize pokazalo je da ovaj region može biti deo rešenja, a ne problema.

Region se nalazi pred "vrelom političkom jeseni" imajući u vidu da Makedoniju očekuje referendum o sporu sa Grčkom 30. septembra.

Ambasador SAD u Srbiji, Kajl Skot je ocenio da na prostoru Zapadnog Balkana vidi tri kritična pitanja za stabilnost a to su dijalog Beograd i Prištine, probleme oko imena Makedonije, i one oko opstanka BiH.

Dodao je da je važno što ti problemi nisu nerešivi.

Pozdravio je hrabrost lidera Makedonije i Grčke da reše probleme, što će dovesti do bržeg približavanja Makedonije u EU i ekonomskog napretka zemlje. Ambasador je dodao da takav brz napredak, ipak, ne vidi u BiH.

Ocenio kao dobro što svaka zemlja Zapadnog Balkana svoju budućnost vidi u EU.

"Svi delimo zajedničku viziju prosperitetne budućnosti", rekao je ambasador Skot.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.