Dačić: Srbija se ne meša u unutrašnja pitanja Makedonije

Izvor: N1 televizija, 03.Maj.2017, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Srbija se ne meša u unutrašnja pitanja Makedonije

Srbija je zainteresovana za stabilne odnose u regionu i ne meša su unutrašnja pitanja Makedonije, rekao je ministar inostranih poslova Ivica Dačič.

Dačić je ovako odgovorio na pitanje novinara da komentariše izjavu lidera Socijaldemokratskog Saveza Makedonije Zorana Zaeva u kojoj je on za nacionalističku politiku optužio premijera Srbije Aleksandra Vučića, srpski narod i Srbiju.

Dačić >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << je rekao da je ta izjava "skandalozna" i dodao: "Ja sam sinoć dao izjavu (posle komentara Zaeva) i neću dalje zvanično reagovati". Dačić je rekao da će će pratiti dalje izjave iz Makedonije i podsetio da je premijer Aleksandar Vučić rekao da je regionu potreban mir.

Dačić kaže da je Srbija bila veoma poštena prema Makedoniji, da je Makedonija priznala Kosovo i da je vlada Srbije zainteresovana za stabilne odnose u regionu.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nikada nije vodio nacionalističku politku, već politiku mira i stabilnosti i da će to raditi i u budućnosti.

"Nastaviću da vodim politiku očuvanja i dostojanstva naše zemlje. To je moja politika. Pružio sam ruku Albancima i svima drugima na Balkanu koji su želeli da sarađuju se Srbijom, ali nikada neću da pružim ruku onima koji se služe zločinom", rekao je Vučić povodom navoda lidera makedonske partije SDSM Zorana Zaeva.

Vučić je istakao da je njegov posao da štiti suverenitet i integritet zemlje i njenu nezavisnost.

"I to je izgleda moj problem jer sam suviše ozbijno razumeo moj posao i Ustav zemlje", rekao je Vučić.

On je rekao i da će se u septembru videti ko su Srbiji braća i prijatelji kada bude ponovo glasanje u Unesku o prijemu Kosova u tu organizaciju.

"Do tada ništa ne govorim. Moje je da budem odgovoran prema njihovoj zemlji, nego što su oni prema našoj. Mi smo jedini koji ih nazivamo Makedonijom i nikada nismo ništa prema njima loše uradili", rekao je Vučić.

U intervjuu za Kurir TV, na opasku da ga provladini mediji u Srbiji nazivaju albanskim slugom, a upitan zašto nacionalistički krugovi više simpatišu Gruevskog od njega, Zaev je rekao da je to "zato što u Srbiji postoji isto tako nacionalističko rukovodstvo gospodina (Aleksandra) Vučića" koji se "deklarisao kao lider u regionu" ali su se "prvom prilikom kad je došao do toga da je ugrožena njegova politička karijera pokazale sve njegove nacionalističke pozicije".

Zaev je u tom intervjuu rekao i da će prva obaveza nove vlade u Skoplju biti unapređenje saradnje sa Srbijom i odbacio navode da će nova vlast u Skoplju Srbiju proglasiti krivom za genocid.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.