Dačić: Srbija neće trgovati Kosovo za EU

Izvor: Mondo, 22.Nov.2017, 09:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Srbija neće trgovati Kosovo za EU

Punopravno članstvo u EU predstavlja apsolutni spoljnopolitički prioritet Srbije, ali Srbija neće priznati nezavisnost Kosova zbog ulaska EU, ponovio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić u Buenos Ajresu.

Foto: Guliver/Getty images/Giuseppe Bellini

On je naglasio da je za Srbiju od posebnog značaja podrška koju joj Argentina pruža u njenim nastojanjima da očuva suverenitet i >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << teritorijalni integritet.

"Mi hoćemo dogovor, hoćemo pravedno i trajno rešenje, ali jednostrane akte da moramo da priznamo - to nikad, pa ni po cenu da ne uđemo u Evropsku uniju. Prijateljima koji nam pomažu u svemu tome u smislu političke podrške za te naše stavove mi dugujemo veliku zahvalnost i ja tu ubrajam u Argentinu, kao jedan od najznačajnijih partnera (Srbije)", rekao je Dačić.

Najvažnije - mir u regionu

Kao jedan od najvažnijih prioriteta spoljne politike Srbije, Dačić je naveo očuvanje stabilnosti u regionu i orijentaciju svih zemalja regiona ka što intenzivnijoj saradnji u svim oblastima "jer samo takav region omogućava održiv razvoj i same Srbije". Ukazao je i na brojne probleme iz prošlosti kojima su opterećeni odnosi među zemljama Zapadnog Balkana, te na bezbednosno-političko okruženje na globalnom i evropskom nivou, izazove sa kojima se suočava EU i njihov uticaj na evrointegracije regiona. Srbija, dodao je, čini sve što je u njenoj moći da se očuvaju i osnaže pozitivni procesi u regionu. Ukazao je i da Srbija, pored integracije u EU, radi i na izgradnji dobrih bilateralnih odnosa sa ključnim međunarodnim činiocima navodeći kao primer SAD, Rusiju i Kinu.

Prema njegovim rečima, odnosi i saradnja između Srbije i Argentine očuvani su i u teškom periodu kroz koji je prošla Srbija, a od posebnog značaja za našu zemlju je podrška koju joj Argentina pruža u njenim nastojanjima da očuva suverenitet i teritorijalni integritet.

"Republika Argentina jedan je od naših najznačajnijih partnera ne samo u Latinskoj Americi, nego u svetu", rekao je Dačić u visoko renomiranom Argentinskom savetu za međunardone odnose CARI gde mu je uručena diploma počasnog člana CARI i gde se upisao u Knjigu zvaničnih gostiju.

Prema njegovim rečima, prijateljstvo dve zemlje, međusobno razumevanje i zajedničko opredeljenje za očuvanje temeljnih principa međunarodnih odnosa predstavljaju čvrstu bazu za dalje intenziviranje političkog dijaloga na svim nivoima, kao i za razvoj ekonomske i trgovinske saradnje, kao i saradnje na kulturnom, naučnom i svakom drugom planu.

Dačić je u govoru na temu "Spoljna politika Srbije i aktuelni izazovi", naglasio da Srbija želi da jača odnose sa svim državama Latinske Amerike koje su njeni tradicionalni partneri i s kojima ima čvrste istorijske veze.

"Zemlje Latinske Amerike i Kariba su naši prijatelji", rekao je Dačić i dodao da Srbija ceni doslednost tih zemalja u poštovanju međunarodnog prava, uključujući princip teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Govoreći o spoljnoj politici Srbije i njenim prioritetima, Dačić je naglasio da je punopravno članstvo u EU apsolutni spoljnopolitički prioritet Srbije, te je poručio da je mesto celog regiona u EU i da bez inkorporiranja Balkana zajednički ekonomski i politički prostor na evropskom kontinentu neće biti potpun.

"Pristup EU po kojem se vrednovanje napretka svakog kandidata vrši na osnovu individualnih zasluga je dobar, i napredak u pregovaračkom procesu treba upravo da odgovora naporima i rezultatima koje postižemo u reformskom procesu. Međutim, u slučaju Srbije, vezivanje napretka u pregovaračkom procesu za rezultate u dijalogu Beograda i Prištine, čime je u naš evropski proces uveden i treći akter, predstavlja ozbiljno opterećenje za Srbiju", naglasio je Dačić.

PREDOMISLILI SE: I Gvineja Bisao "odjavila" Kosovo

On je dodao da je nacionalni prioritet Srbije postizanje političkog rešenja za pitanje Kosova i Metohije i podsetio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokrenuo inicijativu kojom je otvoren unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohije, radi obezbeđenja zajedničkog i trajnog održivog dogovora po tom pitanju.

Drama zbog Dodika, oglasio se Vučićev kabinet!

Nakon uvodnog izlaganja, ministar je odgovarao na pitanja prisutnih koja su pre svega bila usmerena na spoljnu politiku Srbije u procesu pristupanja EU, kao i prema Ruskoj Federaciji i regionu.

Skupu su prisustvovali predstavnici političkog i akademskog života Buenos Ajresa, kao i predstavnici diplomatskog kora akreditovanog u Argentini.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Kandidatura Srbije

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.