Dačić: Srbija ne želi da izbaci UN iz pregovora sa Prištinom

Izvor: Kurir, 10.Feb.2014, 10:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Srbija ne želi da izbaci UN iz pregovora sa Prištinom

To pitanje nije konačno rešeno kao što kaže Priština, nije rešeno zato što bez saglasnosti Srbije i bez dogovora sa Srbijom to pitanje se nikada ne može rešiti, pre svega ne može se rešiti bez Ujedinjenih nacija, naveo je premijer Srbije

BEOGRAD - Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da će na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koja se danas održava u Njujorku, ukazati >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << na probleme na Kosovu i Metohiji koji se tiču nepoštovanja osnovnih ljudskih prava, kao i na pitanja bezbednosti i imovine Srpske pravoslavne crkve.

Dačić je rekao da je veoma važno napomenuti da Srbija ne želi da u potpunosti "izbaci" UN iz procesa pregovora sa Prištinom.

"Prethodna vlada je rezolucijom Generalne skupštine prihvatila da se dijalog vodi uz posredovanje Evropske unije, ali sve to na osnovu mandata koji postoji na osnovu Rezolucije 1244", rekao je Dačić i istakao da Srbija nije, niti će promeniti stav o statusnom pitanju Kosova i Metohije, ali da radi na normalizaciji odnosa.

"Ukoliko neko želi da se razgovara o ovom pitanju, mi smo spremni. To pitanje nije konačno rešeno kao što kaže Priština, nije rešeno zato što bez saglasnosti Srbije i bez dogovora sa Srbijom to pitanje se nikada ne može rešiti, pre svega ne može se rešiti bez Ujedinjenih nacija", rekao je Dačić.

On je najavio i da će pomenuti hapšenja na Kosovu tokom poslednjih desetak dana, pre svega hapšenje jednog od kandidata za gradonačelnika severne Mitrovice Olivera Ivanovića, kao i još nekoliko pitanja za koje Srbija smatra da narušavaju stabilnost na Kosovu. Dačić je rekao da posle Njujorka odlazi u Brisel gde će sa prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem, uz posredovanje EU, nastavili razgovore o pravosuđu sa predstavnicima Prištine.

"Mi smo izneli naše kompromisne predloge, ne znam šta mi još možemo da uradimo. Očigledno da je Tači u ovo predizborno vreme procenio da mu ne odgovara da pravi političke kompromise i pitanje je da li ce uopšte biti moguće doći do kompromisa", rekao je Dačić.
Pogledaj vesti o: Facebook,   Mercedes Benz,   FBI,   Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Dačić: Srbija za normalizaciju, a ne za priznanje Kosova

Izvor: Kurir, 10.Feb.2014

NJUJORK - Srbija je spremna za normalizaciju odnosa i pomirenje u regionu, izjavio je večeras premijer Srbije Ivica Dačić u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) i precizirao da je Srbija spremna za dijalog, čiji je cilj pronalaženje sveobuhvatnog rešenja, ali nije, niti će biti spremna da...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.