Dačić: Srbija je iskreno posvećena rešavanju izbegličkog pitanja

Izvor: Blic, 21.Apr.2017, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Srbija je iskreno posvećena rešavanju izbegličkog pitanja

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačića izjavio je danas da je Srbija iskreno posvećena rešavanju izbegličkog pitanja koje je veoma aktuelna tema u celom svetu.

Na polaganju kamena temeljca za izgradnju stanova za izbeglice iz Hrvatske i BiH u Vršcu, u okviru realizacije Regionalnog stambenog programa, Dačić je rekao da u Srbiji boravi više od 7.500 izbeglica i migranata uglavnom sa Bliskog istoka prema kojima je postupljeno humano i odgovorno pošto Srbija i sama ima iskusva >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << s produženom izbegličkom situacijom - devedesetih godina primila je preko 600.000 izbeglica iz Hrvatske i BiH, kao i preko 200.000 interno raseljenih lica s Kosova.

Šef diplomatije, koji je i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica i predsednik Upravnog odbora Regionalnog stambenog programa, rekao je da je ovaj program doprineo rešavanju pitanja izbeglica iz Hrvatske i BiH.

U Vršcu je danas položen kamen temeljac za novih 20 stanova namenjenih izbeglim licima u okviru potprojekta Regionalnog stambenog programa, koji je vredan više od 13 miliona evra.

Gradi se 200 stanova

U okviru njega će biti izgrađeno ukupno 200 stanova u devet jedinica lokalne samouprave, ;a predvođena je i kupovina 250 seoskih kuća, izgradnja 120 montažnih kuća i dodela 330 paketa građevinskog materijala, što je ukupno 900 stambenih rešenja rekao je Dačić.

- Iako smo na pragu rešavanja pitanja izbeglica iz Hrvatske i BiH, pred nama su i novi izazovi, jer danas je, nažalost, izbeglištvo veoma aktuelna tema u čitavom svetu. U našoj zemlji trenutno boravi preko 7.500 hiljada izbeglica i migranata uglavnom sa Bliskog istoka. Potrudili smo se da im u uslovima njihovog produženog zadržavanja u Srbiji, jer mnoge zemlje gotovo potpuno zatvaraju granice, obezbedimo smeštaj, hranu, obuću, odeću, zdravstvenu zaštitu i psiho-socijalnu pomoć - rekao je Dačić.

On je rekao da je izbeglicama s Bliskog isroka pružena "neka vrstu obrazovanja i osposobljavanja za izazove koji ih čekaju u budućnosti".

- Ovom pitanju smo pristupili humano i odgovorno, upravo zato što imamo iskustva sa produženom izbegličkom situacijom - devedesetih godina prošlog veka primili smo preko 600.000 izbeglica iz Hrvatske i BiH, kao i preko 200.000 interno raseljenih lica, prognanih sa Kosova i Metohije. Zbog toga imamo humaniji pristup od mnogih zemalja i razumevanje za tešku situaciju u kojoj se nalaze ljudi u raseljenju - rekao je Dačić.

Primer dobre prakse

On je rekao da će uspeh Regionalnog stambenog programa i podizanje njegove vidljivosti doprineti da se takvo rešavanje problema raseljenja prepozna kao primer dobre prakse koji bi mogao da podstakne primenu sličnih modela u situacijama dugotrajnog raseljenja u svetu.

- Zato želim da naglasim da Regionalni stambeni program pokazuje da posvećenim radom i saradnjom možemo da rešavamo otvorena pitanja iz prošlosti, doprinesemo procesu pomirenja i omogućimo put ka boljim i sadržajnijim bilateralnim odnosima i saradnji u regionu u budućnosti - rekao je Dačić.

On je rekao da se uskoro navršava pet godina od Donatorske konferencije u Sarajevu, a navršene su tri godine od potpisivanja sporazuma o realizaciji prvog potprojekta u okviru Regionalnog stambenog programa.

- Srbija je iskreno posvećena rešavanju izbegličkog pitanja, trudili smo se da izbeglicama obezbedimo uslove života dostojne svakog čoveka i sada vidimo rezultate tog truda. Zahvaljujem i mnogobrojnim bilateralnim donatorima Fonda Regionalnog stambenog programa, kao i međunarodnim organizacijama uključenim u realizaciju Programa - Evropskoj komisiji, UNHCR-u i OEBS-u, kao i Razvojnoj banci Saveta Evrope, koji su zajedno doprineli napretku Programa - rekao je Dačić.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Dačić: Srbija je iskreno posvećena rešavanju izbegličkog pitanja

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Apr.2017

Ministar spoljnih poslova IvicA Dačića izjavio je danas da je Srbija iskreno posvećena rešavanju izbegličkog pitanja koje je veoma aktuelna tema u celom svetu...Na polaganju kamena temeljca za izgradnju stanova za izbeglice iz Hrvatske i BiH u Vršcu, u okviru realizacije Regionalnog stambenog programa,...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.