Dačić: Srbija insistira na stabilnom regionu

Izvor: Mondo, 27.Maj.2013, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Srbija insistira na stabilnom regionu

Premijer Ivica Dačić ocenio je u razgovoru sa članovima delegacije Parlamentarne skupštine NATO-a da Srbija insistira na trajnoj stabilnosti u regionu i na rešavanju svih otvorenih pitanja dijalogom, saopštila je Vlada Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, Dačić je naveo da međunarodna mirovna misija na Kosovu i Metohiji ostaje arant bezbednosti Srba.

"Vlada Srbije je pokrenula dijalog sa privremenim vlastima u Prištini kako bi se obezbedio trajni >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << mir i opstanak srpske zajednice na Kosovu i Metohiji. Insistiramo na održivim rešenjima, u skladu sa

Rezolucijom 1244 Ujedinjenih nacija, ne narušavajući potvrđeni princip o statusnoj neutralnosti", ocenio je srpski premijer.

Dačić je pozvao članove delegacije Parlamentarne Skupštine NATO-a da u svojim zemljama objasne nastojanja Srbije i da pomognu da vlasti u njihovim državama pomognu evropski put Srbije.

Članovi delegacije Parlamentarne Skupštine NATO-a su istakli da Srbija, kao jedna od najvažnijih država na Balkanu, gradi mir i stabilnost u regionu i izrazili uverenje da će Srbija nastaviti putem evropskih integracija i uskoro dobiti datum početka pregovora za članstvo u Evropskoj uniji.

Predsednica Pododbora za partnerstvo NATO Marit Nibak, koja predvodi delegaciju parlamentaraca Alijanse u poseti Skupštini Srbije, rekla je da je važno da NATO bude prisutan na Kosovu i pozdravila napore koje Srbija ulaže da počne primena briselskog sporazuma.

Nibak je, tokom sastanka sa srpskim parlamentarcima, ukazala na značaj regionalne stabilnosti i ocenila da je Srbija ostvarila značajan napredak u odnosima sa susednim zemljama, kao i da približavanje Srbije EU može biti dobra osnova za regionalni ekonomski razvoj i podsticaj za ekonomsku saradnju zemalja zapadnog Balkana.

Predstavnici Delegacije Parlamentarne skupštine NATO posetili su danas Narodnu skupštinu Srbije, gde su razgovarali s potpredsednicom Skupštine Vesnom Kovač i članovima Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, Odbora za spoljne poslove, Odbora za evropske integracije i Odbora za Kosovo i Metohiju.

Kovač je, tokom sastanka s delegacijom Političkog odbora PS NATO, govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji izrazila očekivanje da će Kfor i dalje ostati ključni činilac koji garantuje bezbednost Srba i ostalog nealbanskog stanovništva, navedeno je u saopštenju Skupštine.

Kovač je upoznala parlamentarce iz 10 zemalja članica NATO sa aktuelnom političkom i bezbednosnom situacijom u Srbiji, napredovanjem Srbije u procesu evropskih integracija i odnosima u regionu.

Kovač je, takođe, istakla dobru saradnju stalne delegacije Skupštine sa PS NATO, što, kako je ocenila, predstavlja potvrdu kontunuirane dobre saradnje sa zemljama članicama ove međunarodne organizacije.

Predsednik skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Dušan Bajatović ocenio je, govoreći o političkoj situaciji u Srbiji, da se demokratski procesi uspešno sprovode, naročito u oblasti borbe protiv kriminala i korupcije.

Bajatović je napomenuo da je, što se tiče pitanja Kosova i Metohije, veoma važno da srpska zajednica na KiM uživa sva prava koja joj pripadaju po najvišim standardima. On je, takođe, rekao da je u uspostavljanju dobre regionalne saradnje na zapadnom Balkanu neophodna pomoć Evrope, naročito u vezi sa stabilizacijom ekonomskih prilika, što je preduslov za uspostavljanje stabilnih političkih veza u regionu.

Govoreći o pitanju članstva Srbije u NATO, Bajatović je objasnio da je Srbija vojno neutralna zemlja, ali da sarađuje sa svim zemljama članicama NATO.

U razgovoru su učestvovali i narodni poslanici Dubravka Filipovski, Dragan Šormaz i Jelena Trivan, navedeno je u saopštenju. Srbija, koja je članica programa "Partnerstvo za mir", od 2007. godine je pridruženi član Parlamentarne skupštine NATO, od kada delegacija srpskog parlamenta i učestvuje u njenom radu.

Članovi Parlamentarne skupštine NATO su poslanici u nacionalnim parlamentima zemalja članica Alijanse.

(agencije/MONDO), foto:Beta, Emil Vaš)
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   NATO,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Dačić: Srbija želi stabilnost u regionu

Izvor: RTS, 27.Maj.2013

Međunarodna mirovna misija na Kosovu i Metohiji ostaje garant bezbednosti Srba u južnoj pokrajini, rekao premijer Ivica Dačić u razgovoru sa članovima delegacije Parlamentarne skupštine NATO. Srbija insistira na trajnoj stabilnosti u regionu i na rešavanju otvorenih pitanja putem dijaloga, ističe...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.