Dačić: Srbija, Crna Gora i BiH bi trebalo da nastupaju kao blok

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Okt.2019, 00:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Srbija, Crna Gora i BiH bi trebalo da nastupaju kao blok

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da bi Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina trebalo da što bolje sarađuju i na neki način prave i nastupaju kao jedan blok.

"Često sam na sastancima širom sveta gde mi jedni druge napadamo umesto da jedni druge podržavamo i zastupamo zajedničke interese", rekao je Dačić u Beogradu na skupu "Dijalog za budućnost - Unapređenje dijaloga i društvene kohezije između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Srbije".

On je kazao da je budućnost u međusobnom povezivanju "pa neka se to zove kako hoće".

"Sad su izmislili naziv Zapadni Balkan to nije nikad ranije postojalo to je nekada bila Jugoslavija", podsetio je Dačić.

Kako je rekao, "kako god da se sada zove mi smo svi ovde zajedno i dišemo isti vazduh".

On je izrazio žaljenje što tek treba da se gradi autoput do Podgorice i Sarajeva.

Dačić je poručio mladima da gledaju u budućnost navodeći da je njima to lakše jer nisu opterećeni događajima iz prošlosti.

Program "Dijalog za budućnost - Unapređenje dijaloga i društvene kohezije između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije" sprovode UNDP, Unicef i Unesko, a finansira ga Fond UN za izgradnju mira.

Dačić sa kubanskom zvaničnicom: Visok nivo odnosa dve zemlje

Ivica Dačić i zamenica ministra spoljnih poslova Kube Ana Teresita Gonzales Fraga ocenili su danas u Beogradu da dve zemlje imaju visok nivo odnosa i podudarnost stavova u pogledu poštovanja ključnih principa međunarodnog prava.

Na sastanku održanom na marginama 141. zasedanja Interparlamentarne unije, Gonzales Fraga je potvrdila "čvrstu podršku" očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, dok je Dačić izrazio podršku naporima Kube na planu ukidanja ekonomskog i trgovinskog embarga, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Sagovornici su izrazili spremnost Srbije i Kube za dalji razvoj saradnje u nizu oblasti od zajedničkog interesa, navodi se u saopštenju.

Zamenica šefa kubanske diplomatije pozvala je Dačića da u novembru prisustvuje obeležavanju 500. godišnjice osnivanja Havane, piše u saopštenju.

Dačić: Pupinovo delovanje govori o značaju obezbeđivanja podrške moćnijih država

Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da delovanje srpskog naučnika Mihajla Pupina i danas predstavlja inspiraciju za savremenu srpsku diplomatiju i da pokazuje koliko je značajno da mala zemlja stalno radi na tome da obezbedi podršku i savezništvo moćnijih država.

"Pupinovo delovanje pokazuje koliko je značajno da mala zemlja, bliska saveznica velikih sila u Velikom ratu, stalno radi na tome da obezbedi podršku i savezništvo moćnijih država, koje se, bez obzira na načelo formalne jednakosti suverenih država u međunarodnim odnosima, ipak vode onim drugim načelom da su svi jednaki, ali da su neki jednakiji od drugih", rekao je Dačić na skupu povodom 161. godišnjice Pupinovog rođenja i 100. godišnjice završetka Pariske mirovne konferencije.

Na skupu pod nazivom "Diplomatska borba danas, vek posle Pupinove ere", Dačić je kazao da su SAD zahvaljujući Pupinu imale ključnu ulogu u Parizu u podršci tadašnjim nacionalnim ciljevima Kraljevine SHS, a da je danas potrebno raditi "istim intenzitetom kao u doba Pupina da se uz SAD i zemlje EU obezbedi podrška i savezništvo što više značajnih velikih sila i drugih država, u cilju pravednog rešavanja pitanja odnosa Srbije sa Prištinom".

U govoru koji je medijima dostavilo Ministarstvo spoljnih poslova, Dačić je naveo da strategija Srbije danas treba da bude povezana sa traženjem onih vrednosti ili elemenata politike velikih sila koji se poklapaju sa njenim ciljevima, poput "evropskih vrednosti" u slučaju EU ili odgovarajućih načela međunarodnih odnosa za koja se zalažu SAD, Rusija ili Kina, i koja su u skladu, ili bar nisu kontradiktorna sa ciljevima i interesima Srbije.

"Pupin je pisao da je Mirovna konferencija u Parizu proglasila male narode slobodnim i stvorila države u kojima će ostvarivati svoja osnovna ljudska prava na život, slobodu i traganje za srećom, ali je i upozoravao da bi ovi oslobođeni narodi bez podrške velikih država poput SAD mogli postati lak plen bivših ugnjetača. I danas, Srbija i države regiona mogu lakše očuvati i dodatno produbiti mir, bezbednost i prosperitet Zapadnog Balkana uz podršku velikih sila poput SAD i kao neodvojivi deo šire porodice evropskih naroda", rekao je Dačić.

On je kazao da je Pupin kao veoma ugledan američki naučnik i građanin učinio mnogo da obezbedi podršku u SAD savezničkoj Srbiji tokom Prvog svetskog rata i da posebno treba istaći njegov doprinos ostvarenju pregovaračkih ciljeva državne delegacije Kraljevine SHS na Pariskoj mirovnoj konferenciji.

"Pupin je lično poznavao (tadašnjeg) američkog predsednika (Vudroa) Vilsona i vodeće članove njegove delegacije. Nikada ne treba zaboraviti da je u nekim od ključnih pitanja o kojima se pregovaralo Pupinova intervencija kod Amerikanaca i kod Vilsona lično, znatno pomogla delegaciji Kraljevine SHS. Da ovde posebno navedem pitanje razgraničenja sa Rumunijom u Banatu, zatim veoma teško i komplikovano pitanje Dalmacije i odnosa sa Italijom, onda dodelu Bleda našoj zemlji, tj. Sloveniji danas i drugo", naveo je šef srpske diplomatije.

On je dodao da se srpski narod danas, kao i na kraju Prvog svetskog rata, nalazi u situaciji da pokušava da obezbedi međunarodnu podršku, kako bi njegov položaj bio priznat, njegova prava poštovana, njegov status potvrđen, a u prvom redu kako bi bio garantovan integritet i potvrđene granice države u kojoj živi.

"Naravno, na kraju Velikog rata, radilo se o novoj, proširenoj državi Srba, Hrvata i Slovenaca. Danas sa istom energijom i zalaganjem, kako je to činio Pupin, nastojimo da ubedimo naše prijatelje i međunarodnu zajednicu u celini da se prizna i poštuje integritet Srbije, da se poštuju njen suverenitet, njene granice, onako kako je to predviđeno najvišim aktima ove zemlje", rekao je Dačić.

On je kazao da Pupinov primer govori i da postojanje bliskih kontakata, ili ličnog prijateljstva nije samo po sebi dovoljno za stabilnu i održivu saradnju i dugotrajniju podršku velike sile, u cilju realizacije interesa jedne male zemlje kao što je Srbija.

"Uz to, potrebno je da se naši interesi i ciljevi usklade sa onim principima i načelima koje zastupaju velike sile, kako je to na primer u to vreme bio slučaj sa proklamovanim pravom na samoopredeljenje, koje je podržavao predsednik Vilson", naveo je Dačić.

Dačić je kazao i da je Pupin ostavio dubog trag, da je čitavo čovečanstvo zadužio svojom delatnošću i pronalascima i da predstavlja primer čoveka koji je "sam sebe izgradio", izdigavši se iz krajnje oskudice u vrh američkog društva, u prvom redu zahvaljujući velikim sposobnostima i radnoj etici.

"O tome svedoče i njegova izuzetno zanimljiva i široko poznata sećanja 'Od pašnjaka do naučenjaka', koja su čak postala obavezna lektira u nekim američkim školama. Univerzitet Kolumbija, čiji je Mihajlo Pupin bio redovni profesor, dodelio mu je 1924. godine i Pulicerovu nagradu za ovaj autobiografski roman, čime je Pupin postao prvi Srbin laureat ovog prestižnog priznanja", dodao je šef srpske diplomatije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.