Dačić: Spremni za dijalog, EU da izvrši dodatni pritisak

Izvor: N1 televizija, 19.Okt.2018, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Spremni za dijalog, EU da izvrši dodatni pritisak

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas u Beču da su odnosi Srbije i Austrije u stalnom usponu i izrazio zadovoljstvo razgovorom s vicenakcelarom Austrije Hajncom Kristijanom Štraheom, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Dačić se zahvalio Austriji na podršci koju pruža Srbiji u evrointegracijama, i to što prilikom njenog predsedavanja EU ima inicijativu da se otvori što više pregovaračkih poglavlja, navodi se u saopštenju. >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija <<

"Sa Austrijom nemamo spornih pitanja osim različitog tumačenja pitanja Kosova", rekao je Dačić i dodao da je Srbija zainteresovana za rešavanje svih regionalnih otvorenih pitanja, koje, kako je naveo, može da bude prihvatljivo samo ako se uvaže interesi svih.

Šef srpske diplomatije rekao je da je Srbija spremna na dogovore i dijalog s Prištinom i da očekuje da EU, koja moderira dijalog izvrši dodatni pritisak kako bi se realizovalo i implementiralo ono što je dogovoreno i potpisano pre pet godina.

"Smatramo da je to veoma važno, jer to je bio uslov zbog kojeg smo mi potpisali Briselski sporazum. Jasno je da nema rešavanja ovog pitanja bez uvažavanja međusobnih interesa, ali i pojedinačnih interesa srpskog i albanskog naroda", rekao je Dačić.

Dačić je ukazao da Priština i dalje donosi jednostrane akte, kao što je odluka da se krene u transformaciju, odnosno formiranje vojske Kosova što je, kako je rekao, suprotno svim rezolucijama međunarodnih organizacija, kao što je rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244.

"Smatramo da, pre postizanja dogovora, ta pitanja ne treba da budu na dnevnom redu", rekao je Dačić i dodao da je zato važna pozicija Austrije kada je reč o Interpolu, Unesku i drugim međunarodnim organizacijama gde Kosovo pokušava da pitanje članstva iskoristi za promociju svoje državnosti.

Dačić je ukazao da Srbija želi da ima aktivnu ulogu, ali da bez spremnosti na kompromis i uvažavanje interesa srpskog naroda koji živi na Kosovu ona neće podleći pritiscima koji će rešiti pitanje statusa Kosova na osnovu jednostranih akata koji su doneti u Prištini u ranijem periodu.

On je zamolio sve prijatelje Srbije da imaju u vidu takvu poziciju Srbije i da daju šansu dijalogu i pronalaženju mirnog, kompromisnog rešenja.

Austrija jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera

Tokom posete šefa srpske diplomatije potpisan je Memorandum o saradnji između Akademije za javnu upravu Republike Srbije i Savezne akademije za javnu upravu Republike Austrije. Dačić je rekao da je Austrija jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije i da očekuje da se ekonomska saradnja dve zemlje još više razvija.

"U Srbiji posluje skoro 1000 kompanija u kojima su vlasnici austrijski državljani ili pravna lica sa teritorije Austrije i oni zapošljavaju nekoliko desetina hiljada ljudi u Srbiji. Spoljnotrgovinska razmena prošle godine je iznosila skoro milijardu evra", rekao je srpski šef diplomatije.

Dačić je rekao da je razmena poseta na veoma visokom nivou da je vicekancelar Štrahe u februaru bio u Beogradu, da je predsednik Austrije juče završio posetu Srbiji i da se očekuje poseta kancelara a da će se sledeće godine slaviti jubilej od 145 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Evropska Unija

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.