Dačić: Somalija na putu da preispita odluku o priznanju Kosova

Izvor: RTS, 04.Avg.2019, 10:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Somalija na putu da preispita odluku o priznanju Kosova

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je cilj Beograda da se lista Prištine sa brojem zemalja koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova svede na broj manji od 97 i dodao da je Somalija na putu da preispita svoju odluku.
"Cilj nam je da broj padne ispod 97, da bude manje od polovine članica UN", >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rekao je Dačić za Pink i dodao da je to cilj kako Priština, između ostalog kada dođe do glasanja ne bi imala perpsektivu da mogu da prođu.

Dačić je rekao da je prvo postojala lista od 116, odnosno 118 zemalja koju je Priština stavila na sajt i da je Beograd krećući od nje utvrdio da tri zemlje nikada nisu priznale Kosovo, a to su Nigerija, Uganda i Mali.
Ministar je podsetio da je 14 zemalja zahvaljujući diplomatskim atkvnostima Beograda povuklo priznanje, da je poslednja bila Centralnoafrička Republika.
Dodao je da postoje i zemlje kao što su Egipat i Peru čiji je odnos zamrznut. 
Takođe, podsetio je na situaciju u Somaliji oko Somalilenda koji je proglasio nezavisnost.
"Somalilend je somalijsko Kosovo, rekao sam im da su time što su priznali Kosovo radili na svoju štetu, a na to su oni rekli da ne znaju", rekao je Dačić i dodao da se tada ispostavilo da je to urađeno u vreme tehničke vlade.
"Somalija je na putu da ispita svoju odluku", rekao je Dačić koji je nedavno boravio u toj zemlji i to u vreme terorističkog napada.
Ministar je dodao da Beograd uspeva da spreči učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije poput Svetske carinske organizacije, Inetrpola...
Srbija dala podatke Specijalnom sudu 
Povodom Specijalnog suda za zločine bivše OVK, Dačić je rekao da nije preveliki optimista, ali da treba poći od pozitivne činjenice da je taj sud u Hagu počeo da radi.
Dačić je napomenuo da nemamo uvid sa čim sud raspolaže, ali je rekao da je Srbija bila konstruktivna i dala sve podatke.
Prema njegovim rečima, bilo bi veoma loše kada bi sve poslužilo kao farsa i kako bi Ramuš Haradinaj stekao političke poene.
Dačić je napomenuo i da su učinjene sve pripreme, oslobođene ćelije za one koji će biti optuženi.
On je rekao i da se ustavnovilo da je prethodni tribunal za zločine na prostoru bivše Jugoslavije bio pristrasan, da nije procesuirao zločine OVK, a tamo gde je činio, svedoci su ubijani, čak i ako su imali status svedoka.
Nećemo zaboraviti 4. avgust 
Povodom obeležavanja 24 godine od akcije "Oluja" ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da Srbija nikada neće zaboraviti današnji dan, 4. avgust, datum koji će Srbija i srpski narod trajno obeležavati po zlu.
Dačić je dodao i da nije moguće gledati u budućnost dok u hrvatskoj rukovodsto nema poštovanje prema srpskim žrtvama.
"Kada bi sa druge strane postojalo to političko rukovodstvo koje bi uvažavalo žrtve Srba i imalo poštovanje prema tome, mogli biste da kažete da traba da gledamo dalje, napred ....", rekao je Dačić i izrazio žaljenje što taj savet ne važi i za drugu stranu.
Prema njegovim rečima, pardoksalno je da neko optužuje Srbiju za genocid kada se zna da danas u Hrvatskoj ima 180.000 Srba, a bilo ih je 560.000, kao i da je danas njihov broj manji od pet odsto, a pre sto godna ih je bilo 15 procenata.
On je ocenio i da današnji dan nije dan kada treba da izražavamo mržnju, već žaljenje šta se desilo našem narodu i da izvučemo puke za budućnost. 
Kako je naglasio dražva razume targediju srpskog naroda, pa pored "Oluje", zvanično se obeležava i početak bombradovanja SR Jugoslavije.
"Dražva ne zaboravlja kroz šta je srpski narod prošao", naglasio je Dačić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Još jedna država na putu povlačenja priznanja Kosova"

Izvor: B92, 04.Avg.2019

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić najavio je kao mogućnost da Somalija preispita svoju odluku o priznanju Kosova..Dačić je izjavio da je cilj Beograda da se lista Prištine sa brojem zemalja koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova svede na broj manji od 97 i dodao da je Somalija...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.