Dačić: Recipročne mere za Crnu Goru

Izvor: RTS, 28.Jan.2020, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Recipročne mere za Crnu Goru

Srbija je primenila recipročne mere nakon što je Crna Gora zabranila prisustvo sastancima državnih organa i institucija otpravniku poslova Ambasade Srbije u Podgorici i to isto učinila prema "ličnosti broj dva" njihove ambasade u Beogradu, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Ambasadi Srbije u Pekingu javilo se pet naših državljana, od kojih je troje iskazalo želju za evakuacijom, rekao je Dačić. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Otpravnik poslova Ambasade Srbije je Ljubiša Milanović, nekadašnji funkcioner beogradske kriminalističke policije, a "ličnost broj dva" crnogorske ambasade u Beogradu je ministar-savetnik Ana Ražnatović, prenosi Fonet.

Ivica Dačić je, u obraćanju novinarima, rekao da optužbe crnogorskih vlasti na račun Milanovića, da se ne ponaša u skladu sa diplomatskim pravilima, ne odgovoraju istini, i da je zato Srbija primenila recipročne mere.
Objasnio je da je predsednik Srbije prošle noći sazvao sastanak nekoliko ministara i direktora Bezbednosno-informativne agencije kako bi razgovarali o stanju i problemima u regionu, posebno posle napada na mladića u Podgorici zato što je pokazao tri prsta.
Dačić je rekao da su se nadležni državni organi obratili crnogorskim relevantnim institucijama sa zahtevom da objasne o čemu se tu radi, da li su motivi za napad etnički
i da li je reč o nasilju nad Srbima.
Ministar je podsetio da je Crna Gora, kada se desio pokušaj paljenja zastave te države u Beogradu, reagovala i uputila protest, dok se nije oglasila povodom snimaka na kojima se vidi uriniranje po zastavi Srbije kod njih.
"Srbija stoji iza interesa i prava našeg naroda koji živi u Crnoj Gori. Mi se borimo isključivo za prava srpskog naroda, koga ima 29 odsto. Problemi u Crnoj Gori nisu provocirani iz Srbije, naprotiv, oni se smiruju uravnoteženom reakcijom vlasti iz Beograda", naglasio je Dačić.
On je ponovio da je Srbija za dijalog sa Crnom Gorom i smirivanje situacije u toj zemlji, jer ne osporava crnogorsku državnost, ali da će reagovati na svaki napad na Srbe.
Dačić je podsetio i na izjave crnogorskog predsednika Mila Đukanovića iz 1989. godine, da se "ponosi srpskim porijeklom i crnogorskom državnošću" i da je "dugo godina vlast plašila narod velikosrpskom hegemonijom da bi opstali na vlasti", i konstatovao da je Đukanović bio u pravu.
Ali ako vlast u Crnoj Gori promoviše antisrpstvo, to ne može da naiđe na aplauz u Beogradu, poručio je on.

Povod za Dačićevo obraćanje novinarima bilo je potpisivanje memoranduma o saradnji sa Institutom za nacionalnu i međunarodnu bezbednost, na čijem čelu je Darko Trifunović.
Dačić je objasnio da Ministarstvo spoljnih poslova želi da podstakne niz institucija i organizacija koje se bave naučnom delatnošću da pomognu u promociji državnih i nacionalnih interesa Srbije i zajedno se uključe u "ono što se u svetu zove meka diplomatija".
Kako je objasnio, postoje u svetu "dežurni kvazianalitičari", koji daju ocene o Srbiji, i "30 godina ne mogu da izađu iz klišea", a kao primer je naveo Danijela Servera.
"Zato treba stvoriti naučnu mrežu da bismo imali uravnoteženiji pristup problemima u regionu", rekao je Dačić, ukazujući da "i dalje našu situaciju komentarišu oni koji su plaćeni od strane albanskih, hrvatskih i muslimanskih lobija".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

„Ako vlast u Crnoj Gori promoviše antisrpstvo, to ne može da naiđe na aplauz u Beogradu“

Izvor: Vostok.rs, 28.Jan.2020

Otpravnik poslova ambasade Srbije je Ljubiša Milanović, nekadašnji funkcioner beogradske kriminalističke policije, a "ličnost broj dva" crnogorske ambasade u Beogradu je ministar-savetnik Ana Ražnatović, prenosi Fonet. Ivica Dačić je, u obraćanju novinarima, rekao da optužbe crnogorskih...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.