Dačić: Razgraničenje nije pitanje samo teritorija već i statusa SPC i imovine Srbije na Kosovu

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Okt.2018, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Razgraničenje nije pitanje samo teritorija već i statusa SPC i imovine Srbije na Kosovu

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da pod razgraničenjem na Kosovu podrazumeva da u sastavu Srbije ostane ne samo sever Kosova već i drugi delovi pokrajine naseljeni Srbima koji se mogu teritorijalno vezati za centralnu Srbiju.

Gostujući na Radio-televiziji Vojvodine, Dačić je kazao da suština ideje o razgraničenju nije samo pitanje određenih teritorija već i kako je rekao, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << aranžmana o kojima tek treba da se razgovara, poput onih u vezi sa statusom Srpske pravoslavne crkve ili imovinom države Srbije na Kosovu i Metohiji.

"Ne vidim bezbolniji i racionalniji predlog od tog o razgraničenju, niti znam šta je drugo realno uraditi u ovom trenutku. O priznanju Kosova sigurno nećemo da pričamo", kazao je ministar.

On je ocenio da je stav međunarodne zajednice da nema promena granica na Balkanu "licemeran" jer je kako je rekao, međunarodna zajednica "prva narušila granice i teritorijalni integritet Srbije".

"Predstavnici međunarodne zajednice su stalno govorili da treba da se postigne neki sporazum a kada je neko izneo neki predlog, usledila je salva osuda. Oni su prvi narušili granice i teritorijalni integritet Srbije, a sad su se setili da to ne može dalje tako", kazao je Dačić.

Ministar je ocenio i da bi u slučaju održavanja zamrznutog konflikta moglo doći do oružanog napada na sever Kosova ali i do zamrzavanja evropskog puta Srbije.

"Kada govorimo o zamrznutom konfliktu na duge staze, može doći do oružanog napada na sever Kosova. U toj situaciji država će se naći u poziciji da donese odluku da li će ući u sukob ili će to ostaviti po strani kao u vreme Knina, ali naš ulazak u sukob podrazumeva sukob sa KFOR-om, što veoma komplikuje poziciju Srbije", rekao je Dačić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.