Dačić: Priština da ukine takse i vrati se dijalogu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Dec.2019, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Priština da ukine takse i vrati se dijalogu

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je danas u Bratislavi da zvanični Beograd očekuje da i međunarodna zajednica utiče na nove prištinske vlasti da ukinu 100 odsto uvećane takse na proizvode iz Srbije i vrate se dijalogu.

Dačić je u svom obraćanju na 26. ministarskom savetu OEBS-a, ukazao da je dijalog Beograda i Prištine, kao jedini način za rešavanje problema u Pokrajini, "blokiran već duže od godinu dana".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Prištinski političari, istakao je Dačić, su svojim neodgovornim, unilateralnim potezima, poput uvođenja taksi od 100 posto na robu iz centralne Srbije, ne samo ugrozili opstanak i prava srpske zajednice na KiM i prekršili regionalni CEFTA sporazum o slobodnoj trgovini, već su onemogućili postizanje kompromisnog i održivog rešenja sa kojim se ni jedna strana ne bi osećala kao pobednik ili pobeđeni.

"U cilju pronalaženja ovakvog rešenja, očekujemo da i međunarodna zajednica utiče na nove prištinske vlasti da ukinu ovu jednostranu meru i da se u dobroj veri vrati dijalogu kao jedinom načinu za rešavanje problema u Pokrajini", naveo je.

Govoreći o situaciji u regionu, Dačić je rekao da je Zapadni Balkan u ovom trenutku duboko razočaran ne samo usporavanjem, već zastojem procesa proširenja EU.

Ocenio je da ovakva situacija šalje lošu poruku državama regiona i pogoduje jačanju radikalizma, kao i jačanju unilateralizma u rešavanju zajedničkih problema.

"Duboko verujem da je, jedino kroz kompromis, fleksibilnost i spremnost da se uvaže i interesi drugih, a ne samo sopstveni, moguće doći do održivih rešenja za probleme koji su prisutni u regionu", kazao je Dačić.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Dačić: Priština da ukine takse i vrati se dijalogu

Izvor: Blic, 05.Dec.2019

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je danas u Bratislavi da zvanični Beograd očekuje da i medjunarodna zajednica utiče na nove prištinske vlasti da ukinu 100 odsto uvećane takse na proizvode iz Srbije i vrate se dijalogu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.