Dačić: Pregovori o sudbini Kosova još nisu završeni

Izvor: RTS, 12.Apr.2018, 08:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Pregovori o sudbini Kosova još nisu završeni

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže za RTS da Srbija pazi na svoje državne interese i da svi, na neki način, razumeju našu poziciju. Poručuje Srbima na KiM da izdrže i opstanu.
Ivica Dačić rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da je njegov grčki kolega Nikos Kocijas istakao da su odnosi dve zemlje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dobri, ali da bi trebalo da se materijalizuju.

"Trebalo bi da nađemo načine da saradnja Srbije i Grčke bude konkretna i plodotvornija. Sa Francuskom dugi niz godina pokušavamo da resetujemo naše odnose i mi ćemo sledeće godine obeležiti 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa i 100 godina od savezništva i kraja rata u čijoj završnici su naše i francuske trupe zajedno učestvovale", ističe Dačić.
Dodaje da je razmimoilaženje nastalo raspadom biše Jugoslavije i da je Francuska priznala Kosovo kao nezavisnu državu.
Ministar spoljnih poslova Srbije napominje da ne misli da su razgovori sa Prištinom u završnoj fazi i kaže da će jedna od tema sutrašnjeg razgovora nemačke kancelarke Angele Merkel i predsednika Vučića sigurno biti Kosovo.
"Razgovori su tek u početnoj fazi, o tehničkim pitanjima se vodi dijalog i tu ima mnogo problema. Kao što znate, pogrešnom odlukom Borisa Tadića i Vuka Jeremića dijalog je prebačen na EU i od tada se vodi o tehničkim pitanjima. Priština ne želi da razgovara o trajnom rešenju. Mnoge zapadne zemlje koje su priznale Kosovo smatraju da je to već rešeno i da samo treba da nateraju Srbiju da prizna Kosovo. Mislim da je svima jasno i verujem da će predsednik Vučić reći da ta opcija, da Srbija prizna jednostran akt, ne postoji", objašnjava ministar Dačić.
Kaže i da to ne bi bilo korektno ne samo prema državno i istorijski važnom državnom pitanju, nego bi bilo i u suprotnosti sa ponašanjem nekih drugih zemalja koje su na strani Srbije, poput Španije, Grčke i drugih zemalja. Dodaje i da je grčki ministar predložio trilateralu Srbija-Španija-Grčka.
"Prištinu nervira to što ja radim jer neke države povlače priznanje. Mi ćemo nastaviti sa tom politikom, u tome imam podršku predsednika Vučića i to će pokazati koliko je sve na staklenim nogama i da taj dijalog tek treba da se vodi. Zato su ti sastanci važni, da svi znaju kakva je pozicija Srbije", napominje Dačić.
"Veći problem na putu ka EU pitanje Kosova a ne Rusija"
Dodaje da velike sile poštuju stanje na terenu, a da je stanje trenutno takvo da ide u prilog kompromisu i trajnom rešenju. Poručuje Srbima na KiM da izdrže i opstanu.
Upitan o podeli Kosova, ministar kaže da se o tome nije razgovaralo, da ne zna da li bi Priština pristala na to, ali da je on to više puta pominjao.
"Mislim da bi to bilo mnogo lakše, uostalom neka pitaju građane koji tu žive", poručuje Dačić.
Kaže i da je hipokrizija kada međunarodna zajednica ili bilo ko drugi kaže da nema promene granica.
"Vi ste prvo promenili naše granice pa ste se sada setili da kažete da nema promena. To mi je i Ves Mičel rekao nedavno. Ja sam ga pitao što to nije rekao pre 10 godina. Borimo se za svoju zemlju i svoj narod", napominje Dačić.
Odgovarajući na pitanje da li je na putu Srbije ka EU veći problem Kosovo ili dobri odnosi sa Rusijom, Dačić kaže da je to pitanje Kosova. 
"Odnosi sa Rusijom jesu tema, ali oni razumeju našu poziciju koja je potpuno jasna. Mi gledamo naše državne i nacionalne interese i u tom smislu je naša pozicija nepromenljiva i nećemo se pridržavati restriktivnih mera. Apelujemo na velike sile da se uzdrže jer od njihovih odnosa zavisi sudbina čitavog sveta", rekao je Dačić.
Komentarišući izjave da će ZSO biti formirana u skladu sa kosovskim zakonom i ustavom, Dačić navodi da bi to bilo isto kao kada bi ustavni sud BiH poništio delove Dejtonskog sporazuma. 
"Oni mere koliko smo mi čvrsti, kompromis se razvija kada nešto treba da se dobije ili izgubi. Misle da ćemo uraditi sve da bi smo postali članica EU. Moje lično mišljenje je da je pitanje da li će do 2025. godine uopšte opastati EU", smatra Dačić.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić o poziciji Kosova: Sile POŠTUJU stanje na terenu, Srbi da IZDRŽE

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Apr.2018

Ministar spoljnih poslova istakao podršku predsednika Srbije..Jedna od tema sutrašnjeg razgovora nemačke kancelarke Angele Merkel i predsednika Srbije Aleksandra Vučića sigurno će biti Kosovo i verujem da će predsednik Srbije reći da priznavanje (lažnog) Kosova ne dolazi u obzir, rekao je danas...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Dačić: Stanje na terenu ide u prilog kompromisu za KiM

Izvor: Nezavisne Novine, 12.Apr.2018

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da velike sile poštuju stanje na terenu koje ide u prilog kompromisu i trajnom rješenju, što znači da Srbi na Kosovu i Metohiji treba da izdrže i opstanu...Dačić je dodao da ne misli da su razgovori sa Prištinom u završnoj fazi,...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Dačić: Smešne su izjave da će ZSO biti formirana u skladu sa kosovskim zakonima

Izvor: Press, 12.Apr.2018

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da Srbija pazi na svoje državne interese i da svi, na neki način, razumeju našu poziciju. Poručuje Srbima na KiM da izdrže i opstanu. . Foto:Blic.rs. Ivica Dačić rekao je...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.