Dačić: Ponovo ćemo se kandidovati za Izvršni savet Uneska

Izvor: RTS, 13.Sep.2019, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Ponovo ćemo se kandidovati za Izvršni savet Uneska

Srbija je odgovorna i pozudana članica Uneska, a kako bi jače doprinosila njenom radu ponovo će se kandidovati za Izvršni savet te, kako je zovu, intelektualne grane UN, istakao je ministar Ivica Dačić nakon konferencije "Medijska i informaciona pismenost u digitalnom dobu", kojoj je prisustvovala i direktorka Uneska Odri Azule.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "Srbija želi što bliže i više da sarađuje sa Uneskom na svim poljima kao i u realizaciji sveukupne Agende održivog razvoja 2030", rekao je Dačić novinarima nakon prvog dela skupa koji pokazuje spremnost Srbije da doprinese realizaciji globalnih prioriteta i ciljeva Uneska i ukaže na važnost medijske i informacione pismenosti.

Dačić je ocenio da je učešćem direktorke Uneska Odri Azule, za čiji izbor je Srbija glasala, skupu u Beogradu potvrđena potreba za jačanje saradnje ne smo u oblasti zaštite kulturne baštine što je, kako je dodao, za Srbiju značajno, pogotovo zbog liste svetske baštine u opasnosti, već i u svim oblasitima u nadležnosti Uneska.
Dodaje da u svim susretima posebno ukazuje na kulturnu baštinu na KiM imajući u vidu da su četiri crkve i manastira pod zaštitom Uneska.
Kako je dodao, posebna pažnja se posvećuje i istorijskim spomenicima u ostalim delovima Srbije.
Podsetio je da je Srbija svoj anagažman u Unesku pokazala i kroz članstvo u Savetu, kao potpredsednica i da će se kandidovati za rezibor kako bi nastavila da daje svoj doprinos.
Azule je zahvalila Srbiji i na anagažmanima oko realizacije mandata vezanog za kulturu, nauku, obrazovanje, komunikacije i inforamcije kao i na organizaciji skupa zahvaljujući kome će se obnoviti agenda obrazovanja.
Ocenila je da je u sadašnjem digitalnom dobu, kada se svaka godina broji kao dve, važno promisliti novu doktrinu obrazovanja, medijsku i informatičku pismenost.
Sve to je, kako je dodala, važno i za slobodu mišljenja, izražavanja, jer oni daju kapacitet pluralizmu i dijalogu a samim tim i snagu demokratiji.
Dodala je da je sa čelnicima Srbije Akeksandrom Vučićem i Anom Brnabić razgovarala o pitanjima od svetskog značaja – obrazovanju i potrebi da se ponovo promisle obrazovne politke u vreme industrijske revolucije.
"Razgovarali smo i o veštačkoj inteligenciji, kreativnim industrijama važnim za razvoj svakog društva, obrazovanju žena, devojčica i naučnom obrazovanju kao i da se sastala sa nekima od njih", rekla je Azule.
Ministar je uručio Azule uramljenu reprodukciju strane Miroslavovog jevanđelja koje je prvo upisala na Uneskovu listu svetske baštine.
Dačić je najavio i da će učestvovati na Generalnoj konferenciji Uneska. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.