Dačić: Pomirenje, ali ne i priznanje Kosova

Izvor: RTS, 10.Feb.2014, 22:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Pomirenje, ali ne i priznanje Kosova

Srbija je spremna za dijalog, ali nije, niti će biti spremna da prihvati nezavisnost Kosova, poručio premijer Ivica Dačić u Njujorku. Izbori u severnoj Mitrovici biće održani iako ubistvo, odnosno hapšenje kandidata doprinose atmosferi straha, rekao je Dačić na sednici Saveta bezbednosti.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija da je Srbija spremna za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << normalizaciju odnosa i pomirenje u regionu i precizirao da je Srbija spremna za dijalog, čiji je cilj pronalaženje sveobuhvatnog rešenja, ali nije, niti će biti spremna da prihvati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

"Upozoravamo Prištinu da spremnost Srbije za dijalog i kompromis ne tumači kao našu slabost i da to koristi za afirmaciju samoproglašene nezavisnosti", poručio je Dačić na sednici posvećenoj situaciji na Kosovu.

Premijer Dačić je poručio da će izbori u severnoj Mitrovici biti održani i gradonačlenik izabran, iako ubistvo, odnosno hapšenje kandidata za gradonačelnike doprinose atmosferi straha i nesigurnosti.

Kako je dodao, posle izbora gradonačelnika će se pristupiti formiranju Zajednice srpskih opština, čiji je statut u pripremi.

Podstivši na neophodnost poštovanja slova Briselskog sporazuma i mnogo većeg poverenja jer bez toga ne može postojati zdrav osnov za bilo kakve dogovore, Dačić je upozorio da Priština nije obavila pripremu pravnog okvira za efektivno ostvarivanje nadležnosti buduće ZSO predviđenih Briselskim sporazumom i ne pokazuje političku volju za realizaciju tog dela dogovora.

"Potrebno je da se postigne temeljni dogovor o odgovarajućim dugoročnom predstavljanju srpske zajednice u centralnim prištinskim institucijama, uz jasnu sliku o njihovoj zastupljenosti u organimama, kroz, između ostalog, detaljno regulisanje načina za finansiranje ZSO, njenu komunikaciju sa Prištinom i utvrđivanje modaliteta za sprovođenje centralnih izbora", rekao je premijer.

Prema njegovim rečima, ubistvo kandidata za gradonačelnika Dimitrija Janićijevića doprinopsi atmosferi straha i nesigurnosti, što svakako neće pomoći pri stvaranju uslova da Srbi izađu na izbore.

"Ponavlja se upravo ono na šta sam sa ovog mesta uporno upozoravao - izostanak sankcija za počinitelje zločina nad Srbima samo stvara povoljnu klimu za nove zločine koji ne smeju proći nekažnjeno i čije počinitelje očekujemo da uskoro vidimo pred licem pravde", rekao je predsednik Vlade.

Dačić se osvrnuo i na hapšenje Olivera Ivanovića, istakavši da Srbija najoštrije protestuje pred SB UN zbog toga i traži njegovo puštanje iz pritvora kao i objašnjenje zašto je uhapšen i zašto baš u momentu pred održavanje izbora za gradonačlenika severne Mitrovice na kojima je on jedan od kandidata.

"Takvi nepromišljeni potezi mogu destabilizovati i onako krhki mir i stabilnost na Kosovu", upozorio je Dačić.

Značajan napredak na političkom planu

Na sednici se razmatra redovan tromesečni izveštaj generalnog sekretara svetske organizacije Ban Kimuna.

Ban je ocenio da je proteklu godinu obeležio značajan napredak na političkom planu koji je kulminirao briselskim sporazumom Beograda i Prištine, a da u 2014. godini treba konsolidovati postignuto iz dijaloga na putu regionalnog pomirenja, stabilnosti i napretka.

On je istakao uspeh izbora koji su održani na Kosovu, uključujući i sever, što otvara novu političku dinamiku na tom prostoru i vodi ka punoj implementaciji dogovora iz Brisela i stvaranju ZSO.

Objavljen je i izveštaj šefa Euleksa Bernda Borharta koji se tiče istrage u vezi sa trgovinom organima na Kosovu.

"Postignut je dobar napredak u istrazi oko trgovine organima na Kosovu i tim koji vodi tužilac Klint Vilijamson radi sa vlastima EU i pravosudnim vlastima državama regiona na rešavanju tog slučaja", ocenio je Borhart.

U izveštaju koji je pridodat tromesečnoj analizi stanja na Kosovu i Metohiji generalnog sekretara UN navodi se da je ostvarena saradnja s žrtvama, grupama koje zastupaju oštećene i pojedincima koji bi mogli da daju informacije od značaja za istragu koja je u toku.

"Napravljen je napredak u istrazi i operativnim aktivnostima, pri čemu saradnja sa pravosudnim i policijskim vlastima u regionu i šire ostaje jaka", dodaje se u izveštaju.

Borhart navodi i da tužilac Klint Vilijamson nastavlja da sarađuje s vladama u EU da bi osigurao da njegov tim bude u mogućnosti da završi nezavisnu i profesionalnu istragu.

Šef UNMIK Farid Zarif ocenio je da je 2013. godina bila godina velikog napretka, posebno u postizanju istorijskog sporazuma Beograda i Prištine i na tome čestitao dvojici premijera, Ivici Dačiću i Hašimu Tačiju.

Zarif je ocenio da je sporazum doprineo povećanju poverenje i komunikacije strana na terenu. Ukazao je da nije do kraja postignut dogovor o pravosuđu, ali je napomenuo da će to biti tema narednih razgovora Beograda i Prištine u sredu.

"Obe strane treba da pokažu fleksibilnost da bi osigiurale maksimalni pristup građana pravosuđu i poverenju u sistem", dodao je Zarif.

Naglasio je da je jedan od velikih izazova "situacija" hapšenja uglednog srpskog političara Olivera Ivanovića, koji je optužen za ratne zločine i ubistva.

"To je dovelo do protesta i zahteva za njegovim oslobađanjem. To je pokazatelj izazova koji čekaju primenu Briselskog sporazuma", rekao je Zarif.

Na sednici učestvuje i kosovski premijer Hašim Tači.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.