Izvor: RTS, 24.Nov.2020, 16:05

Dačić: Pandemija ne narušava rad parlamenta, primiću vakcinu kad bude odobrena u Srbiji

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić je naveo da nema opasnosti da se zbog pandemije koronavirusa naruše principi rada parlamenta. Ocenio je da ne očekuje drastične promene u dijalogu Beograda i Prištine zbog izbora Bajdena za predsednika SAD, kao i da je potrebno napraviti plan za nastavak međustranačkog dijaloga.
Predsednik Skupštine Ivica Dačić je, u obraćanju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na Beogradskom ekonomskom forumu koji se održava putem interneta, naveo da nema opasnosti da se, zbog pandemije koronavirusa, naruše principi rada Narodne skupštine.

"Mi čekamo da Vlada predloži zakonske akte. Čim ti akti budu došli u Narodnu skupštinu, oni će, u zavisnosti od toga da li su predloženi u redovnom ili hitnom postupku, biti stavljeni na dnevni red", naveo je Dačić.
Istakao je da je Evropski parlament u izveštaju o napretku Srbije sugerisao da Narodna skupština što manje radi po hitnom postupku i da bi zakone i druge akte trebalo da donosi po redovnom postupku.
Dačić je naveo da je novi saziv Skupštine predvideo da neće donositi zakone po hitnom postupku, zbog toga što se redovni rok od 15 dana koristi za javna slušanja i rasprave u skupštinskim odborima.
"Međutim, ukoliko ima potrebe, zato i postoji hitni postupak, ukoliko je u pitanju državni interes, bilo da je reč o interesu nacionalne bezbednosti ili zaštite javnog zdravlja, zakoni i predlozi akata se mogu stavljati po hitnom postupku, gde je potrebno da taj akt dođe 24 sata pre održavanja sednice parlamenta", kazao je Dačić.
Podsetio je da je na taj način Narodna skupština donela rebalans budžeta i izmene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.
"Niko od zaraženih poslanika nije bio teže bolestan" Predsednik Skupštine je naveo da postoje narodni poslanici koji su zaraženi koronavirusom, ali da niko od njih nije bio teže bolestan. Podsetio je da postoje stroge mere kojih se svi moraju pridržavati, kao i da su svi poslanici odvojeni zaštitnim staklom.
"Skupština kao najviše zakonodavno telo mora da funkcioniše i u ovim uslovima", kazao je Dačić.
Kako je naveo, ne postoji mogućnost da parlament zaseda putem interneta zbog komplikovanog informacionog sistema koji postoji u Narodnoj skupštini.
"Postojeći informacioni sistem u Skupštini je veoma zastareo. Naravno, niko nije o tome razmišljao ranije. Čak ni Poslovnikom nije utvrđeno da Skupština zaseda onlajn, ali to je manji deo problema. Potrebno je da se steknu tehnički uslovi", istakao je predsednik Narodne skupštine.
Dačić je naveo da je jedna poslanica na današnjoj sednici zatražila povredu Poslovnika Narodne skupštine zbog toga što je primetila da nekoliko poslanika ne nosi zaštitnu masku.
"Poslovnik u tome nije prekršen, ali su prekršena neka pravila koja bi trebalo da važe za sve građane", kazao je Dačić.
"Vakcina bi trebalo da bude efikasna i bezbedna" Govoreći o vakcinaciji, predsednik parlamenta je rekao da je to deo modernog sistema borbe protiv određenih bolesti, ali i da bi vakcina trebalo da bude efikasna i bezbedna.
"Što se tiče Srbije, čuli ste i od predsednika i od svih drugih državnih funkcionera da Srbija obavlja sve pripreme i aktivnosti obezbeđivanja pristupa do onih koji će prodavati tu vakcinu", naveo je Ivica Dačić.
Kazao je da će se on vakcinisati, kada zdravstveni organi ustanove koja je to vakcina koja ispunjava sve uslove, ali i da ne može da traži od poslanika da se vakcinišu i da očekuje da će se oni, kao odgovorni ljudi, vakcinisati protiv koronavirusa.
Ivica Dačić je, govoreći o ekonomskim uticajima pandemije, naveo da je Srbija veoma ozbiljno i možda pre drugih zemalja maksimalno radila na dva cilja – pomoć privredi da prebrodi krizu i pružanje dodatne zaštite građanima tokom trajanja krize.
"Najvažnije i najuglednije svetske ekonomske institucije odaju priznanje Srbiji za napor kojim je očuvala dobre ekonomske parametre tokom krize koja je pokosila ceo svet, ne samo u zdravstvenom smislu i u smislu života ljudi nego i u ekonomiji. To je priznala i EU, da je Srbija najuspešnije izašla na kraj sa ekonomskim nevoljama u regionu Istočne Evrope", istakao je Dačić.
Kako je naveo, stav Socijalističke partije Srbije, čiji je predsednik, ostaje da bi trebalo pomoći svim pojedincima i da se zaštita pruži svima sve dok kriza traje.
"Ograničenje mandata nije opterećenje za Skupštinu" Ivica Dačić je rekao da ograničenje mandata Narodne skupštine, koje je najavljeno, nije opterećenje za parlament i da to telo ima svoju agendu.
"Bez obzira na to što smo mi telo koje bira Vladu Srbije i koje kontroliše i nadzire njen rad, znate da većinu akata koje donosi Skupština podnosi Vlada Republike Srbije", kazao je Dačić i naveo da se očekuje dinamična agenda.
Tokom ove nedelje, naveo je Dačić, trebalo bi da se raspravlja o setu poreskih zakona, ali i da se očekuje izbor poverenika za zaštitu ravnopravnosti, dok bi sledeće nedelje trebalo da se raspravlja o radu nekoliko nezavisnih regulatornih tela koja bira Narodna skupština.
Istakao je da bi za dve nedelje trebalo da se raspravlja o budžetu za 2021. godinu.
Dačić, kako je naveo, ne očekuje buran mandat i da je njegov cilj da Skupština radi efikasno i da ostvaruje svoju zakonsku ulogu.
"Ne očekujem Bajdena iz devedesetih" Predsednik Narodne skupštine je naveo da zbog izbora Džozefa Bajdena za predsednika SAD ne očekuje velike promene u dijalogu Beograda i Prištine i napomenuo da je taj dijalog započeo kada je Bajden bio potpredsednik u administraciji Baraka Obame.
"Ne očekujem da će Bajden biti Bajden iz devedesetih godina, već da, svi oni znaju, uključujući i predstavnike američke administracije i imena koja su spominjana kao moguća kadrovska rešenja u Bajdenovoj administraciji, očekujem da će po polaganju zakletve na funkciju predsednika SAD dati podršku tom dijalogu", kazao je Dačić.
Dodao je da očekuje promenu pristupa i da je Trampova administracija imala veću fleksibilnost kada je potrebno da se dođe do nekakvog kompromisa, dok je demokratska administracija imala stav da je sve završeno i da nema potrebe da se traži nekakav kompromis.
"Međutim, vremena su se promenila. Danas je očigledno da je nemoguće doći do bilo kakvog dugoročnog i političkog rešenja oko Kosova i Metohije bez saglasnosti i učešća Srbije, zato što na političkoj sceni u Prištini vlada jedna totalna nestabilnost, oni imaju gotovo svake godine neke izbore", rekao je Dačić i naglasio da Priština to koristi kao izgovor za neispunjavanje dogovora.
Istakao je da ne misli da će doći do drastičnih promena u dijalogu i da bi jedina promena mogla da bude to što nova administracija nije previše raspoložena za traženje nekih novih kompromisa.
"Potrebno je napraviti plan za početak međustranačkog dijaloga" Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji u Srbiji i bojkotu proteklih izbora, Dačić je naveo da je on, u skladu sa dogovorom prethodne predsednice Skupštine Maje Gojković sa poslanicima Evropskog parlamenta, kopredsedavajući međustranačkog dijaloga, zajedno sa poslanicima Evropskog parlamenta.
"Druga faza dijaloga treba da bude do sledećih parlamentarnih izbora s ciljem da se stvori što bolja atmosfera za učešće svih stranaka na sledećim izborima. U tom smislu je sada potrebno napraviti određeni plan kada bi se započelo sa svim tim razgovorima, ko bi učestvovao u tome, s obzirom na to da sada neke stranke nisu u parlamentu", kazao je Dačić.
Naglasio je da je realno očekivati da bi nastavak tog dijaloga mogao da bude sledeće godine i da će u narednom periodu razgovarati sa predstavnicima Evropskog parlamenta o njihovim planovima.
Kada je reč o SPS-u, Dačić je istakao da se stav stranke čiji je predsednik ne razlikuje od stavova drugih vladajućih stranaka koje su učestvovale u dijalogu i da je veliki deo onoga što je dogovoreno na prethodnim sastancima već ispunjeno.
"Ja mislim da će osnovni problem biti procena ko ima kakve šanse na izborima. Onaj ko procenjuje da ima neke šanse na izborima, svakako će učestvovati na izborima, bez obzira na to kakve zahteve ima u dijalogu", kazao je Dačić.
Istakao je da je potrebno razgovarati konkretno i videti šta se predlaže u vezi sa unapređenjem izbornih uslova, kao i da je Skupština spremna da pomogne da se sve realizuje na najbolji mogući način do sledećih izbora.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Dačić: Ne očekujem da će Bajden biti onaj Bajden iz '90-ih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Nov.2020

Predsednik parlamenta Ivica Dačić izjavio je da ne očekuje "ekstremne promene" u odnosu SAD prema dijalogu Beograda i Prištine, posle promene na čelu Amerike, već da očekuje da će SAD i kada Džozef Bajden preuzme funkciju predsednika i dalje podržavati dijalog...Na pitanje da li očekuje da...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.