Dačić: Pa neka NATO sastavi priručnik KO MOŽE NA SEVER

Izvor: Mondo, 24.Dec.2018, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Pa neka NATO sastavi priručnik KO MOŽE NA SEVER

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da nikakve oružane formacije Albanaca ne mogu da uđu na sever Kosova bez saglasnosti Kfora i da je potrebna jasna direktiva. Vulin: A šta je s dozvolom gradonačelnika?

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Dogovor koji je napravljen sa NATO-om treba da se pretoči u direktivu koju >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << treba da poštuju svi na terenu, da, kako kaže šef srpske diplomatije, ne bi došlo do situacije da to bude inicijalna kapisla za velike probleme na KiM.

Oglasio se Haradinaj: Akcija ROSU po zakonu

Povodom izjave predstavnika Kfora da specijalna jedinica, ROSU, može na sever Kosova bez dozvole, Dačić je rekao da oni tumače da ROSU nisu deo oružanih nego policijskih snaga, ali su to, dodaje, pojedinačna tumačenja.

Izvor: Tanjug

Borbena vozila Kfora ušla na sever Kosova! (VIDEO)

Šef srpske diplomatije smatra da treba da se dođe do praktičnog načina karatekterisanja svih tih snaga.

Vašington neće u dijalog Beograd - Priština

Dačić je rekao i da SAD nisu tražile da uđu u dijalog Beograda i Prištine i da za sada nema zvaničnih inicijativa o promeni formata dijaloga. "Tu ne mislim na svakodnevne izjave o proširenju formata koje dolaze od prištinske strane. To je izraz nezadovoljstva koje oni imaju prema Federiki Mogerini. Sa druge strane, ni SAD ne traže da uđu u dijalog. Promena formata u ovom trenutku nije tema o kojoj se raspravlja", rekao je Dačić novinarima. On je dodao da, ako dođe do promene formata, onda će Srbija tražiti da u tome učestvuje i Rusija, čiji su predstavnici još ranije rekli da hoće. "Nismo valjda ludi da se proširi format sa onim zemljama koje su priznale Kosovo, a da Rusija i Kina ostanu po strani", rekao je Dačić.

"Mi nikada nismo govorili da li na sever bez saglasnosti Kfora i predsednika srpskih opština ne mogu da uđu ROSU, vojska, uvek smo pričali o oružanim formacijama Albanaca , tako da bi NATO morao da ima jedan priručnik o tome šta smo se dogovorili I da ga prosledi predstavnicima na terenu", rekao je Dačić.

VULIN: A ŠTA JE SA DOZVOLOM GRADONAČELNIKA?

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je večeras da je Beograd od komande Kfora zatražio da što hitnije dostavi objašnjenje izjave njihovog portparola Vinćenca Grasa da specijalne jedinice kosovske policije ROSU mogu doći na sever bez obaveze da od bilo koga traže dozvolu.

Tražili smo da nam objasne šta je on mislio, rekao je Vulin novinarima posle uručenja odlikovanja pripadnicima Ratnog vazduhoplovstva i protivvzdušne odbrane.

On je ukazao da postoji tendencija da se neprekidno govori kako Kfor može da dozvoli, ili da ne dozvoli, dolazak ROSU ili Kosovskih bezbednosnih snaga na sever, a izbegava se pominjanje drugog dela dogovora iz Brisela "da gradonačelnici četiri opštine na severu moraju da daju saglasnost za to".

Više je nego jasno da ni ROSU ni Kosovske bezbednosne snage ne mogu da ulaze na sever bez dozvole Srba. Mi se apsolutno protivimo njihovom dolasku, naglasio je Vulin.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.