Dačić: Odnosi Srbije i Rusije na istorijski najvišem nivou

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Okt.2019, 12:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Odnosi Srbije i Rusije na istorijski najvišem nivou

Odnosi Srbije i Rusije danas su na istorijski najvišem nivou, odlikuju se dinamičnom saradnjom na svim poljima, podrškom i razumevanjem, a Srbija je posebno zahvalna Rusiji na čvrstoj i doslednoj podršci njenom teritorijalnom integritetu i suverenitetu i naporima da se pitanje KiM reši mirnim i diplomatskim sredstvima, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

"Verni velikim idejama i zavetima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << naših predaka, gradimo novu etapu naših odnosa zasnovanih na strateškom partnerstvu naših država", poručio je Dačić otvarajući skup "Srpsko-ruski odnosi u epohi krupnih političkih promena (kraj 18 - 20. veka)" u SANU.

Dačić je naveo da Srbija i Rusija imaju viševekovne čvrsto utemeljene i prijateljske odnose, koje su u 20. veku, u dva svetska rata, dodatno učvrstili međusobna podrška i borba na istim stranama, uz ogromne ljudske i materijalne gubitke.

"Prošle godine smo proslavili 180. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa. Istorija naših odnosa ne zaboravlja davno razvijene i duhovno bliske veze, koje su oduvek podrazumevale postojanje spremnosti da jedni drugima pomognemo u vremenima kada je bilo najteže", rekao je Dačić.

Kako je naveo, period od kraja 18. do kraja 20. veka predstavlja izuzetno dinamično istorijsko razdoblje prepuno krupnih političkih, socijalnih, kulturnih i geopolitičkih promena.

To je, podvukao je, ujedno i epoha obnove i razvoja srpske državnosti, a u tom procesu je Rusija, sa podrškom koju je uvek pružala, odigrala veoma značajnu ulogu.

"Naše države i pripadnici srpskog naroda su sa svoje strane, u teškim trenucima za Rusiju, kojih je takođe bilo u datom periodu, dali svoj doprinos i pružali pomoć bratskoj zemlji", rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je istakao da je 90-tih godina prošlog veka, veoma teških za srpski narod, protkanih ratovima i sankcijama, ruski narod pružao podršku i solidarisao se sa nama, a od početka ovog veka sa jačanjem ruske države, ta podrška je došla do punog izražaja.

"Povodom NATO agresije protiv SRJ, koja se desila na izmaku 20. veka, Rusija se solidarisala sa srpskim narodom i odlučno osudila taj akt, nazivajući je operacijom protiv suverene države", rekao je Dačić i dodao da je siguran da ne bi bilo NATO agresija da je Rusija tada bila snažnija i da je Vladimir Putin bio na njenom čelu.

Dačić je podsetio da su se Srbi i Rusi u Drugom svetskom ratu borili na istoj strani i da Srbi veliku zahvalnost duguju ruskim vojnicima sa kojima su zajedno oslobađali zemlju.

"Uskoro ćemo obeležiti 75. godišnjicu oslobođenja Beograda, 20. oktobra 1944. godine, koju ćemo proslaviti zajedno sa našim ruskim prijateljima i saveznicima u borbi protiv fašizma, a posebnu čast nam predstavlja dolazak na proslavu ruskog premijera Dmitrija Medvedeva", naglasio je Dačić.

Kako je rekao, nakon Drugog svetskog rata, čak i u vreme ideoloških razmimoilaženja, bliskost i podrška dva naroda ostali su neraskidivi.

Dačić je podsetio na solidarnost i bratsku podršku Rusije, na čelu sa Nikolajem Romanovim, početkom 20. veka, koji je stao u odbranu srpskog naroda u jednom od najtežih trenutaka u svojoj istoriji - kada je 1914. godine Austrougarska napala Srbiju i kada je Rusija ušla u rat.

Odlučan zahtev ruskog cara saveznicima da se nakon povlačenja preko Albanije srpska vojska preveze do Grčke je doprineo spašavanju velikog broja iznemoglih i ranjenih srpskih vojnika, dodao je Dačić.

Takođe, ukazao je da je nakon Oktobarske revolucije 1917. godine i građanskog rata, Srbija prihvatila na desetine hiljada ruskih emigranata koji su značajno doprineli razvoju srpske privrede, nauke, kulture i umetnosti.

Posebno mesto, istakao je Dačić, zauzima arhitekta Nikolaj Krasnov čije je jedno od najznačajnijih dela i zgrada u kojoj je danas smešteno srpsko Ministarstvo spoljnih poslova, uz vladiku Antonija Hrapovickog, vizantologa Georgija Ostrogorskog, balerinu Ninu Kirsanovu...

Dačić je takođe ukazao da je Rusija preuzela na sebe značajnu ulogu u opstajanju srpskog naroda i kulture i posle dve velike seobe Srba u 17. i 18. veku.

Podsetio je da se još u vreme cara Petra Velikog, jedan deo Srba naselio u Rusiji, među kojima je bio i Slava Vladislavić Raguzinski, diplomata u službi Petra Velikog.

Dačić je naveo i da je seoba Srba u Carsku Rusiju je otvorila vrata za srpske iseljenike među kojima su mnogi ostavili neizbrisiv trag u ruskoj istoriji, a većina njih je učestvovala u Otadžbinskom ratu 1812. godine koji je bio sudbonosan za Rusiju i u Borodinskoj bici, u kojoj su ruske carske snage porazile Napoleonovu vojsku.

Dodao je da je Rusija odigrala veliku ulogu početkom 19. veka u procesu oslobođenja od turske vlasti i obnavljanju srpske države, pomagala u učvršćivanju rezultata Prvog i Drugog srpskog ustanka.

"Vreme izgradnje srpske državnosti tadašnje srpske kneževine poklopilo se sa otvaranjem ruskog konzulata u Srbiji, 1838. godine, koje je predstavljao obnavljanje veza između dva naroda i dve države u punom kapacitetu", rekao je Dačić.

Dodao je da je u vreme Velike istočne krize (1875-1878), Rusija, u skladu sa svojim interesima, podržala oslobodilačke težnje srpskog naroda i vojnički i materijalno pomagala srpski narod tokom oslobodilačkih ratova, a ruski dobrovoljci su svoje živote ugradili u temelje nove srpske slobode, među kojima i čuveni pukovnik Nikolaj Rajevski.

Dačić je dodao i da je u aprilu ove godine boravio u Moskvi, gde je obeleženo 140. godina od otvaranja Poslanstva Kneževine Srbije u Sankt Peterburgu, koje je došlo u jednom od prelomnih trenutaka u istoriji srpske diplomatije, nakon sticanja državne nezavisnosti na Berlinskom kongresu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Srpsko-ruski odnosi na najvišem nivou

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Okt.2019

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas da su srpsko-ruski odnosi na istorijski najvišem nivou, i da ih karakteriše saradnja na svim nivoima..."Poznato je da Srbija i Rusija imaju viševekovne, čvrsto utemeljene i izrazito prijateljske odnose. Istorija naših naroda pamti i više...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.