Dačić: Neprimereno da Kosovo drži lekcije

Izvor: RTS, 30.Avg.2014, 09:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Neprimereno da Kosovo drži lekcije

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže za RTS da je neprimereno da Kosovo bilo kome drži lekcije u vezi sa međunarodnim pravom, jer je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova primer kršenja međunarodnog prava.

Šef diplomatije Ivica Dačić u intervjuu za RTS objašnjava da je nezabeležen slučaj diplomatskog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << skandala sinoć u Savetu bezdnosti kada je šef kosovske diplomatije Enver Hodžaj optužio i Srbiju da učestvuje u agresiji na Ukrajinu.

Hodžaj napao Rusiju da vrši invaziju na istok Ukrajine, ali je optužio i Srbiju za učestvovanja pojedinaca u podršci grupama proruskih aktivista u istočnoj Ukrajini i time narušila međunarodno pravo.

"Ja sam veoma oštro replicirao navodeći da je apsolutno neprimereno da Kosovo bilo kome drži lekcije u vezi sa međunarodnim pravom jer je jednostrano priznavanje nezavisnosti Kosova bez dogovora sa Srbijom jedan pravi primer kršenja međunarodnog prava", ističe Dačić.

Sa druge strane, kako kaže, ukazao je na to koliko ljudi sa Kosova učestvuje u operacijama u Siriji i Iraku, ali i drugim mestima u okviru terorističkih organizacija, dodaje Dačić.

Šef srpske diplomatije ističe da ovakav pristup ne može da nas vodi napred.

"Mi pričamo o budućnosti, a predstavnici Kosova koriste svaku priliku da, čak i na sednici SB, uz podršku drugih zemalja, pozivaju druge članica da priznaju Kosovo", navodi Dačić.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija podržao je formiranje Specijalnog suda za ratne zločine koje je OVK počinila nad Srbima i nealbancima na Kosovu i Metohiji.

Dačić očekuje da se do početka sledeće godine formira taj sud. 

Ono što posebno raduje, ističe Dačić, jeste i to što su predstavnici nekih članice SB rekli da ako "Kosovo hoće da se sučio sa svojom budućnošću, mora prvo da se suoči sa svojom prošlošću".

Takođe, na sednici je ukazano i na neimplementaciju onoga što je dogovoreno Briselskim sporazumom naročito kad je reč o Zakonu o amnestiji, o budžetu, lokalnim samoupravama, ali i formiranju Zajednice srpskih opština, dodaje Dačić.

Šef diplomatije ukazuje da je bezbednost na KiM i pograničnim oblastima još uvek veoma problematična, što ukazuje i ubistvo pripadnika srpske Žandarmerije kod Kuršumlije.

Dačić je dodao da je Srbija spremna da učestvuje u nastavku dijaloga i nada se da će EU dati pozitivan podsticaj svemu tome.

Hodžaj: Rusija prešla sve crvene linije

Kako prenosi Tanjug, Hodžaj je na sinoćnoj sednici rekao i da je Kosovo zabrinuto zbog sukoba u Iraku i Siriji, kao i zbog "agresije Rusije na Ukrajinu".

"Kosovo je šokirano nasiljem koje se dešava u tim zemljama. Kad je reč o Siriji, ima pojedinaca koji učestvuju u sukobima u toj zemlji. Kosovo je protiv učestvovanja pojedinaca iz Srbije u podršci grupama proruskih separatista u istočnoj Ukrajini", rekao je Hodžaj.

Takođe, rekao je i da Ruska Federacija danas nije u poziciji da govori o situaciji na Kosovu i regionu.

"Rusija je prešla sve crvene linije međunarodnog reda i zakona, a mi osuđujemo rusku okupaciju Krima i invaziju u istočnoj Ukrajini. Rusija je zato izgubila većinu svog međunarodnog kredibiliteta i legitimiteta da govori o međunarodnom miru, pravdi i stabilnosti", rekao je šef kosovske diplomatije.

Hodžaj je dodao i da su kosovske vlasti zabrinute zbog rusko-srpskih vojnih vežbi najavljenih za 2015. koje vide kao opasnost za bezbednost i stabilnost u jugoistočnoj Evropi.

Povodom Hodžajevog izlaganja oglasio se i predstavnik Rusije u SB UN, rekavši da Hodžajeve reči ne odražavaju stvarnost.

"Događaji na Krimu rezultat referenduma na kojem je učestvovalo više od 80 odsto glasača, od kojih je preko 90 odsto glasalo za nezavisnost, za razliku od Kosova. A neki kažu da su izbori na Kosovu, gde je izašlo nešto više od 40 odsto birača, bili uspešni", rekao je on.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.