Izvor: Danas, 02.Feb.2016, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Nemamo nameru da uvodimo sankcije Rusiji

Srbija nema nameru da se priključuje sankcijama Rusiji i želimo i nadamo se da će one što pre biti ukinute. Sankcije nisu način za rešavanje političkih problema, izjavio je juče ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u Skupštini Srbije, gde je "branio" predloženi zakon o međunarodnim merama ograničavanja.

Dačić je rekao da je Srbiji u interesu da bude član EU, ali i da vodimo računa o našim >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << interesima. Prema njegovim rečima ne može se u isto vreme tražiti od nekih zemalja da nas podržavaju u borbi u Unesku, a da se sa druge strane pridružujemo sankcijama Rusiji.

Na pitanje poslanika SDS zašto taj zakon ne predviđa sprovođenje međunarodnih mera ograničavanja na osnovu akata donetih u EU, Dačić je rekao da mi ne izbegavamo EU, već je reč o tome da se moraju primenjivati obaveze onih organizacija čiji smo članovi. "Kada je reč o EU, mi nismo član i sami se opredeljujemo šta ćemo, a šta nećemo da primenjujemo. Srbija ima obavezu da do prijema u članstvo EU uskladi svoju spoljnu, bezbednosnu i odbrambenu politiku sa politikom EU", naveo je Dačić.

Prema Dačićevim rečima, Zakonom o međunarodnim merama ograničavanja uređuje se postupak sprovođenja mera ograničenja, koje se primenjuju u cilju uspostavljanja i očuvanja međunarodnog mira i bezbednosti, poštovanja međunarodnog humanitarnog prava, ljudskih prava i osnovnih sloboda i izvršavanja drugih međunarodnih obaveza. Kako je rekao Dačić, zakon se odnosi i na mere koje Srbija uvodi, primenjuje ili ukida na osnovu akata organizacija za evropsku bezbednost i saradnju, kao i drugih međunarodnih organizacija, koje obavezuju Srbiju. Prema njegovim rečima, donošenje ovog zakona je ima ulogu ispunjavanja međunarodnih obaveza Srbije i ispunjavanje jedne od obaveza iz Poglavlja 31.

Obrazlažući Predlog zakona o potvrđivanju Evropske okvirne konvencije o prekograničnoj saradnji između teritorijalnih zajednica ili vlasti, Dačić je rekao da je "Srbija potpisala konvenciju uz predaju izjave kojom je naglašeno da zaključivanjem ugovora i sporazuma od strane teritorijalnih jedinica ili vlasti u vezi sa primenom konvencije jedino Republika Srbija ima međunarodnopravni kapacitet." Dačić je objasnio da se ovom izjavom izbegavaju eventualne interpretacije odredbe konvencije u pogledu međunarodnog pravnog subjektiviteta teritorijalnih jedinica država potpisnica. On je rekao da su se na ovakve izjave odlučile Italija, Španija, Slovačka, Gruzija i Azerbejdžan.

Hvaleći akt o prekograničnoj saradnji, Balint Pastor, poslanik SVM rekao je da će njegova potvrda omogućiti "bilateralne i trilateralne oblike saradnje." On je govorio o povezivanju opština iz Srbije, Rumunije i Mađarske, koje "u formalnom smislu postoji od 2009. godine, ali zbog nepostojanja pravnog osnova, opštine iz Srbije su mogle da budu samo posmatrači". Navodeći da je reč o opštinama sa severa Vojvodine, iz Bačke i Banata, Pastor je istakao da će se "situacija promeniti posle ratifikacije ove konvencije." Podršku zakonima najavio je i Sulejman Ugljanin, poslanik SDA, jer će "omogućiti regionima, odnosno opštinama i zajednicama opština da mogu samostalno da konkurišu za evropske fondove, što je veoma važno za Sandžak."

Dačić: Službe tvrde da su oteti dobro

Libijske službe bezbednosti tvrde da su dvoje otetih službenika ambasade Srbije u toj zemlji dobro i da će slučaj biti brzo rešen. Mi smo napravili odmah tim koji referiše premijeru Vučiću vezano za tu situaciju, ali nismo imali nikakav zvaničan kontakt, niko nam se nije obratio od otmičara. Svi naši kontakti su išli preko libijskih službi bezbednosti i u ovom trenutku ono što službe govore je da su naši građani dobro i da će sve biti brzo rešeno, rekao je juče Dačić u parlamentu. On je napomenuo i da je hteo da ide u Libiju , ali da je problem što tamo nema sa kim da se razgovara.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.