Dačić: Nema šanse da Kosovo postane članica OEBS

Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Jan.2015, 15:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Nema šanse da Kosovo postane članica OEBS

Kosovo nema šanse da bude primljeno u OEBS, osim ukoliko se ne postigne neki politički dogovor, a to nije mesto u Beču, izjavio je danas šef srpske diplomatije Ivica Dačić koji je u ime Srbije zvanično preuzeo predsedavanje tom organizacijom.

On je, u izjavi novinarima, kazao da nisu novi zahtevi da se >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Kosovo uključi u OEBS, dodajući da je to tokom cele prošle i pretprošle godine tražila i Albanija i da to neprestano čini i Priština.

"Kada je reč o OEBS-u odluke se donose konsenzusom. Znate li koliko je teško ostvariti konsenzus", naglasio je Dačić, ukazavši da se Srbija, kao predsedavajuća, bori već dva dana da se usaglasi tekst osude terorističkog napada u Francuskoj.

"Rekao sam da ako ne možemo oko toga da se dogovorimo bolje da se rasformiramo", naveo je Dačić, podsetivši da OEBS ima 57 država članica, zbog čega tvrdi da nema šanse da Kosovo bude primljeno u tu organizaciju osim ako se postigne neki politički dogovor, a to nije mesto u Beču.

''Razgovor i dijalog sa Prištinom se dešava u Briselu. Ne dolazi u obzir da Srbija podrži niti dozvoli da Kosovo bude ravnopravni član OEBS-a zato što nije rešen status", zaključio je Dačić.

Američki ambasador pri OEBS Danijel Baer je danas na Stalnom savetu zatražio uključenje Kosova u regionalne bezbednosne inciijative.

Srbija može dijalogom da doprinese rešenjima

Dačić je ocenio da nije realno za očekivati da Srbija bude zemlja koja će rešiti velike svetske probleme ili krize, ali, kako je istakao, Srbija želi i može da pomogne u dijalogu između strana.

On je, na konferenciji za štampu, istakao da je umetnost diplomatije da se nađu najbolji načini i mehanizmi da se ostvare principi OEBS.

"Mi hoćemo i možemo da pomognemo u dijalogu između strana, imajući u vidu da imamo dobre odnose sa mnogim zemljama i da to može olakšati komunikaciju i stvoriti uslove da se lakše dođe do dogovora. To je upravo naša prednost“, objasnio je Dačić.

On je, s tim u vezi, rekao da Srbija čini sve da ima veoma dobre odnose sa svima.

Na pitanje stranih novinara da li dobri odnosi sa Rusijom mogu biti smetnja, Dačić je kazao da ne vidi što bi nekome to smetalo, ako to ne smeta Ukrajincima.

On je ukazao da je imao razgovore sa šefom ukrajinske diplomatije Pavlom Klimkinom u Kijevu koji mu je kazao da dobri odnosi Srbije sa Rusijom mogu da predstavljaju prednost ukoliko budu iskorišćeni u cilju pronalaženja boljih i lakših načina da se dođe do kompromisa i rešenja.

"Mi ovde nismo predstavnici bilo koje druge zemlje već Srbije i shodno tome ne navijamo ni za koga drugoga dok govorimo o principima OEBS. Srbija je u situaciji da može prijateljski da razgovara sa svojim prijateljima u Vašingtonu, Briselu, Beču, Berlinu, ali i u Jerevanu, Bakuu, Minsku, Kijevu i Moskvi. Mi smo mala zemlja i naša glavna moć su prijateljski odnosi“, podvukao je on.

Dačić je najavio da će uskoro biti održan sastanak Trilateralne kontakt grupe o Ukrajini, dodajući da specijalni predstavnik predsedavajućeg OEBS radi na tome.

Prema njegovim rečima, bilo je ideja da se ove nedelje održi samit u Kazahstanu, ali na proteklom sastanku četiri ministra spoljnih poslova u Berlinu nije bilo većih pomaka da bi se on organizovao.

"Umesto eskalacije očekujemo deeskalaciju. Cilj je svih nas da se to ide korak dalje u mirovnom procesu“, naglasio je on.

Dačić je istakao da Srbija, kao predsedavajuća OEBS-u, ne želi da propusti priliku i namerava da se predstavi kao jedna ozbiljna zemlja koja će odgovorno ispuniti svoje međunarodne obaveze.

U ovoj godini, kako je ukazao, biće mnogo posla, a naša zemlja treba da pokaže ozbiljnost i iskoristi svoju šansu.

"Ovo je najodgovornije i najkomplikovanije predsedavanje zbog trenutka u kojem se održava“, naglasio je Dačić podsećajući da je Srbija već predsedavala međunarodnim organizacijama.

On se zahvalio Stalnom savetu na podršci prioriteta Srbije u predsedavanju OEBS, dodajući da je u diskusiji učestvovalo više od 20 zemalja, koje su izrazile podršku predsedavanju i ciljevima.

Takođe je najavio da će sutra imati razgovor sa Volfgangom Išingerom, koji se nalazi na čelu Panela eminentnih ličnosti, koji treba da da eventualne predloge za nadogradnju evropskog sistema bezbednosti.

Isto tako on će, kako je rekao, imati i sastanak sa ambasadorima zemalja Zapadnog Balkana u želji da to bude doprinos daljem jačanju regionalnog mira i stabilnosti.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Dačić. Nema šanse da Kosovo postane članica OEBS

Izvor: Blic, 15.Jan.2015

Kosovo nema šanse da bude primljeno u OEBS, osim ukoliko se ne postigne neki politički dogovor, a tome nije mesto u Beču, izjavio je danas šef srpske diplomatije Ivica Dačić koji je u ime Srbije zvanično preuzeo predsedavanje tom organizacijom...On je, u izjavi novinarima, kazao da nisu novi zahtevi...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.