Dačić: Nema odlaganja konferencije OEBS u Beogradu

Izvor: Danas, 22.Nov.2015, 22:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Nema odlaganja konferencije OEBS u Beogradu

Beograd - Sastanak Ministarskog saveta Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), zakazan za 3. i 4. decembra u Beogradskoj areni, neće biti odložen zbog novonastale bezbednosne situacije u Evropi nastale zbog terorističkih napada u Parizu, kaže za Danas domaćin skupa, predsedavajući OEBS Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Srbije.

Na pitanje postoji li mogućnost odlaganja ovog velikog skupa zbog novonastale situacije i pojačanih mera bezbednosti u svim zemljama, Dačić kaže da nema odlaganja i da postoji komitet koji se bavi pripremama.

On navodi da su sve delegacije potvrdile svoj dolazak, ali da se još uvek ne zna tačno ko će biti na njihovom čelu, jer još uvek traje prijava.

Kako je ranije najavljivano, u Beograd bi 2. decembra trebalo da dođe šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. Postoji mogućnost i da u Beograd doputuje i državni sekretar SAD Džon Keri, koji je ranije prisustvovao ministarskim sastancima OEBS.

Na konferenciji će biti više od 1.500 učesnika, ali još nije poznato koliko će ministara spoljnih poslova doći u Beograd. Radni deo sastanka biće održan 1. i 2. decembra, dok će 3. i 4. decembra biti održana sednica na ministarskom nivou. Poziv za učešće upućen je na adrese 57 ministara spoljnih poslova članica OEBS kao i još 11 zemalja mediteranskih i azijskih partnera za saradnju, kao i šefova najvažnijih međunarodnih organizacija.

Šef srpske diplomatije je ranije izjavio da očekuje da će učestvovati veliki broj njegovih kolega, imajući u vidu aktuelne probleme te međunarodne organizacije i činjenicu da se ove godine obeležava 40 godina od njenog osnivanja. U okviru ministarske konferencije biće organizovana opšta debata, a u proceduri je dvadesetak odluka koje Ministarski savet treba da donese. Sredstva za organizaciju tog događaja biće izdvojena iz budžeta namenjenog predsedavanju Srbije OEBS-u, koja za celu godinu iznose tri miliona evra. Dačić je rekao da će ministarski sastanak biti organizovan uz najveće mere štednje, dodajući da je Švajcarska prošle godine za konferenciju u Bazelu izdvojila 24 miliona švajcarskih franaka.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Sastanak OEBS u Beogradu neće biti odložen

Izvor: B92, 23.Nov.2015, 10:37

Ministarski savet OEBS, zakazan za 3. i 4. decembra u Beogradu, neće biti odložen zbog bezbednosne situacije u Evropi nastale usled napada u Parizu...To je rekao za Danas predsedavajući OEBS Ivica Dačić...Na pitanje postoji li mogućnost odlaganja ovog velikog skupa zbog novonastale situacije i...

Nastavak na B92...

Dačić: U toku pripreme za Ministarski savet OEBS u Beogradu, nema odlaganja

Izvor: Blic, 23.Nov.2015

Ministarski savet Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), zakazan za 3. i 4. decembra u Beogradskoj areni, neće biti odložen zbog bezbednosne situacije u Evropi nastale usled terorističkih napada u Parizu, rekao je za Danas predsedavajući OEBS Ivica Dačić...Na pitanje postoji li...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.