Dačić: Ne verujem da će neko smeti da krene na svetinje

Izvor: RTS, 27.Dec.2019, 20:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Ne verujem da će neko smeti da krene na svetinje

Predsednik SPS-a, ministar spoljnih poslova i potpredsednik Vlade Ivica Dačić kaže za RTS da se Srbija ne meša unutrašnje stvari Crne Gore, ali da je interesuju prava srpskog naroda. Što se tiče predstojećih izbora u Srbiji, Dačić je najavio da će se o njegovom predlogu da socijalisti i naprednjaci imaju zajedničku listu razgovarati posle Božića.
Ivica Dačić je, komentarišući dešavanja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Crnoj Gori povodom usvajanja spornog zakona o verskim slobodama, ocenio da je to najgori trenutak u odnosima srpskog i crnogorskog naroda.

Smatra da predsednik Crne Gore Milo Đukanović igra na kartu stvaranja većine koju može da okupi na antisrpskoj politici, i smatra da je to duboko pogrešna politika, jer je to "zemlja koja nam je najbliža na svetu".
"Ne znam šta ga je nateralo na ovako nešto i mislim da je to veoma loš potez, ali u pitanju je druga država. Mi se ne mešamo u njihove unutrašnje stvari, ali nas interesuju prava našeg naroda, ali kao što je rekao i predsednik Vučić – mirno, pametno i bez izazivanja sukoba. Ne verujem da će bilo ko smeti da krene na svetinje", poručio je Dačić gostujući u emisiji Oko.
Ukazao je na ustavnu obavezu da se država brine o pravima Srba koji žive van Srbije.
Potvrdio je da je država u kontaktu sa predstavnicima srpskih partija u Crnoj Gori i predstavnicima Srpske pravoslavne crkve.
"Mi apelujemo na mir, bez sukoba, bez incidenata i apelujemo na jedinstvo srpskog naroda", rekao je Dačić i izrazio nadu da će ipak razum preovladati i da se neće izazivati sukobi.
"Potrebno jedinstvo naroda, a ne da se tučemo u Skupštini"Komentarišući incident u Skupštini Srbije, rekao je da je to ispad lidera pokreta Dveri Boška Obradovića.
Potrebno nam je jedinstvo naroda, a ne da se tučemo u Skupštini", smatra Dačić i napominje da Srbija time pokazuje da nema jedinstvenu državnu politiku.
Dačić smatra da srpskim interesima štete i optužbe narodne poslanice Marinike Tepić da se novcem privatnih trgovaca oružjem finansira kampanja za povlačenje priznanja Kosova, kao i da on uzima novac.
Dragan Đilas je, kaže Dačić, njen šef i on nosi "najveću odgovornost za ono što ona priča".
"Naravno da ništa od toga nije istina. Ovo je državni projekat. Mi ne idemo po narodu da tražimo pare za to da neko povlači priznanje. Ako neko misli da odete u neku zemlju i kažete – daćemo ti sto hiljada ili milion da povučeš priznanje – to ne postoji kao mogućnost", kaže Dačić. 
Sad će, dodaje, biti deset puta teže da se to radi, jer će svako ko povlači priznanje morati da razmišlja da li će ga neko napasti da je deo neke korupcionaške mreže.
Kaže da nekadašnji predsednik Boris Tadić i bivši šef diplomatije Vuk Jeremić nisu ništa uradili na tome da neke zemlje ne priznaju Kosovo.
Dačić navodi i da je nakon mišljenja Međunarodnog suda pravde Srbija pripremila predlog rezolucije, gde se išlo na to da se borba nastavlja bez obzira na to mišljenje.
Međutim, dodaje Dačić, posle nekoliko nedelja su Tadić i Jeremić naredili da se to povuče i da se u dogovoru sa Ketrin Ešton predloži nova rezolucija, gde se kaže da Srbija priznaje sadržaj savetodavnog mišljenja i da EU treba da olakša dijalog.
O koaliciji sa SNS-om posle BožićaLider Socijalističke partije Srbije je govorio i o svom predlogu o predizbornoj koaliciji sa Srpskom naprednom strankom.
"Ako delimo zajedničke ciljeve, ako je to u interesu državne politike i državnog jedinstva, spremni smo da imamo zajedničku listu. Mi to ne govorimo jer ne možemo da uđemo u parlament", napomenuo je Dačić.
Socijalisti traže tu koaliciju, kako je objasnio, da bi pokazali da imaju pozitivan odnos prema SNS-u, jer se "mesecima govori da smo labilan faktor".
"Vučić je rekao da ima pozitivno mišljenje o toj ideji, a da li će doći do toga, razgovaraćemo posle Božića", najavio je predsednik SPS-a.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.