Dačić: Ne otvaramo poglavlja, potpišite nam sve - smešno

Izvor: B92, 25.Okt.2016, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: "Ne otvaramo poglavlja, potpišite nam sve" - smešno

Beograd -- Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da Srbija kao ozbiljna država mora da sačuva svoju nezavisnost.

On je dodao da je bolje da ne budu otvorena poglavlja u pristupnim pregovorima s Evropskom unijom nego da budu narušeni nacionalni interesi.

"Ako neko misli da je dovoljno da neko kaže 'ne otvaramo poglavlja, potpišite nam sve', mislim da je to smešno i neozbiljno", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je Dačić u Palati Srbija na obeležavanju godišnjice osnivanja UN.

On je rekao da Srbija nije vreća za udaranje i dodao "Previše su neozbiljno shvatili Srbiju".

Dačić je podvukao da ko hoće da pregovara i razgovara sa Srbijom, to može samo ako poštuje naš interes, i da je to dvosmerni proces.

"Nismo mi vreća za udaranje i ultimatume", naglasio je on.

Dodao je da u pregovorima s Prištinom nije došlo do dogovora o nekim pitanjima kao što su telekomunikacije i da neke zemlje ne žele da otvore poglavlja u oktobru.

"U decembru će biti novih pokušaja, videćemo kako će biti dalje. Poglavlja koja treba da se otvore nemaju nikakve veze sa pitanjima o kojima pričamo. Radi se o javnim nabavkama, kulturi i obrazovanju. Ta poglavlja su spremna za otvaranje", objasnio je Dačić.

Dačić je rekao da Srbija hoće dijalog, a ne monolog, te da dijalog podrazumeva kompromise, a kompromis je da svako dobije ponešto što nije želeo, a ne da neko dođe i kaže da mora da se potpiše nešto.

Srbija je ponosna što spada u osnivače jedine međunarodne organizacije svih suverenih država, koja već više od sedam decenija deluje i služi kao univerzalna platforma za mirno rešavanje sporova, razmenu mišljenja i stavova država članica o brojnim pitanjima od značaja za živote ljudi, poručio je potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić je u svom obraćanju, povodom svečanog obeležavanja 71 godine rada Ujedinjenih nacija, kazao da je svetska organizacija "šansa za mir, jednakost, pravdu i razvoj".

"Republika Srbija ostaje snažno posvećena ciljevima i principima Povelje UN-a. Odlučni smo u odbrani međunarodnog prava, uključujući rezoluciju Saveta bezbednosti 1244 kojom se štiti suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje, kao i odbrani naših nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji", naveo je Dačić.

Ministar je kazao da će Srbija nastaviti da se suprotstavlja pokušajima zloupotrebe i jednostranim aktima Prištine, uvereni da su dijalog i mirno rešavanje svih pitanja od značaja za srpsku i albansku zajednicu jedini put ka stvaranju kompromisnog i trajnog rešenja.

"Bez obzira na svoje uspehe, UN su danas nužne, skoro koliko i u vremenima kada su formirane i njihova relevantnost ne sme biti dovedena u pitanje", naveo je Dačić i dodao da je Srbija ponosna što spada u osnivače jedine međunarodne organizacije svih suverenih država, koja već više od sedam decenija deluje i služi kao univerzalna platforma za mirno rešavanje sporova, razmenu mišljenja i stavova država članica o brojnim pitanjima od značaja za živote ljudi.

Srbija, istakao je, želi na istoriji i značaju odnosa naše zemlje i UN da gradi svoju ulogu i buduće doprinose, verujući u jačanje Ujedinjenih nacija kako bi preuzele prominentniju ulogu u rešavanju globalnih problema i omogućile inkluzivniji sistem globalnog upravljanja.

Sa velikim ponosom ističemo i našu kontinuiranu posvećenost očuvanju i izgradnji mira kroz učešće u mirovnim misijama UN širom sveta, kao vodeća zemlja u regionu Zapadnog Balkana, a osma na listi najvećih evropskih kontributora vojnih i policijskih snaga, rekao je Dačić.

Istakao je da je godina od prethodnog Dana UN-a do danas obeležena i dalje prisutnim sukobima, teškim i dalekosežnim posledicama višedimenzionalnih i međusobno povezanih kriza, socijalnim tenzijama, terorističkim aktima, tragičnim stradanjima i novim izazovima koji su dobili na kompleksnosti, stvarajući osećaj neizvesnosti za dalju budućnost.

Dačić je ukazao da je Srbija iskazanom solidarnošću, empatijom i adekvatnim tretmanom tokom prihvata izbeglica i migranata pokazala primer humanosti i odgovornosti za rešavanje zajedničkih problema.

Ipak, napomenuo je, smatramo da su neophodni dodatni napori u razmatranju ovog ozbiljnog globalnog izazova i pronalaženje sveobuhvatnog rešenja, kako na evropskom, tako i na nivou UN-a.

"Budite uvereni da će Republika Srbija nastaviti da bude pouzdan partner u sprovođenju svih zajedničkih dogovora i definisanih ciljeva", kazao je, između ostalog, šef srpske diplomatije i, uz čestitke za godišnjicu, dodao:

"Čestitam Dan svetske organizacije koju Srbija najviše voli zato što i ona voli nas".
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Važniji nacionalni interesi od poglavlja

Izvor: Beta, 25.Okt.2016

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da Srbija kao ozbiljna država mora da sačuva svoju nezavisnost i da je bolje da ne budu otvorena poglavlja u pristupnim pregovorima s Evropskom unijom nego da budu narušeni nacionalni interesi."Ako neko misli da je dovoljno da neko...

Nastavak na Beta...

Dačić: Mi ne balansiramo između dve stolice, imamo svoju stolicu a to je Srbija

Izvor: Beta Video, 25.Okt.2016

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je rekao ``Hoćemo dijalog a ne monolog, a to podrazumeva kompromis``, rekao je Dačić. Prema njegovim rečima, u dijalogu s Prištinom uz učešće EU nije došlo do dogovora oko nekih pitanja kao što su telekomunikacije, pa će u decembru biti...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.