Dačić: MUP se uključio u lociranje haških optuženika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Maj.2011, 11:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: MUP se uključio u lociranje haških optuženika

BEOGRAD -

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da se MUP Srbije uključio u lociranje haških optuženika, nadzor komunikacije i praćenje osoba za koje se sumnja da imaju veze sa njihovim skrivanjem.

Glavni haški tužilac Serž Bramerc bio je zadovoljan kada su mu predočene promene u organizaciji u službama koje se bave potragom za haškim optuženicima, rekao je Dačić za Politiku, komentarišući Bramercovu sugestiju da ne bi trebalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sav teret potrage da nosi BIA.

"Nije to bila primedba, nego sam ga ja informisao da se i MUP uključio u lociranje optuženika, nadzor komunikacije i praćenje osoba za koje se sumnja da imaju veze sa njihovim skrivanjem", naveo je Dačić.

On jer dodao da je obavestio Bramerca da je povećan broj zaposlenih u Službi za otkrivanje ratnih zločina i da je došlo do promene na čelu te službe.

Prema rečima Dačića, svi podaci analitički se obrađuju u saradnji s bezbednosnim službama i Bramerc je bio zadovoljan ovim promenama.

Komentarišući najnoviji izveštaj glavnog tužioca Bramerca, Dačić je rekao da je to nepotreban pritisak, kako bi se Srbija dodatno motivisala i uključila sve kapacitete u nalaženje haških optuženika.

On je ocenio da je negativan izveštaj Bramerca posledica činjenice da nisu uhapšeni Ratko Mladić i Goran Hadžić i mišljenja da je potreban dodatni pritisak na Srbiju kako bi haški begunci bili uhapšeni.

"Osim činjenice da nisu uhapšeni haški optuženici, Srbiji se ne može ništa više zameriti", rekao je Dačić novinarima posle razgovora sa ambasadorom Švedske Kristerom Aspom, sa kojim je potpisao Memorandum o razumevanju.

Prema njegovim rečima, dodatni pritisak nije potreban, jer se Vlada Srbije i svi koji rade na problemu pronalaženja haških optuženika ne bave ni sakrivanjem optuženika ni odugovlačenjem istrage.

U izveštaju Bramerca nema velikih novina, ocenio je Dačić, osim što je "važan za neke zemlje pri donošenju odluka o evropskim integracijama Srbije".

Dačić je izrazio uverenje da će sledeći izveštaj biti mnogo pozitivniji zato što su ne samo Srbija, već neke zemlje Evropske unije i SAD uverene da Srbija ulaže sve kapacitete da uhapsi haške optuženike, kao i da pravilno obrađuje sve informacije o njima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.