Dačić: Kosovo i Metohija naš prioritet, najveći političko-bezbednosni izazov

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Feb.2020, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Kosovo i Metohija naš prioritet, najveći političko-bezbednosni izazov

Odbrana teritorijalnog integriteta Srbije, za šta je posebno značajno pitanje KiM, članstvo u EU, unapređenje bilateralnih odnosa sa velikim silama i očuvanje regionalnog mira glavni su srpski strateški spoljnopolitički ciljevi i neodvojivi su od zaštite nacionalne bezbednosti zemlje, izjavio je danas šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

On je na to rekao polaznicima 9. klase Visokih studija bezbednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i odbrane, među kojima je bilo i polaznika iz BiH i Alžira, a koji su danas posetili Ministarstvo spoljnih poslova.

U obraćanju studentima Dačić je naveo da se Srbija suočava sa brojnim izazovima na spoljnopolitičkom planu, dodajući da i uprkos tome ostvaruje značajne rezultate koji Srbiju bolje pozicioniraju u međunarodnom okruženju.

"Kao odgovoran akter naša zemlja nastoji, i mogu slobodno da kažem, uspeva da očuva i promoviše svoje nacionalne interese, ispunjavajući svoje međunarodne obaveze i doprinoseći, u skladu sa svojim kapacitetima, unapređenju mira i bezbednosti", naglasio je Dačić.

Govoreći o spoljnopolitičkim prioritetima Srbije, Dačić je naveo da je prvi strateški cilj odbrana teritorijalnog integriteta zemlje, za šta je, ukazuje, posebno značajno pitanje Kosova i Metohije.

Naveo je da je to i unutrašnje i spoljnopolitičko pitanje, zbog prisustva stranog faktora, postojanja posredničke uloge EU u dijalogu Beograda i Prištine, ali i značaja Ujedinjenih nacija kao organizacije u kojoj se prelamaju interesi velikih sila.

"KiM je pitanje od najvišeg nacionalnog interesa, naš prioritet, ali istovremeni i najveći političko-bezbednosni izazov.

Opstanak i zaštita Srba na KiM je naš važan, dugoročni cilj, ali i jedan od osnovih motiva za našu posvećenost dijalogu sa Prištinom. Postizanje kompromisnog rešenja za pitanje KiM vidimo kao jedini ispravni ishod procesa normalizacije odnosa, koji može biti održiv na duži rok", naglasio je Dačić.

Rekao je i da se Srbija uvek protivila politici "svršenog čina" i nametanja rešenja, koja, kaže, samo mogu da udalje od primenjivih dogovora i koja sa sobom nose potencijal za dodatnu destabilizaciju regiona.

Kao jedan od najznačajnijih spoljnopolitičkih uspeha Srbije u prethodnom periodu, Dačić je naveo proces povlačenja i zamrzavanja priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Podsetio je da je do sada to učinilo 17 zemalja, dodajući da je ključno što su pojedine države uvažile srpske argumente podržavajući stav Beograda da je jedino kompromis pravo rešenje, održivo na duži rok.

"Sada sa ponosom ističemo da većina država članica Ujedinjenih nacija u ovom trenutku ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova", ističe Dačić.

Podsetio je i da je prošlo više od godinu dana od kada je Priština uvela takse na robu iz Srbije i izrazio nadu da će pritisak ključnih međunarodnih faktora, kao i činjenica da su nedavno formirane privremene institucije samouprave na KiM, dovesti do povlačenja tih mera.

"Prvenstveno EU i SAD moraju da adekvatno reaguju prema Prištini ne samo na rečima, koje, videli smo nisu dale efekta, jer u suprotnom i njihov kredibilitet je na testu", naglasio je Dačić.

Aktivnosti Vučića u Minhenu od ogromnog značaja za Srbiju

Dačić je izjavio da su diplomatske aktivnosti predsednika Aleksandra Vučića u Minhenu od ogromnog značaja za međunarodnu poziciju Srbije.

"One su pokazatelj koliko se promenio položaj Srbije u poslednjim godinama. Srbija je postala kredibilan, predvidiv i poštovan partner koji se čvrsto bori za svoje nacionalne i državne interese, ali i čvrsto stoji iza preuzetih obaveza", rekao je Dačić za Tanjug.

Dačić je dodao i da je to od izuzetnog značaja za budućnost Srbije.

Ministar navodi da je ukidanje taksi neophodan preduslov za obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine.

Sa bezbednosnog aspekta za ceo region, ukazao je Dačić, izuzetno su značajni uloga i mandat KFOR-a na KiM u skladu sa Rezolucijom SBUN 1244.

"Srbija u potpunosti podržava Misiju KFOR-a, a za našu stranu je veoma važno da se ne smanjuje prisustvo ove Misije na Kosovu i Metohiji. KFOR jedina legalna vojna formacija u Pokrajini koja ima ključnu ulogu u opstanku i zaštiti srpskog stanovništva i srpske kulturne baštine u Pokrajini", podvukao je Dačić.

Drugi strateški spoljnopolitički cilj je, navodi on, uspešno okončanje procesa pregovora o članstvu u Evropskoj uniji.

"Perspektiva članstva za države Zapadnog Balkana je najbolja garancija očuvanja i dostizanja trajne regionalne stabilnosti. Ovo je osnovni razlog što Srbija snažno podržava evropske aspiracije svojih suseda, uz simpatije za napredak koji oni postignu", rekao je ministar.

Ipak, kaže, Srbija nije zadovoljna dinamikom brojem otvorenih pregovaračkih poglavlja, jer, dodaje, da taj broj ne odražava realan napredak u reformskim procesima u našoj zemlji.

Treći ključni spoljnopolitički prioritet je, ističe Dačić, očuvanje regionalnog mira i stabilnosti, a to su, navodi, osnovne pretpostavke za svaku vrstu napretka i prosperiteta.

"Srbija kontinuirano pokreće teme za budućnost koje su od interesa za celinu regiona, kako bi on bio što privlačniji za ulaganja i rast trgovinske razmene uz istrajavanje na projektima koji prevazilaze nacionalne granice i predstavljaju zalog za budućnost. Na ovim linijama je i inicijativa o uspostavljanju tzv. regionalnog „mini Šengena“", ukazao je Dačić.

Četvrti spoljnopolitički prioritet je, ističe, unapređenje bilateralne odnose sa velikim silama, ali i sa mnogim zemljama sa kojima u dužem periodu nismo imali kontakte.

"Istakao bih izuzetan intenzitet i kvalitet bilateralne saradnje i poseta na najvišem nivou koje imamo sa Rusijom i Kinom. Posebno bih naglasio značaj ovih zemalja za zaštitu ključnih interesa Srbije po pitanju KiM u okviru Saveta bezbednosti UN, ali i u drugim međunarodnim organizacijama", naveo je Dačić.

Istakao je i da je unapređen konstruktivni dijalog sa SAD, koji je, kaže, doprineo da američki partneri imaju više razumevanja za teme od značaja za Srbiju.

Osvrnuo se i na saradnju Srbije sa NATO-om, dodajući da su partnerski odnosi sa Alijansom važan element politike Srbije i nastojanja da region bude trajno stabilan.

"Naša saradnja sa NATO zasnovana je na jasnim premisama i počiva na uvažavanju politike vojne neutralnosti Srbije. Ovaj princip se ne dovodi u pitanje, a takvo naše jasno i čvrsto opredeljenje poštuje se i na Istoku i na Zapadu", ukazao je šef srpske diplomatije.

Istovremeno, ističe, Srbija u potpunosti uvažava drugačije opredeljenje suseda i drugih zemalja za članstvo u NATO.

Osim tih zemalja, dodaje Dačić, Srbija je posvećena izgradnji dobrih bilateralnih odnosa i sa državama Afrike i Latinske Amerike, kao i razvoju saradnje sa tradicionalno prijateljskim zemljama azijsko-pacifičkog regiona.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Dačić:Aktivnosti Vučića u Minhenu od velikog značaja za Srbiju

Izvor: Blic, 14.Feb.2020

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da su diplomatske aktivnosti predsednika Aleksandra Vučića u Minhenu od ogromnog značaja za međunarodnu poziciju Srbije.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.